Realitate sau propagandă? O fotografie celebră cu Hitler, realizată acum o sută de ani, ar putea fi trucată - FOTO

O imagine celebră cu Adolf Hitler, realizată în vara anului 1914, ar putea să nu fie autentică. Istoricii susţin că e posibil ca fotografia să fi fost trucată pentru a servi propagandei naziste.

Urmărește
13026 afișări
Imaginea articolului Realitate sau propagandă? O fotografie celebră cu Hitler, realizată acum o sută de ani, ar putea fi trucată - FOTO

Adolf Hitler

Imaginea, care a fost realizată în august 1914, acum o sută de ani, a fost publicată în Illustrierter Beobachter (n.r. Observator Ilustrat, în limba germană), revista de propagandă a partidului nazist, în martie 1932, cu o zi înaintea alegerilor prezidenţiale. Fotografia a fost făcută în Odeonsplatz, München, în timpul unei manifestaţii de sărbătorire a intrării Germaniei în Primul Război Mondial. Adolf Hitler, un tânăr de doar 25 de ani pe atunci, apare bucuros şi entuziast, în mijlocul mulţimii, relatează Daily Mail.

Ulterior, Hitler avea să declare că la aflarea veştii că Germania s-a implicat în conflict şi-a găsit scopul în viaţă. Deşi, pe atunci, era cetăţean austriac, el s-a înscris ca voluntar în armata bavareză şi a servit pe Frontul de Vest, în Franţa şi Belgia. Hitler susţinea că războiul a reprezentat "cea mai importantă experienţă" a sa şi i-a întărit convingerile patriotice şi sentimentele naţionaliste. Capitularea Germaniei, de care a aflat în spital, la Pasewalk, l-a şocat şi, după spusele lui, i-a declanşat un episod de orbire temporară. Imaginea de patriot dedicat, dezamăgit de termenii Tratatului de la Versailles, i-a crescut popularitatea în rândul votanţilor şi a fost exploatată de Hitler în scopul obţinerii unui avantaj politic. 

Fotografia, publicată de Illustrierter Beobachter cu o zi înaintea alegerilor prezidenţiale, tocmai pentru a întări renumele de naţionalist convins al celui care avea să fie cunoscut drept Führerul, era însoţită de descrierea "Adolf Hitler, der deutsche Patriot [...] Mitten in der Menge stand mit leuchtenden Augen – Adolf Hitler" (n.r. Adolf Hitler, patriotul german [...] În mijlocul mulţimii, cu ochii aprinşi, stă Adolf Hitler, în limba germană). Deşi campania nu l-a ajutat să devină preşedinte, Paul von Hindenburg obţinând al doilea mandat consecutiv, Hitler a profitat de pe urma alegerilor, care i-au sporit popularitatea şi au consolidat poziţia partidului nazist pe scena politică germană.

La o sută de ani de la intrarea Germaniei în război şi de la realizarea fotografiei celebre, istoricii se îndoiesc de veridicitatea acesteia, unii dintre ei susţinând că Hitler nici nu ar fi fost prezent la manifestaţii. Printre detaliile care ridică semne de întrebare se numără faptul că, deşi în arhivele oraşului München sunt păstrate numeroase fotografii de la eveniment, Hitler nu apare în niciuna dintre ele şi nici în imaginile filmate pentru jurnalul de ştiri. Un alt indiciu care sprijină teoria trucajului este mustaţa Führerului. Stilul periuţă, apărut în Statele Unite şi făcut celebru de Charlie Chaplin, a fost adoptat de Hitler după izbucnirea războiului, pentru a facilita punerea măştii de gaze. În 1914, atunci când a fost realizată imaginea, şi în prima parte a conflagraţiei, viitorul cancelar purta o mustaţă imperială, aşa cum se poate observa în fotografiile făcute alături de camarazii din Regimentul 16 Infanterie Rezervă.

Curios, Hitler nu menţionează nimic despre participarea la evenimentele de la începutul lunii august în Mein Kampf (n.r. Lupta mea, în limba germană), autobiografia sa, deşi descrie ziua următoare, când s-a oferit voluntar în armata bavareză. Un alt detaliu care îi face pe mulţi să se îndoiască de autenticitatea fotografiei este faptul că imaginea a fost realizată de Heinrich Hoffmann. Acesta s-a înscris în NSDAP (n.r. Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, Partidul Naţional Socialist Muncitoresc German, în limba germană) în anul 1920 şi a devenit fotograful oficial al lui Hitler. El a manipulat numeroase fotografii pentru liderul nazist, care a ajuns să îl aprecieze foarte mult şi chiar a acceptat să împartă drepturile de autor pentru folosirea imaginii sale, cu fotograful. Hoffman i-a prezentat-o Führerului pe asistenta sa, Eva Braun, care avea să devină partenera şi, pentru o scurtă perioadă, soţia lui Hitler, alături de care s-a sinucis, în 1945. Illustrierter Beobachter a publicat imaginea în 1932, cu o zi înainte de alegeri, la 18 ani de când Hoffman, care nu îl cunoştea încă pe viitorul cancelar, ar fi realizat-o.

Conform spuselor lui Hitler, intrarea Germaniei în război i-a trezit convingerile naţionaliste şi interesul pentru politică, iar fotografia de la manifestaţii, care îl arată fericit şi entuziast, era dovada perfectă care să îi susţină afirmaţiile. Din păcate însă, negativul imaginii originale a dispărut, aşa că, în ciuda speculaţiilor, autenticitatea acesteia nu va putea fi probată niciodată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici