Video REPORTAJ - Cum se vede Bucureştiul din autobuzul supraetajat: Ce cred turiştii străini şi românii despre turul Capitalei în double-decker - VIDEO

Un tur al Bucureştiului cu autobuzul „double-decker” ar putea să fie exact ce îţi trebuie ca să te reîndrăgosteşti de Capitală.

Urmărește
10979 afișări

Staţia RATB Piaţa Presei Libere, „la capătul lui 41”, nu pare să fie cel mai bun loc de aşteptare din Bucureşti. Duminica autobuzele şi tramvaiele ajung greu şi pleacă la fel de greu. Dacă nu eşti destul de norocos să găseşti o bancă liberă la umbră – şi pe la 12-1 nu prea e niciuna – nu îţi rămâne de făcut decât să te aşezi pe un gard lângă şoferii de maxi-taxi care îşi aşteaptă clienţii spre Corbeanca, Snagov sau Periş. E cald. Pe una dintre puţinele bănci ferite de soare doarme un om al străzii. Îmbrăcat doar cu o pereche de pantaloni de trening scurţi, uzaţi, stă întins pe o parte, sprijinindu-şi capul pe o cârpă albă. O sută de metri mai în dreapta, priveliştea se schimbă. Roşu, strălucitor şi silenţios, lângă linia de tramvai opreşte un autobuz Bucharest City Tour.

Nu se urcă foarte multe persoane la Piaţa Presei, staţia de pornire. Judecând după numărul celor care se iţesc la etaj, ai putea crede că autobuzul cu 77 de locuri se plimbă mai mult gol pe străzile Bucureştiului. Dar majoritatea călătorilor urcă la bord pe drum, la una dintre cele 14 staţii ale traseului. Înăuntru plătesc 25 de lei şi primesc un card de călătorie valabil pentru 24 de ore, o pereche de căşti conectate la un player cu ghidul audio şi două pliante, destul de asemănătoare, cu harta traseului, principalele obiective din Bucureşti şi sugestii de restaurante şi hoteluri. „Museum of the Romanian Peasant”, „The National Military Club”, „Palace of The Parliament” şi „Romanian Goverment” (sic!) sunt câteva dintre obiectivele evidenţiate pe hartă. Te bagi în joc. Pentru cele 50 de minute cât durează un tur complet (se poate sta şi mai mult, şi mai puţin), eşti turist în Capitală. Şi este foarte probabil să îţi şi placă.

Bucureştiul arată diferit de la înălţime. Deasupra coloanelor de maşini, departe de betonul încins, de aglomeraţia de oameni şi feţe uneori prea abătute, de magazine şi locuri pe care le vezi zilnic, privirea se concentrează mai uşor pe lucrurile frumoase. Dacă eşti bucureştean, în faţa ta se derulează un film din care recunoşti frânturi familiare: Arcul de Triumf, Calea Victoriei, Casa Presei, Piaţa Revoluţiei, bulevarde şi străzi pe care le străbaţi de obicei pe jos sau cu maşina.

Detalii pe care nu aveai cum să le vezi în alte ocazii apar acum mai aproape. O turlă de biserică, o inscripţie pe mansarda unei clădiri vechi din Romană, un balcon deschis cu perdeaua fluturând în vânt sunt picături pitoreşti care te fac să zâmbeşti fie şi pentru scurt timp.

Pe Kiseleff, în schimb, rişti să te trezeşti cu crengi de copaci în ochi dacă nu te fereşti la timp. Ai spune că te simţi ca într-un rollercoaster dacă autobuzul n-ar merge agale şi silenţios de parcă ar încerca mai degrabă să se furişeze prin oraş. Cu fiecare creangă care apare în vizor, se aud râsete de copii în spatele autobuzului, în timp ce o femeie îi atenţionează pe un ton îngrijorat să lase capul în jos ca să nu se rănească.

„Mira que edificio bonito!” („Uite ce clădire frumoasă!”), exclamă un spaniol, după care arată spre Palatul CEC şi scoate aparatul de fotografiat. Doi germani solizi aşezaţi mai în spate, îmbrăcaţi în negru, se aud din când în când repetând unul către altul nume de magazine, firme şi reclame care le ies în cale: „Prada”. „Burberry”. „Sex Shop”.

Nu toţi pasagerii sunt atât de vorbăreţi. Unii ascultă explicaţiile audio, alţii preferă doar să observe priveliştea. Probabil şi pentru că la multe căşti fie nu funcţionează ghidul, fie sunt ele rupte şi lipite cu scotch şi nu se fixează bine pe urechi. Un grup eterogen, însă, le face pe amândouă. Delia şi Tahlia, în vârstă de 6, respectiv 7 ani, două surori din Statele Unite, fac turul Bucureştiului împreună cu bunicile lor, ambele românce. Una locuieşte în Israel, iar cealaltă în Bucureşti. Fetiţele ascultă atente în căşti, în timp ce doamnele de aproximativ 80 de ani vorbesc despre monumente.

Cele două fetiţe locuiesc în Seattle şi sunt prima oară în Bucureşti „pentru că părinţii lor au decis asta pur şi simplu”, spune cea mai mică râzând. Se declară mulţumite de turul cu autobuzul supraetajat şi spun că l-ar recomanda prietenilor dacă s-ar afla şi ei în Bucureşti. „Nu le-aş recomanda, însă, să vină chiar în Bucureşti”, precizează serioasă Tahlia, cea de 7 ani, spunând că le-a plăcut mai mult în Sinaia. Pentru ea, cea mai mare diferenţă între Seattle şi capitala României e vremea, aici umiditatea fiind mult mai mare. Clădirile i se par şi ele diferite, cele de aici „amintind de Franţa”. Ce nu i-a plăcut la turul cu autobuzul? Treptele „cam abrupte” pe care se urcă la etaj.

Traseul ajunge la Palatul Parlamentului. Aparatele de fotografiat, folosite înainte pe rând, se activează acum simultan. Părerile sunt împărţite. „O construcţie imbecilă”, spune una dintre cele două bunici, bucureşteanca, spre cealaltă. „That’s Ceaucescu!”, exclamă Tahlia când e întrebată dacă ştie despre ce e vorba.

De la Casa Poporului şi apoi Piaţa Unirii, autobuzul se întoarce pe acelaşi traseu, trecând pe la Universitate, Victoriei, până la Piaţa Presei. „Ştiţi cumva, la dus aţi oprit şi la Ateneu? Vreau să-l văd”, întreabă una dintre cele două bunici de mai devreme, care locuieşte în Israel de 52 de ani. Crede că ar trebui să existe şi un traseu cu vizite în principalele instituţii culturale din Capitală, dar şi că turul actual ajută la promovarea României şi ar trebui încercat de orice turist.

Înapoi în Piaţa Presei, câţiva călători rămân în continuare în autobuz. Unii urcă pentru a începe un nou tur în 15 minute, alţii coboară zâmbind. Soarele încă arde. Oamenii care aşteaptă plictisiti în staţie la 41, 105 sau 330 privesc la autobuzul supraetajat ca şi cand ar fi venit din altă lume.

Autobuzele turistice din Bucureşti

Inaugurate în iulie 2011, autobuzele turistice circulă pe un traseu de 15,4 kilometri şi 14 staţii, într-un interval de aproximativ 50 de minute. Cele patru autobuze „Bucharest City Tour” oferă sisteme audio în limbile română, engleză, franceză şi italiană, însă din păcate nu toate funcţionează optim. Potrivit bucharestcitytour.ratb.ro, numărul călătorilor care au vizitat Bucureştiul cu autobuzele double-decker a crescut în 2013 la 44.521, în 2012 totalul de călători fiind 39.470.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici