RECORD pentru un diamant galben: A fost vândut la licitaţie cu 16,2 milioane de dolari - FOTO

Un diamant galben de o calitate excepţională şi având 100,09 carate, denumit "Graff Vivid Yellow", a fost vândut la licitaţie cu 14,5 milioane de franci elveţieni (16,2 milioane de dolari, inclusiv taxe şi comision), stabilind un record de preţ pentru o nestemată de această culoare.

Urmărește
254 afișări
Imaginea articolului RECORD pentru un diamant galben: A fost vândut la licitaţie cu 16,2 milioane de dolari - FOTO

RECORD pentru un diamant galben: A fost vândut la licitaţie cu 16,2 milioane de dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest diamant, unul dintre loturile cele mai importante ale licitaţiei de bijuterii şi pietre preţioase ce a fost organizată de casa Sotheby's la Geneva, a fost propus de două ori la vânzare.

Prima dată, comisarul David Bennett l-a declarat "nevândut", întrucât atinsese doar suma de 12,6 milioane franci elveţieni (14,1 milioane dolari), sub estimarea de 15-25 de milioane de dolari avansată de casa organizatoare.

Licitaţia a continuat cu alte loturi, apoi comisarul a anunţat că vânzarea diamantului galben va fi reluată de la preţul de 12,6 milioane de franci elveţieni, spre surpriza colecţionarilor prezenţi în sală.

Un colecţionat din sală a obţinut nestemata cu 12,8 milioane de franci elveţieni, stabilind un nou record de preţ pentru un diamant galben. Preţul final (obţinut prin adăugarea comisionului) a fost de 14,5 milioane de franci elveţieni (16,2 milioane dolari).

Nestemata este considerată unul dintre cele mai mari diamante de această culoare din lume şi are o culoare "galben narcisă".

Preţul de vânzare pentru acest diamant este cel mai mare pentru o bijuterie creată de casa Graff.

Un alt lot far al licitaţiei, "Diamantul Victoriei", nu şi-a găsit cumpărător.

Numit astfel ca un omagiu adus victoriei Aliaţilor în Al Doilea Război Mondial, acest diamant dreptunghiular cântăreşte 31,34 carate şi a fost descoperit într-o mină din Africa de Sud în 1945.

"Diamantul Victoriei" a aparţinut miliardarei americane Florence Gould (1895 - 1983), considerată una dintre cele mai mari colecţionare de pietre preţioase din secolul al XX-lea. Acest diamant, montat într-un inel, era estimat la un preţ cuprins între 5 milioane şi 8 milioane de dolari.

Licitaţia casei Sotheby's a inclus 526 de loturi.

În cadrul ei, Sotheby's a vândut un alt diamant de o mărime excepţională, de 103,46 carate, montat într-un inel. Această piatră preţioasă ocupă locul al treilea în topul celor mai mari diamante rotunde din lume şi era estimată între 3,5 şi 5 milioane de dolari. Nestemata a fost vândută cu 3,7 milioane de franci elveţieni.

Unul dintre cele mai scumpe loturi a fost un diamant alb de 70,33 carate, vândut cu 11,1 milioane de franci elveţieni. Preţul său estimativ era de 10,7-14,3 milioane de franci elveţieni.

Această licitaţie a reprezentat şi o bună ocazie de a face o incursiune în istorie, în anii '30-'40, odată cu vânzarea bijuteriilor lui Mary Picha-Eisenstein (1901-1988), o bună prietenă a creatoarei de bijuterii Suzanne Belperron (1900-1983). Un număr de 19 loturi au fost vândute în cadrul acestei colecţii.

Un colier din aur şi diamante, realizat de Van Cleef & Arpels, a fost vândut cu 200.000 de franci elveţieni (160.000 euro), depăşind de 10 ori estimările specialiştilor.

A fost un cadou făcut de Marcel Dassault (1892-1986), un om de afaceri celebru, lui Jacqueline Auriol (1917-2000), prima femeie devenită pilot de încercări în Franţa şi prima femeie din Europa care a depăşit viteza sunetului.

Potrivit comisarului David Bennett, casa Sotheby's a obţinut încasări totale record de 143 milioane de dolari la această licitaţie.

Miercuri, casa concurentă Christie's va scoate la licitaţie la Geneva un diamant albastru spectaculos, denumit "The Blue", de 13,22 carate, estimat între 21 milioane şi 25 milioane de dolari.

Cele două case rivale organizează simultan în fiecare an licitaţii de bijuterii şi pietre preţioase la Geneva, în mai şi în noiembrie, cu scopul de a atrage un număr cât mai mare de colecţionari şi pasionaţi de nestemate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici