Reacţii după moartea Reginei Ana. Răzvan Theodorescu: "Este o grea lovitură pentru regele Mihai" / Vladimir Tismăneanu: "Era nobilă, plină de demnitate, de neclintit"

Academicianul Răzvan Theodorescu a transmis într-o scurtă declaraţie pentru MEDIAFAX condoleanţe membrilor Casei Regale a României la vestea decesului Reginei Ana, exprimând că "este o grea lovitură pentru regele Mihai alături de care Regina Ana a stat de-a lungul întregului exil."

Urmărește
7014 afișări
Imaginea articolului Reacţii după moartea Reginei Ana. Răzvan Theodorescu: "Este o grea lovitură pentru regele Mihai" / Vladimir Tismăneanu: "Era nobilă, plină de demnitate, de neclintit"

Reacţii după moartea Reginei Ana. Răzvan Theodorescu: "Este o grea lovitură pentru regele Mihai" / Vladimir Tismăneanu: "Era nobilă, plină de demnitate, de neclintit"

Într-o declaraţie pentru MEDIAFAX, academicianul şi profesorul Răzvan Theodorescu a precizat că românii trebuie să le transmită condoleanţe fiicelor Reginei Ana şi Regelui Mihai, Principeselor Elena, Margareta, Irina, Maria şi Sofia: "Este o grea lovitură pentru regele Mihai alături de care Regina Ana a stat de-a lungul întregului exil. Ea a fost un sprijin exemplar pentru copii, pentru fete. Românii trebuie să le transmită condoleanţele lor".

Acesta a declarat că Regina Ana a fost o persoană distinsă şi implicată în diverse acţiuni ce priveau România: "Am cunoscut-o pe regina Ana, puţin, dar am cunoscut-o, o persoană de deosebită distincţie şi care, alături de soţul său, a căutat să se implice cât mai mult în ultimii ani, cât i-a permis sănătatea, în viaţa românească. Din câte înţeleg, va fi înhumată în noua Biserică regală şi arhiepiscopală nou construită de la Curtea de Argeş, deci va rămâne în mijlocul României.", a fost mesajul transmis de academicianul Răzvan Theodorescu.

Principesa Ana de Bourbon-Parma, soţia regelui Mihai, a decedat luni la vârsta de 92 de ani, la Spitalul din Morges, în Elveţia, a anunţat Casa Regală a României. Regele Mihai I şi Regina Ana au format cel mai longeviv cuplu regal din istoria României.

"Majestatea Sa Regina Ana a României a încetat din viaţă astăzi, luni, 1 august 2016, la ora 13.45, la Spitalul din Morges, în Elveţia. La căpătâiul Reginei au stat, până în ultima clipă, Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu, Principesa Elena, Principesa Sofia şi Principesa Maria. Majestatea Sa Regele Mihai a venit la spital, alături de Regină, în fiecare zi din ultima săptămână. Cu o zi înainte, Regina Ana a primit ultimele sacramente de la părintele titular al Parohiei Catolice din oraşul Morges", anunţă într-un comunicat Casa Regală a României.

Conform cu tradiţia Funeraliilor Regale, "corpul neînsufleţit al Reginei Ana va fi depus pentru o zi în Holul de Onoare al Castelului Peleş, iar apoi pentru o zi în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeş, în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală", mai precizează sursa citată.

Principesa Ana de Bourbon-Parma (cunoscută şi sub apelativul Regina Ana, prenume complet Anne Antoinette Françoise Charlotte Zita Marquerite; n. 18 septembrie 1923, Paris – d. 1 august 2016, Spitalul Morges din Elveţia) a fost soţia fostului suveran Mihai I al României şi fiica prinţului René de Bourbon-Parma şi a prinţesei Margaret a Danemarcei. A fost strănepoata regilor Christian al IX-lea al Danemarcei (pe linie maternă) şi Miguel I al Portugaliei (pe linie paternă) şi nepoata de soră a împărătesei Zita de Bourbon-Parma.

Principesa Ana, cetăţean francez naturalizat, a participat la cel de-al Doilea Război Mondial. L-a cunoscut pe regele Mihai al României la nunta principesei Elisabeta a Marii Britanii, în noiembrie 1947, cei doi logodindu-se înainte de întoarcerea regelui în România. Guvernul Groza nu şi-a dat agrementul la căsătorie şi l-a forţat pe regele Mihai I să abdice la 30 decembrie 1947, cuplul căsătorindu-se în cursul anului următor, în ciuda opreliştilor de natură religioasă. În cercurile monarhiste şi în familia regală a României a fost cunoscută sub titlul Regina Ana (cu calificativul Majestatea Sa).

Vladimir Tismăneanu, despre Regina Ana: "Era nobilă, plină de demnitate, de neclintit"

Istoricul şi politologul Vladimir Tismăneanu a publicat pe Facebook o fotografie în care apare alături de Regele Mihai şi Regina Ana, în Washington, 1990. Principesa Ana de Bourbon-Parma s-a stins din viaţă, luni, 1 august. Vladimir Tismăneanu spune despre Regină: "Era nobilă şi demnă".

"Era nobilă, plină de demnitate, fermă, de neclintit. Odihnească-se în pace!", a scris Vladimir Tismăneanu în mesajul publicat pe reţeaua de socializare Facebook. Istoricul a ataşat o fotografie de la un dineu oficial, în care apare alături de Regele Mihai şi Regina Ana. Fotografia este realizată la Washington, în 1990.

Iohannis: Regina Ana va rămâne unul dintre cele mai importante simboluri de înţelepciune şi demnitate

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis luni un mesaj după moartea Reginei Ana, spunând că aceasta va rămâne pentru totdeauna unul dintre cele mai importante simboluri de înţelepciune, demnitate şi un reper deosebit de conduită morală.

"Majestatea Sa Regina Ana a României va rămâne pentru totdeauna în memoria şi în sufletele noastre drept unul dintre cele mai importante simboluri de înţelepciune, demnitate şi un reper deosebit de conduită morală", afirmă Iohannis, potrivit unui comunicat de presă emis de Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, preşedintele a subliniat că Regina Ana a României a fost expresia celor mai distinse valori de decenţă, devotament şi dragoste faţă de ţara al cărei nume l-a purtat şi că a fost alături de Rege pe toată perioada exilului şi a militat alături de acesta pentru propăşirea României. "Turneele şi misiunile diplomatice pentru aderarea României la NATO şi la Uniunea Europeană stau mărturie în acest sens", potrivit sursei citate.

De asemenea, Preşedinţia a anunţat că Iohannis i-a transmis Majestăţii Sale Regelui Mihai o scrisoare de condoleanţe, prin care a transmis compasiunea şi solidaritatea sa Majestăţii Sale Regelui Mihai şi întregii Familii Regale.

Iliescu: Relaţia cu familia regală, una de respect, de asumare a responsabilităţilor fiecăruia

Fostul preşedinte Ion Iliescu transmite, la moartea Reginei Ana, că păstrează amintirea discuţiilor pe care le-au avut împreună, susţinând că relaţia cu familia regală a fost ''una de respect şi de asumare a responsabilităţilor pe care fiecare le-am avut şi le avem faţă de români''.

''Am aflat cu tristeţe vestea morţii Reginei Ana, şi transmit întreaga mea compasiune pentru această grea pierdere Regelui Mihai şi membrilor familiei regale. Am avut privilegiul să o cunosc, şi am apreciat felul în care, trecând peste o istorie care nu a fost clementă, până la urmă, cu niciunul dintre noi, ţinea la România. Păstrez amintirea discuţiilor pe care le-am avut atât la Versoix, cât şi la Bucureşti, relaţia cu familia regală fiind una de respect şi de asumare a responsabilităţilor pe care fiecare le-am avut şi le avem faţă de români. Dumnezeu să o odihnească în pace!'', a scris Ion Iliescu pe blog luni.

Cioloş: Regina Ana a României va rămâne un simbol al nobleţii, discreţiei şi demnităţii

Premierul Dacian Cioloş a transmis luni un mesaj de condoleanţe la moartea Reginei Ana, arătând că aceasta va rămâne un simbol al nobleţii, discreţiei şi demnităţii.

''Majestatea Sa Regina Ana a României va rămâne un simbol al nobleţii, discreţiei şi demnităţii, valori ce întregesc contribuţia definitorie pe care Familia Regală a avut-o şi o are pentru societatea românească. Împreună cu Regele Mihai, Majestatea Sa Regina Ana a reprezentat România şi i-a apărat interesele cu onoare, mândrie şi dragoste de ţară, trecând peste toate nedreptăţile la care Familia Regală a fost supusă. M-a îndurerat vestea plecării dintre noi a Majestăţii Sale, care va continua să ne inspire prin modestie, devotament şi loialitate. Sunt alături de Familia Regală a României în aceste momente de grea încercare, doresc să transmit gândurile mele de consolare şi solidaritate'', a transmis şeful Executivului prin intermediul unui comunicat de presă.

Timofti: Regina Ana a fost şi va rămâne un simbol al măreţiei şi demnităţii neamului românesc

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a transmis condoleanţe Casei Regale la decesul Reginei Ana, afirmînd că aceasta a fost şi va rămâne un simbol al măreţiei şi demnităţii neamului românesc.

''Am aflat cu adâncă tristeţe şi profund regret vestea despre decesul Reginei Ana a României. Este dureros faptul că Peleşul intră în doliu la doar două luni de la ceremonia emoţionantă dedicată împlinirii celor 150 de ani de Regalitate. Regina Ana a fost şi va rămâne un simbol al măreţiei şi demnităţii neamului românesc. Alături de Rege, în anii de pribegie, Suverana a promovat şi a iubit Ţara, punându-şi crezul în revenirea României la Democraţie. Cu aceleaşi sentimente curate, ca şi întreaga familie regală, a susţinut, în ultimii ani de viaţă aspiraţiile europene ale Republicii Moldova. Regina Ana îşi merită locul în istoria României şi al tuturor românilor. Dumnezeu s-o odihnească!'', a scris Timofti pe Facebook.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici