Record mondial pentru cele mai multe sarmale gătite într-o oală, omologat la Odorheiu Secuiesc - FOTO

Bucătari şi voluntari din patru judeţe au stabilit, sâmbătă, la Odorheiu Secuiesc, un nou record mondial pentru cele mai multe sarmale gătite într-o oală, 27.104 bucăţi, performanţa fiind omologată de reprezentantul Guinness Book of Records, prezent la eveniment.

Urmărește
1066 afișări
Imaginea articolului Record mondial pentru cele mai multe sarmale gătite într-o oală, omologat la Odorheiu Secuiesc - FOTO

Record mondial pentru cele mai multe sarmale gătite într-o oală, omologat la Odorheiu Secuiesc (Imagine: Daniela Mezey/Mediafax Foto)

Potrivit organizatorilor, ideea doborârii recordului mondial, deţinut până sâmbătă de un bucătar din Serbia, s-a conturat anul trecut, în luna noiembrie.

"În primăvară am început să facem calcule, câtă materie primă ne-ar trebui ca să pregătim o cantitate cel puţin dublă de sarmale decât cea din precedentul record mondial. Însă, înainte de toate, ne trebuia o oală corespunzătoare în care să le gătim", a spus maestrul bucătar Benedek Arpad, şeful echipelor de bucătari şi de voluntari.

Astfel, meşterii din Odorhei s-au apucat de treabă şi au confecţionat cea mai mare oală din inox din ţară.

"Au fost foarte multe probleme tehnice pe care trebuia să le rezolvăm pentru ca oala să funcţioneze la parametri normali. Căldura trebuia să se repartizeze uniform, motiv pentru care am prevăzut fundul oalei şi pereţii laterali cu o izolaţie termică. Energia se distribuie în şase trepte, automatizat şi când se atinge temperatura finală, aceasta se stabilizează şi se menţine constantă până la finalizarea gătitului", a explicat inginerul Papp Jeno, patronul firmei care a realizat vasul.

Odată terminată, oala cu diametrul interior de 3,1 metri, înaltă de 70 de centimetri şi cu o capacitate de 4,7 metri cubi, a fost ridicată cu o macara pe un trailer şi transportată la Sala Sporturilor din Odorheiu Secuiesc.

În ultima săptămână, echipa formată din 14 bucătari profesionişti din Covasna şi Harghita a început pregătirile pentru noul record mondial. Compoziţia de sarmale a fost pregătită la Gheorgheni, după o reţetă tradiţională specifică zonei, în condiţii de maximă igienă, apoi a fost porţionată, ambalată în caserole de unică folosinţă şi trimisă la Odorheiu Secuiesc, iar varza murată a fost asigurată de o firmă specializată pe murături din localitate.

"Am folosit 780 de kilograme de carne, slănină afumată şi slănină simplă, 156 de kilograme de ceapă, 117 kilograme de orez, cinci kilograme de usturoi, cimbru şi condimentele obişnuite la sarmale, sare, piper, aproximativ 20 de kilograme de boia de ardei şi cam trei tone de varză murată. Reţeta folosită este cea tradiţională, a bunicilor", a precizat Benedek Arpad.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, peste 250 de voluntari din şapte localităţi din judeţele Harghita, Covasna, Braşov şi Mureş, împărţiţi în 24 de echipe, au înfăşurat sarmale.

Fiecare echipă trebuia să ruleze cel puţin o mie de sarmale în trei ore, dar cei mai harnici - echipa din Miercurea Ciuc - şi-au depăşit norma în jumătate din timpul acordat.

Sarmalele, 27.104 de bucăţi, au fost rânduite unele peste altele în cutii speciale de inox perforat, acestea fiind apoi aşezate în oala de 4.580 de litri, cu ajutorul unui motostivuitor.

Organizatorii au anunţat că preparatul trebuie să fiarbă la foc domol timp de cel puţin opt ore şi, pentru ca aşteptarea să fie mai uşoară pentru toată lumea, inclusiv pentru publicul format din peste 3.000 de persoane, şapte ansambluri folclorice au întreţinut buna dispoziţie.

După ce bucătarii au gustat şi au constatat că sarmalele sunt făcute, oala a fost ridicată cu o macara, cântărită cu un cântar electronic, rezultatul fiind fotografiat şi apoi confirmat de reprezentantul Guinnees World Record Limited, Annabel Lawday.

"Am verificat dacă au fost respectate toate regulile, m-am asigurat că măsurătoarea a fost corectă, am constatat că fostul record a fost depăşit şi, cum au fost întrunite toate condiţiile, vă anunţ că da, avem un nou record mondial aici, la Odorheiu Scuiesc", a declarat Annabel Lawday, după înmânarea atestatului.

Sarmalele vor ajunge la peste 4.000 de persoane, la copiii din orfelinate şi la vârstnicii din azilurile din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Gheorgheni în Harghita, precum şi la Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc, în judeţul Covasna.

Evenimentul, care a purtat numele de "Record mondial pentru comunitate", a fost organizat de Primăria Odorheiu Secuiesc, în colaborare cu autorităţile locale din Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Târgu Secuiesc şi Sfântu Gheorghe.

Precedentul record mondial îi aparţine bucătarului Gali Zoltan, din Serbia, care a pregătit 10.300 de sarmale, într-o oală de 1418,3 litri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici