REPORTAJ: Dănilă Prepeleac, Nică şi Ion Roată, "aduşi la viaţă" de o ucenică a lui Creangă din Humuleşti

Meşterul popular Ionela Lungu din Humuleşti creează figurine din lut inspirate de personajele din poveştile lui Ion Creangă, iar, de 15 ani de când simte "vibraţia" acestui meşteşug, şi-a dat seama că Danilă Prepeleac, Nică şi Moş Ion Roată o pot ajuta să intre "într-o altă lume", una universală.

Urmărește
609 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Dănilă Prepeleac, Nică şi Ion Roată, "aduşi la viaţă" de o ucenică a lui Creangă din Humuleşti

REPORTAJ: Dănilă Prepeleac, Nică şi Ion Roată, "aduşi la viaţă" de o ucenică a lui Creangă din Humuleşti

Ionela Lungu locuieşte lângă casa lui Ion Creangă din Humuleşti. A absolvit o facultate de inginerie şi a fost cadru didactic la un liceu tehnologic din jurul oraşului Târgu-Neamţ până acum doi ani, "când domnul Funeriu a desfiinţat şcolile profesionale". A rămas fără loc de muncă, dar "o uşă închisă" poate să îţi ofere "o altă deschidere", mai ales că, de 15 ani, este şi meşter popular şi creează figurine din lut inspirate de personajele din poveştile lui Ion Creangă. Astfel, Ionela Lungu a putut să îşi dedice întregul timp pasiunii sale, fiind ajutată şi de soţul său, care este un humuleştean veritabil.

"Suntem şi meşteri populari. De aici am pornit", spune Ionela Lungu. "Stau la două case de casa memorială a lui Ion Creangă. Dacă mă urc pe o scară pe care o am sub un prun chiar văd casa lui Ion Creangă. Mă inspiră foarte mult. Nu sunt humuleşteancă, dar m-am măritat în Humuleşti. M-a ajutat faptul că vin dintr-o altă zonă. Sunt oameni în Humuleşti care poate nu simt vibraţia aceea, nu sunt conştienţi că există Ion Creangă acolo, dar eu pot să văd cu alţi ochi. Şi chiar când intri pe portiţa aceea a lui Ion Creangă deja intri într-o altă lume. Parcă nici nu mai auzi maşinile care trec pe stradă, intri într-o lume de poveşti", a spus Ionela Lungu, pentru agenţia MEDIAFAX.

În pasiunea sa, Ionela Lungu a fost ajutată şi de familie, dar şi de plăcerea de a oferi daruri realizate chiar de ea. "Sunt inginer mecanic, dar mama mea a fost educatoare şi am crescut, toată copilăria mea, într-un mediu cu material didactic. Tot timpul la noi în casă se lucra câte ceva, se meşterea câte ceva. Când mergeam la ziua câte unei prietene, îi făceam eu un dar. Am drag de a lucra şi de a oferi lucruri făcute de mâna mea", explică Ionela Lungu.

În aceste condiţii, "a fost simplu" să se lase inspirată de personajele lui Creangă: "M-a ajutat şi faptul că am recitit poveştile şi am văzut aceste personaje cu ochii adultului. Într-un fel vedem şi înţelegem aceste poveşti în copilărie şi altfel cu ochiul adultului şi umorul altfel îl percepem".

"Creangă a scris că 'Iaca sunt un boţ de humă'. De aici a şi pornit ideea, am luat un boţ de humă pe care l-am modelat. În timp, mi-am format mâna. Acum 15 ani, când am început, figurinele nu arătau aşa. Le făceam cum credeam eu, cu mintea mea, capul, nasul, urechile. Dar, ca orice lucru pe care îl faci în timp şi cu sârguinţă, astăzi au ajuns să arate aşa. Ceea ce fac eu este un meşteşug poate inventat de mine. Pentru că a modela lutul este un meşteşug vechi, dar cum realizez eu personajele este un mod propriu", mai spune Ionela Lungu.

Deşi Ion Creangă nu i-a descris în detaliu pe Dănilă Prepeleac, pe Moş Ion Roată, pe Fata Moşneagului şi pe Nică, Ionela Lungu s-a lăsat purtată în realizarea figurinelor de poveştile din spatele acestor personaje.

"Ion Creangă n-a descris că Dănilă Prepeleac arată aşa, că Moş Ion Roată arată pe dincolo. Din faptele enumerate de povestitor mi-am dat seama cam cum ar fi unul sau celălalt. În fine, Păcală este tânărul din popor care dă răspunsuri în doi peri, e tânărul mucalit, deci are un zâmbet aşa în spatele feţei să spun", explică Ionela Lungu.

Figurinele şi obiectele create de Ionela Lungu au ajuns până în prezent prin toată ţara, la târguri ale meşteşugarilor, la poalele Cetăţii Neamţ, unde vara îi întâmpină pe turişti, dar şi în Bucureşti, la evenimente de profil, cum a fost şi Târgul de Sfântul Nicolae de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, la care aceasta a vorbit despre creaţiile sale.

"Chiar şi când eram cadru didactic, pe timp de vară, aveam şi un spaţiu la poalele Cetăţii Neamţ. Deci, în paralel cu învăţământul, am desfăşurat activităţi artistice, pentru că iubesc meşteritul popular. Acum lucrez şi în atelier acasă, chiar şi pe timp de iarnă. Vara am acest spaţiu la poalele Cetăţii Neamţ şi locul unde stau acolo este conceput ca un atelier în aer liber. Eu lucrez, nu doar vând şi stau la o tejghea. Lucrez şi este şi o interacţiune cu turiştii. Sunt şi turişti care revin la mine în fiecare an să vadă ce am mai lucrat şi au chiar colecţii cu personajele mele", spune Ionela Lungu.

În afară de aceste figurine, Ionela Lungu realizează tapiserii cu tematica "Nică cu pupăza din tei" şi "Nică în cireş", dar şi alte obiecte, precum fluiere şi punguţe cu doi bani, inspirate din aceleaşi poveşti ale lui Ion Creangă. Totodată, ea a decorat pensiuni cu specificul poveştilor lui Creangă, iar soţul său realizează măşti din blană tematice.

Ionela Lungu spune că nu are un număr fix de figurine şi obiecte pe care le realizează zilnic. "Lucrul în artă este un lucru minunat, este un lucru frumos, pentru spirit. Şi poate că astăzi am chef să modelez, mâine să pictez, poimâine să fac altceva. Eu niciodată nu pot să spun o cifră fixă. Fac poate 35 sau 55, dar nu lucrez cu cifrele. În zona asta se lucrează cu spiritul, cu bunătatea, cu buna dispoziţie", explică Ionela Lungu.

"Astăzi, dacă îmi propun să modelez, într-o oră pot să fac 10 sau 12 figurine, dacă nu mă ridic de la masa de lucru, dar ştiţi cum este, mai trebuie măturată bătătura, învârtită o mâncare. Pe seară, să spunem că le pictez pe cele pe care le-am modelat ieri. Aceste obiecte dacă le încep astăzi, nu se termină astăzi, pentru că este vorba de uscat lutul, de pictat, de cusut căciuliţele. În câteva zile pot să termin 20 sau 25 de obiecte, dar nu este o activitate de azi pe mâine", precizează aceasta.

Majoritatea obiectelor realizate de Ionela Lungu au o constantă - lutul. "Figurinele le modelez din lut. La început luam lut din malurile Ozanei, dar am observat în timp că acel lut cam crapă şi atunci mi-am dat seama că este vorba de o reţetă şi mai nou mi-l cumpăr de la ceramişti, de la olari. Căciuliţele pe care le pun pe capul lui Moş Ion Roată şi al lui Păcală sunt din pielicele tăbăcite şi pentru aceste căciuliţe mă ajută un meşter popular din zonă şi din Asociaţia meşterilor populari din ţinutul Neamţ, pe care am înfiinţat-o", mai spune Ionela Lungu.

Una dintre cele mai mari bucurii ale Ionelei Lungu este aceea că, în 15 ani de când desfăşoară această activitate, şi-a dat seama că Ion Creangă este universal.

"Am adunat foarte multe poveşti, care m-au ajutat să mă dezvolt, să evoluez, pentru că întotdeauna încurajarea îţi creează o stare de bine. Ai un public căruia te adresezi, nu lucrezi în van. Azi un pic, mâine un pic. Am fost, de exemplu, la un târg de turism de la Berlin, am reprezentat România, şi am avut o tapiserie 'Nică şi pupăza din tei'. Pentru noi, românii, înseamnă ceva acea tapiserie. Dar a fost o thailandeză cu doi copii de mână, care a rămas uimită de tapiserie şi a zis 'I want this'. Este ceva specific României, dar mi-am dat astfel seama că Ion Creangă este universal. Chiar şi acum când povestesc sunt emoţionată, pentru că am trăit atunci emoţia unui obiect lucrat de mine, apreciat de un om cu o altă religie poate, dintr-o altă lume, dar care a vibrat la acea tapiserie", spune Ionela Lungu.

Deşi munca sa este apreciată şi obiectele create de aceasta se vând bine, la preţuri care pornesc de la 5 lei, Ionela Lungu spune că activitatea sa nu îi permite să aibă "dorinţe de nerealizat" şi să meargă în Tenerife. "Putem să trăim frumos, să trăim din ceea ce ne place şi să avem facturile la zi, dar nu este ceva spectaculos", concluzionează ea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici