- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (16.10.2019, 10:32)
- Razvan Tupa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Regina-mamă Elena, ”Drept Între Popoare”: ”Cu pietate şi înţelepciune, cu delicateţe şi fermitate”
Regina-mamă Elena a primit postum, în martie 1993, titlul “Drept Între Popoare”, din partea Memorialului Yad Vashem din Ierusalim. Amintirea faptelor sale a rezistat vremurilor tulburi din timpul Celui De-al Doilea Război Mondial şi intereselor din timpul comunismului în România.
Urmărește
600 afișări
Regina-mamă Elena, ”Drept Între Popoare”: ”Cu pietate şi înţelepciune, cu delicateţe şi fermitate”
Memorialul Yad Vashem din Ierusalim a decis să acorde Reginei-mame Elena a României titlul de “Drept Între Popoare”, pe 11 martie 1993.
Marele Rabin al Genevei, Alexandru Şafran, a spus în discursul pe care l-a susţinut, la Berna, joi, 4 noiembrie 1993, cu ocazia remiterii post mortem a titlului de „Drept Între Popoare“ Majestăţii Sale Reginei-mame Elena a României: ”Yad Vashem din Ierusalim mi-a comunicat decizia de a conferi titlul de «Drept Între Popoare» Majestăţii Sale Reginei-mame Elena a României. Primind acest mesaj, am simţit din nou disperarea care mă îndemna să mă adresez Majestăţii Sale Reginei-mame Elena pentru a o implora să ia sub ocrotirea ei populaţia evreiască a ţării; am revăzut chipul ei nobil şi luminos; am auzit din nou vocea ei tandră şi consolatoare. De fiecare dată şi fără întârziere, Regina-mamă a răspuns chemării mele: cu pietate şi înţelepciune, cu delicateţe şi fermitate. Ea a făcut eforturi să salveze evreii persecutaţi şi i-a salvat”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
WSJ: Rusia este suspectată de trimiterea de dispozitive incendiare în avioanele care aveau destinaţia SUA şi Canada
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
Titlul este acordat, în baza unei legi promulgate de Parlamentul israelian în 1953 celor care, în perioada Holocaustului, şi-au riscat viaţa pentru a salva vieţi evreieşti.
Într-un articol publicat de revista ”Memoria”, Emil Simu povesteşte cum ”Norman Manea m-a pus în legătură cu cercetătorul israelian de origine română Jean Ancel. Acesta mi-a menţionat existenţa unui memoriu al trimisului lui Eichmann la Bucureşti, Gustav Richter, în care o denunţa pe Regina Mamă de a fi intervenit cu succes, la cererea doctorului Gomoiu, ca să fie anulat ordinul de deportare a lui Barbu Lăzăreanu în Transnistria; în acelaşi memoriu, Richter raporta împuşcarea, în parte de către germani şi în parte de către români, a câtorva sute de evrei deportaţi”.
La moartea Reginei-Mamă, Theodor Lavi publica la Tel Aviv un articol în care arăta că ”Regina Elena a făcut şi alte intervenţii. Cea mai importantă a fost când i s-a adresat lui Ion Antonescu cerându-i să readucă orfanii din Transnistria, ceea ce dictatorul a aprobat în principiu în vara lui 1943. A intervenit Eichmann care a izbutit să oprească pentru o jumătate de an acţiunea reîntoarcerii”.
Dacă în timpul războiului, poziţia Reginei-mamă intra în contradicţie cu orientarea oficială a puterii de la Bucureşti, aliate Berlinului, după război, recunoaşterea gesturilor sale a fost îngreunată de interesele vremii. Regimul de la Bucureşti negocia răscumpărarea evreilor din România de către statul Israel.
”Îi datorez recunoştinţă. În scrierile mele, am numit-o o adevărată mamă. Da, aşa a fost Regina-mamă Elena pentru evreii României, în anii în care ei erau vânaţi fără milă. Sufletul ei, atât de bun, stă pentru totdeauna în înălţimile sublime, printre cei Drepţi”, arăta Alexandru Şafran.
Principele Radu a explicat în 2016, într-un cuvânt rostit în numele Familiei Regale a României la Templul Coral: ”Regina-mamă Elena a fost un dar nepreţuit pentru România secolului trecut. Prezenţa ei în anii 1940 a ajutat mai mult decât ne putem imagina pe tânărul Suveran şi întreaga societate românească. Credinţa, bunătatea, modestia şi înaltul ei simţ al datoriei o recomandă istoriei ca pe o mare regină. Elena a României a înfruntat cu extraordinar curaj acţiunile criminale ale persecutorilor evreilor, fără să aibă nicio putere constituţională. Regina a împărtăşit destinul de pribegie al poporului evreu, petrecând din optzeci şi şase de ani de viaţă două treimi în repetate exiluri. Regele Mihai spune că una dintre cele mai mari satisfacţii trăite de Majestatea Sa a fost atunci când Regina Elena a obţinut titlul de Drept Între Popoare, pentru actele ei de curaj din cel de-Al Doilea Război Mondial”
Rămăşiţele pământeşti ale Reginei Elena, mama Regelui Mihai I al României, vor fi reînhumate la Curtea de Argeş, în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, într-o ceremonie care va avea loc pe 19 octombrie.
Astfel, la 71 de ani de la plecarea în exil şi la 37 de ani de la decesul Reginei Elena, principesa Margareta, Custodele Coroanei, a decis aducerea rămăşiţelor pământeşti ale bunicii sale la Curtea de Argeş.
"La 3 mai 1896, a venit pe lume, la Palatul Tatoi, lângă Atena, Regina-Mamă Elena a României, mama Regelui Mihai I. Alteţa Sa Regală Principesa Elena a Greciei şi a Danemarcei a fost fiica Regelui Constantin I al elenilor şi a Reginei Sofia (născută Principesă Imperială a Prusiei). A fost sora Regilor George al II-lea, Alexandru şi Pavlos ai Greciei. S-a căsătorit la Atena, la 10 martie 1921, cu Principele Moştenitor Carol, de care a divorţat la 21 iunie 1928. În 1940 a devenit regina-mamă a României. A murit în ziua de 28 noiembrie 1982, la Lausanne. Spre deosebire de Regele Mihai I, Regina Elena nu a şi-a mai revăzut niciodată ţara", se arată într-un text publicat pe blogul oficial al Familiei regale a României.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe