"Regele kitsch" îl întâlneşte pe Regele Soare într-o expoziţie la Versailles

Jeff Koons, artistul american care a stabilit un record atunci când două sculpturi ale sale au fost vândute la cu peste 23 de milioane de dolari fiecare, a vernisat miercuri, în camerele de la Versailles ale Regelui Soare, o expoziţie ce cuprinde 17 dintre lucrările realizate în ultimii 20 de ani.

Urmărește
72 afișări
Imaginea articolului "Regele kitsch" îl întâlneşte pe Regele Soare într-o expoziţie la Versailles

Jeff Koons - "Michael Jackson and Bubbles"

Regele Ludovic al XIV-lea a fost un vizionar, patron al artelor, însă niciodată nu şi-ar fi imaginat că un homar gonflabil, o statuie de porţelan reprezentându-l pe Michael Jackson şi un balon gigant înfăţişând un câine tronând în iubitul său palat de la Versailles.

"Este cel mai important moment din viaţa mea", a declarat Jeff Koons, artistul în vârstă de 53 de ani.

Expoziţia reprezintă cel mai mare eveniment de artă contemporană care s-a desfăşurat vreodată la Versailles, stârnind multe controverse în Franţa.

Presa franceză l-a numit pe Koons "regele kitsch-ului", în timp ce unii critici de artă au pus la îndoială alăturarea creaţiilor sale lucioase, asemănătoare unor jucării, cu operele de artă comisionate de către regii Franţei unor artişti de renume ai secolelor XVII şi XVIII.

"Ludovic al XIV-lea a fost foarte deschis artelor şi a făcut din Versailles un loc propice pentru acestea... Sper că lucrările mele să demonstreze respect pentru acest palat şi să continue tradiţiile de la Versailles", a declarat Koons, refuzând eticheta de "kitsch" care i-a fost atribuită.

Printre cele mai neobişnuite dintre lucrările expuse se numără o statuie din porţelan, în mărime naturală, intitulată "Michael Jackson and Bubbles", reprezentându-l pe regele pop-ului alături de o maimuţă şi aşezată în faţa unei statui de marmură ce-l înfăţişează pe Ludovic al XIV-lea îmbrăcat în împărat roman.

Într-o altă cameră, Koons a plasat un bust realizat din marmură albă, care-l reprezintă chiar pe el, aşezând statuia între cel mai cunoscut portret de maturitate al lui Ludovic al XIV-lea şi tabloul ce-l înfăţişează pe Ludovic al XVI-lea, care a fost executat în 1793.

"N-a avut nimic de-a face cu aroganţa mea", a declarat Koons cu privire la acest aranjament, descriind intenţia sa ca fiind "ludică".

Directorul Versailles, Jean-Jacques Aillagon, a respins criticile care susţineau că lucrările artistului american sunt nepotrivite pentru palat.

"Versailles este un loc al excesului. Ludovic al XIV-lea nu s-a cenzurat când a fost vorba de dimensiunea clădirii, de bogăţia decoraţiior, de grădini... Există o legătură între extravaganţa sa şi cea demonstrată de Jeff Koons în arta sa", a declarat Aillagon.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici