- Home
- Life-Inedit
- LOS ANGELES, (19.10.2008, 15:27)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Record de propuneri la Oscarul pentru "cel mai bun film într-o limbă străină"
Un număr record de ţări, 67, şi-au anunţat propunerile la premiul Oscar pentru categoria "cel mai bun film într-o limbă străină", pe listă aflându-se şi "Restul e tăcere", în regia lui Nae Caranfil, propunerea României de anul acesta, informează Hollywoodreporter.com.
Urmărește
29 afișări
Record de propuneri la Oscarul pentru "cel mai bun film într-o limbă străină"
Lista completă a propunerilor a fost dată publicităţii vineri, de către preşedintele Academiei Americane de Film, Sid Ganis. Nominalizările la ediţia cu numărul 81 a premiilor Oscar vor fi anunţate pe 22 ianuarie, gala de premiere urmând să aibă loc pe 22 februarie la Kodak Theatre din Los Angeles.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Propunerea României la Oscar în secţiunea "cel mai bun film într-o limbă străină", "Restul e tăcere" este un regal de scene comice, decoruri grandioase şi costume de epocă, dar şi accente dramatice şi situaţii-limită.
Povestea din "Restul e tăcere", în mare parte adevărată, îl are în centru pe tânărul Grig, fiul unei vedete a Teatrului Naţional, acum aproape 100 de ani. Dar propriul său bilanţ este oarecum dezamăgitor. Prea scund pentru scenă, prea timid cu femeile, prea excesiv în stilul de viaţă, fiul e pe cale să comită greşeala capitală, păcatul de neiertat în ochii tatălui: să regizeze un film de cinema! Îl visează ca pe cel mai grandios şi mai lung film realizat vreodată. Va fi reconstitutirea fidelă a războiului cu turcii, prin care România îşi cucerise independenţa cu 35 de ani în urmă. Leon, un moşier local atins de deliruri mesianice şi auto-proclamat Patron al Artelor, devine finanţatorul întregii afaceri. Tot el devine, pe rând, protectorul lui Grig, dascălul său, părinte substituit, partener necinstit şi duşman pe viaţă. Dar va putea Gaumonde, compania franceză ce controlează piaţa cinematografică peste tot în Europa, să accepte competiţia cu o producţie independentă de o asemenea amploare? Şi dacă da, va obţine Grig, prin această victorie, respectul tatălui său?
Cu sute de figuranţi, maşini de epocă şi costume din cele mai alese, semnate de creatoarea Doina Levintza, "Restul e tăcere" este o producţie colosală, aducându-i în rolurile principale, alături de Marius Florea Vizante, pe Ovidiu Niculescu, Mirela Zeta, Gruia Sandu, Valentin Popescu, Nicu Mihoc, Silviu Biriş, Patru Gavril, Vlad Zamfirescu, Samuel Tastet, Florin Zamfirescu, Alexandru Hasnaş, cu participarea extraordinară a actriţei Ioana Bulca, în rolul Aristizza.
Nae Caranfil a obţinut pentru "Restul e tăcere" premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de film B-EST 2008. Filmul lui Caranfil a câştigat şi premiul publicului, la Gala B-EST. Totodată, scenariul filmului a câştigat şi Marele Premiu pentru cel mai bun scenariu la Festivalul Internaţional de Film de la Paris în 1995 şi premiul al doilea la competiţia "Hartly & Merrill International Scriptwriting Competition", Los Angeles 1999.
"Restul e tăcere" a avut premiera în România în martie, la Cinema PRO, fiind distribuit de MediaPro Distribution.
Printre filmele propuse la Oscarul pentru "cel mai bun film într-o limbă străină" se numără şi "Waltz With Bashir/ Vals cu Bashir" de Ari Folman, considerat favorit la Festivalul de la Cannes de anul acesta. Propunerea Israelului spune povestea unui bărbat (a cărui voce este dată chiar de regizorul Ari Folman), care nu îşi poate aminti nimic din perioada primei incursiuni a armatei israeliene în Liban, eveniment la care a participat, în anii '80. Intrigat de faptul că nu îşi poate aminti nimic din acea perioadă a vieţii sale, el hotărăşte să realizeze interviuri cu vechi prieteni de-ai săi, pentru a descoperi adevărul. Cu cât Ari află mai multe lucruri, cu atât vede mai multe imagini suprarealiste despre trecutul său.
De asemenea, în cursă mai sunt prezente "The Baader-Meinhof Complex/ Der Baader-Meinhof Komplex", un film despre un grup terorist din Germania anilor '70, cu Alexandra Maria Lara şi Bruno Ganz în rolurile principale. Filmul regizat de Uli Edel este propunerea Germaniei la Oscar.
Pe listă mai sunt prezente controversata peliculă "Gomorra" de Matteo Garrone, propunerea Italiei, şi "Snow" de Aida Begic, propunerea Bosniei-Herţegovina.
Academia Americană de Film a trimis, la sfârşitul lunii iunie, formularele de înscriere la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină" pentru 96 de ţări.
Potrivit regulamentului Academiei Americane de Film, producţiile eligibile la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină" la cea de-a 81-a ediţie a premiilor Oscar trebuie să fie lungmetraje produse în afara Statelor Unite, cu un dialog preponderent într-o altă limbă decât engleza, care să fi fost lansate în ţara de origine nu mai devreme de 1 octombrie 2007 şi nu mai târziu de 30 septembrie 2008. De asemenea, filmele eligibile trebuie să fi rulat cel puţin şapte zile consecutiv într-un cinematograf şi să aducă încasări producătorului şi exploatantului.
Propunerile ţărilor au fost trimise Academiei Americane de Film până pe 1 octombrie. Ficare ţară a putut trimite o singură propunere.
Anul trecut, propunerea României în cursa pentru Oscar a fost filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" de Cristian Mungiu. Filmul câştigător al premiului Palme d'Or la Cannes 2007 nu a intrat însă pe lista scurtă a nominalizărilor Academiei Americane de Film.
Oscarul pentru "cel mai bun film într-o limbă străină" a fost câştigat în 2007 de filmul austriac "The Counterfeiters" de Stefan Ruzowitzky.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe