Razele ultraviolete, utilizate pentru eliminarea celulelor canceroase

Razele ultraviolete pot creşte eficienţa medicamentelor utilizate în tratarea cancerului, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, publicat în revista ChemMedChem şi preluat de BBC.

Urmărește
11 afișări
Imaginea articolului Razele ultraviolete, utilizate pentru eliminarea celulelor canceroase

Razele ultraviolete, utilizate pentru eliminarea celulelor canceroase

Cercetătorii de la Universitatea din Newcastle spun că tratamentele cu anticorpi monoclonali sunt o armă eficace în lupta împotriva cancerului, dar că acestea pot ataca, în acelaşi timp, şi ţesuturile sănătoase. Cercetătorii au descoperit însă o modalitate ca anticorpii să acţioneze doar asupra ţesuturilor bolnave, după ce acestea sunt luminate cu ajutorul razelor ultraviolete.

Corpul nu poate genera singur anticorpii necesari în lupta împotriva cancerului, aşa cum o face în cazul altor boli. Din acest motiv tratamentele cu anticorpi monoclonali au fost privite ca o rază de speranţă împotriva cancerului. Aceste tratamente acţionează fie prin atacarea directă a celulelor canceroase, fie prin stimularea producţiei de celule T, care la rândul lor reglează producţia de anticorpi în organism.

Eficacitatea acestor tratamente dar şi efectele lor secundare au constituit un subiect important de discuţie în 2006, când şase bărbaţi s-au îmbolnăvit grav după ce au participat la nişte teste efectuate de o unitate independentă de cercetare din cadrul spitalului Northwick Park, din Londra. Sistemul lor imunitar fusese dereglat complet în urma unui tratament cu anticorpi monoclonali.

"Este foarte dificil să obţii anticorpi care au ca ţintă precisă doar tumoarea", a indicat profesorul Colin Self, coordonator al studiului. "Aceştia pot ajunge şi în locuri nedorite", a spus el.

Cercetătorii au descoperit o modalitate de a acoperi anticorpii cu un ulei organic fotosensibil, care îi împiedică să acţioneze dacă nu au contact cu lumina. Razele ultraviolete sunt trimise apoi asupra tumorii, iar anticorpii încep să acţioneze asupra acesteia.

Testele au fost efectuate pe şase cobai bolnavi de cancer ovarian. Tratamentul a dat rezultate la cinci din cele şase animale.

Testele pe subiecţi umani vor începe anul viitor doar pe pacienţi cu cancer de piele şi nu cu tumori interne. Chiar dacă tratamentul se va dovedi eficace, cercetătorii spun că acesta ar putea fi disponibil pe piaţă abia peste zece ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici