- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (03.08.2019, 18:16)
- Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Regizoarea Cătălina Buzoianu a murit la vârsta de 81 de ani
Regizoarea Cătălina Buzoianu a murit la vârsta de 81 de ani, sâmbătă, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii Uniunii Teatrale din România (UNITER).
Urmărește
1114 afișări
Regizoarea Cătălina Buzoianu a murit la vârsta de 81 de ani
Potrivit UNITER, detaliile legate de înmormântare vor fi comunicate de familia regizoarei în cursul zilei de luni.
Cătălina Buzoianu s-a născut în 13 aprilie 1938. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. Până în 1973 a lucrat în special la Iaşi şi Piatra Neamţ.
Printre spectacolele realizate de aceasta se numără "Pescăruşul de Cehov" (Teatrul Naţional din Iaşi, 1970), "Bolnavul închipuit" de Moliere (Teatrul Naţional din Iaşi, 1970 ), "Peer Gynt" de Ibsen (Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, 1972), "Efectul razelor Gamma asupra anemonelor" de Paul Zindell (Teatrul Mic, Bucureşti,1978).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Între 1979 şi 1985, Cătălina Buzoianu a fost prim regizor permanent la Teatrul Mic din Bucureşti. Printre spectacolele realizate în această perioadă s-au numărat : "Să-i îmbrăcăm pe cei goi" de Luigi Pirandello (1979), "Maestrul şi Margareta" după Mihail Bulgakov (1980), "Yvonna, principesa Burgundiei" de Witolt Gombrowicz. În 1985, Cătălina Buzoianu a fost regizor permanent la Teatrul Bulandra din Bucureşti. A realizat aici următoarele spectacole: "O dimineaţă pierdută" de Gabriela Adameşteanu, (1986) "Uriaşii munţilor" de Pirandello, (1988), "Merlin" de Tancred Dorst (1991), "Teatru descompus" de Matei Vişniec, Theatrum (1993).
A mai realizat, printre altele: "Trovarsi" de Luigi Pirandello (Teatrul Mic, Bucureşti, 1992), "Pescăruşul" de A.P.Cehov (Teatrul Mic, Bucureşti, 1994), "Patul lui Procust" după Camil Petrescu, (Teatrul Bulandra, Bucureşti,1995), "Şase personaje în căutarea unui autor" de Luigi Pirandello (Teatrul Bulandra, Bucureşti, 1995), "Copilul îngropat" de Sam Shepard (Teatrul Bulandra, Bucureşti,1996), "Chira Chiralina" după Panait Istrati (Teatrul Maria Filotti Brăila, 1996) "Oedip" de George Enescu (Opera Naţională Română, Bucureşti, 1991), "Caragiale şi noi" (Opera Naţională Română, 1996)
A obţinut numeroase distincţii în România şi în străinătate: un trofeu la Festivalul din Katowice - Polonia, 1972, premiul Academiei Române, 1973, premiul Festivalului de Teatru Contemporan, Braşov, 1978, premii ATM 1979, 1980, 1985, 1986, premii UNITER, în 1991 şi 1995, marele premiu al Festivalului Naţional de Teatru, 1994, 1996, 1997, marele premiu al Festivalului Internaţional de Dramaturgie Românească, pentru spectacolul "Patul lui Procust", Timişoara, 1995, premiul pentru regie pentru spectacolul "Patul lui Procust", Timişoara, 1995, premiul pentru dramaturgie originală la Festivalul "Caragiale", 1996, premiul UNITER pentru întreaga activitate, 2001.
Acestora li s-au adăugat premiul special al juriului Durham - Marea Britanie, în 1979, pentru spectacolul "Romeo şi Julieta", titlul Amicus Poloniae, pentru propagarea culturii poloneze, în 1980, premiul Salvo Randone pentru întreaga carieră, în special pentru montarea operei lui Pirandello (Sciacca - Italia, 1995), premiul Théâtre vivant - Radio France Internationale, pentru spectacolul "Teatru descompus", 1993.
Din 1975 a fost profesoară la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" Bucureşti, la catedra de Regie Teatru.
În luna octombrie a anului trecut, Cătălina Buzoianu a fost decorată cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Comandor de preşedintele Klaus Iohannis, în semn "de apreciere deosebită a prestigioasei cariere artistice în care, timp de peste 50 de ani, prin talent şi abnegaţie, a regizat spectacole marcante atât în ţară, cât şi în străinătate, pregătind cu exigenţă şi, în acelaşi timp, cu multă căldură umană generaţii de regizori".
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe