Pui de Tyrannosaurus Rex, scos la vânzare pe eBay: Preţul de pornire pentru singurul specimen din lume | FOTO

Luna trecută, scheletul unui pui de Tyrannosaurus rex, cel mai probabil singurul din lume, a fost scos la vânzare pe platforma eBay, preţul fiind stabilit la 2.95 milioane de dolari, relatează The Guardian.

Urmărește
8675 afișări
Imaginea articolului Pui de Tyrannosaurus Rex, scos la vânzare pe eBay: Preţul de pornire pentru singurul specimen din lume | FOTO

Pui de Tyrannosaur Rex, scos la vânzare pe eBay: Preţul de pornire pentru singurul specimen din lume | FOTO

De asemenea, oferta publicată pe eBay este însoţită de o descriere pe cinste. „Cel mai probabil SINGURUL PUI DE T-REX din lume! Are o lungime de peste 4 metri şi un craniu cu diametrul de peste 53 de centimetri cu dinţi zimţaţi! Acest Rex a fost un carnivor foarte periculos. Este o oportunitate RARĂ de a vedea un pui de T-Rex”, spune descrierea.

Scheletul, evaluat la o vechime de 68 milioane de ani, a fost descoperit prima dată în 2013, pe o propietate private din Montana, Statele Unite. Fosila a devenit propietatea bărbatului care a descoperit-o, Alan Detrich, un vânător profesionist de fosile. În 2017, Detrich a împrumutat scheletul Muzeului de Istorie Naturală al Universităţii din Kansas. Acesta a fost expus la muzeu până când Detrich a luat decizia surprinzătoare de a-l scoate la licitaţie.

Analiza scheletului ar putea oferi o concluzie pentru o dezbatere majoră între paleontologi. Subiectul dezbaterii este numele care ar trebui acordat puilor de Tyrannosaurus rex din America de Nord, unii cercetători susţinând că aceştia ar trebui denumiţi Nanotyrannus. Din nefericire, o astfel de analiză ar putea deveni imposibilă dacă scheletul ajunge într-o colecţie privată.

Societatea de Paleontologie a Vertebratelor (SVP) îl critică atât pe Detrich, care va înlătura un specimen important din aria de cercetare ştiinţifică, cât şi pe reprezentaţii universităţii, pentru că aceştia ar fi ajutat la „umflarea” preţului fosilei, comportându-se ca o „vitrină” pentru potenţiali cumpărători.

Într-o scrisoare deschisă, publicată săptămână trecută, membri SVP spun că este regretabil că fosila a fost expusă înainte să fie studiată. „Această acţiunea, care a adus fosila în atenţia a sute sau chiar mii de vizitatori, a intensificat valoarea comercială”, scriu aceştia.

Universitatea din Kansas afirmă că nu au ştiut despre planurile lui Detrich de a scoate specimenul la licitaţie. Un comunicat de presă emis de directorul muzeului, Leonard Krishtalka, susţine că expoziţia specimenului a fost închisă, iar fosila returnată lui Detrich, aceştia cerând ca orice asociere cu muzeul să fie înlăturată din descrierea ofertei de pe eBay.

Până acum, niciun cumpărător nu s-a arătat interestat de oferta iniţială, chiar dacă există şi opţiunea de negociere a preţului. Fosila a adunat peste 500 de persoane care au adăugat-o pe lista lor de „preferinţe”.

Totodată, orice muzeu care speră care ar putea să plătească suma pentru o analiză rapidă, iar mai apoi să returneze fosila, va fi dezamăgit să afle că Detrich a emis o politică de nereturnare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici