Artistul, în vârstă de 43 de ani, se află în prezent în arest, la New York, după o altercaţie pe care a avut-o cu un angajat al sălii de fitness Steel Gym din cartierul newyorkez Chelsea, miercuri seară. Potrivit presei americane, rapperul l-ar fi lovit pe acel angajat în partea din spate a capului cu o cutie de Muscle Milk, o băutură obţinută din pudră proteică.
Nu se ştie dacă rănile suferite de angajatul sălii de fitness sunt grave sau uşoare, însă artistul a fost arestat la scurt timp după aceea pentru agresiune.
Avocaţii rapperului Busta Rhymes – al cărui nume real este Trevor Tahiem Smith Jr. – spun că acesta nu a comis nicio infracţiune, considerând că acuzaţiile formulate pe numele clientului lor reprezintă „o mulţime de prostii”.
Avocatul său principal, Scott Leemon, a precizat pentru TMZ.com: „Aceasta este încă o încercare de a profita de celebritatea lui Busta”.
Nu este pentru prima dată când Busta Rhymes a fost acuzat de agresiune.
În august 2006, a fost acuzat de agresiune, după ce a bătut un bărbat care a scuipat pe automobilul său.
Şase luni mai târziu, a refuzat să accepte o înţelegere cu Procuratura, în virtutea căreia ar fi trebuit să petreacă şase luni în închisoare, după ce l-a agresat fizic pe fostul său şofer.
În schimb, rapperul a fost în cele din urmă condamnat la trei ani de închisoare, 10 zile de muncă în folosul comunităţii şi o amendă de 1.250 de dolari, alături de obligativitatea de a urma cursurile unui program de reeducare a persoanelor care conduc automobilul în stare de ebrietate.
În 2009, Busta Rhymes a trebuit, de asemenea, să plătească o despăgubire de 72.000 de dolari unui spectator pe care l-a agresat în timpul unui concert din 2003.
Busta Rhymes, pe numele său adevărat Trevor Smith Jr., s-a născut în East Flatbush, Brooklyn, pe 20 mai 1972. Rapper de succes, recompensat cu premiul Grammy, multiplu câştigător al discului de platină, compozitor, Busta este şi actor. Cel care i-a dat numele de „Busta Rhymes” a fost Chuck D, membru al grupului Public Enemy, după jucătorul de fotbal american George „Buster” Rhymes.
Cariera muzicală şi-a început-o la vârsta de 17 ani, ca membru al grupului Leaders of the New School, împreună cu prietenii săi Charlie Brown, Dinco D şi Cut Monitor Milo. Sub egida casei de discuri Elektra Records, ei au înregistrat albumul de debut „A Future Without a Past”, în 1991, urmând ca, în anul 1993, să lanseze albumul „T.I.M.E. (The Inner Mind’s Eye)”. La scurt timp după realizarea acestui album au apărut probleme interne şi grupul s-a destrămat chiar pe platoul emisiunii „Yo! MTV Raps”.
Primul său album solo, intitulat „The Coming”, a fost lansat în 1996 şi a devenit în scurt timp un nou reper al stilului hip-hop.
În 1998, Busta a înregistrat albumul „E.L.E. (Extinction Level Event): The Final World Front”. Single-ul „Gimme Some More” a urcat până pe locul 5 în topul UK Single Charts. În aprilie 1999, cu piesa „What’s It Gonna Be?!”, interpretată în duet Janet Jackson, rapperul a câştigat şi mai multă notorietate pe plan internaţional.
Cel de-al patrulea album al său, „Anarchy”, a fost realizat în 2000, rapperul obţinând încă un Disc de Platină. Pentru acest album a colaborat cu artişti precum Lenny Kravitz, DMX şi Jay-Z.
În anul 2001 a apărut albumul „Genesis”, pentru care a colaborat cu Mary J. Blige, P. Diddy, Kelis şi Pharrell. A urmat „It Ain’t Safe No More”, în 2002, iar în 2006 – „The Big Bang”. Kelis, Nas, Timbaland, Missy Elliott, Stevie Wonder şi Dr. Dre sunt doar câteva dintre numele ce apar pe acest album.
„Back on My B.S.”, cel de-al optulea album al artistului, a fost lansat pe 19 mai 2009.
Busta Rhymes are, însă, şi o consistentă carieră cinematografică, cu roluri în filme precum „Shaft” (2000), „În căutarea lui Forrester/ Finding Forrester” (2000), „Onoare pătată/ Narc” (2002), „Halloween: Noaptea groazei/ Halloween: Resurrection (Halloween 8)” (2002), „Full Clip/ Full Clip/Blood Money” (2004) şi „Order of Redemption” (2008).
Busta Rhymes a concertat în România în 2009 şi 2010.