REPORTAJ: Hugh Laurie i-a cucerit pe români cu poveşti muzicale, o doză de umor şi un pahar cu whisky

Cântăreţul britanic Hugh Laurie le-a oferit românilor, sâmbătă seară, la concertul susţinut la Sala Palatului, ocazia de a porni într-o călătorie muzicală de aproximativ două ore, timp în care au putut asculta melodii vechi de peste o sută de ani şi poveşti spuse cu umor, la un pahar cu whisky.

Urmărește
3294 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Hugh Laurie i-a cucerit pe români cu poveşti muzicale, o doză de umor şi un pahar cu whisky

Hugh Laurie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sâmbătă seară, la puţin timp după ora 20.00, cei aproximativ 4.000 de spectatori prezenţi la Sala Palatului din Capitală îl aplaudau pe actorul şi cântăreţul Hugh Laurie, cunoscut şi îndrăgit în special pentru rolul medicului excentric din serialului de televiziune "Dr. House".

După ce Hugh Laurie a prezentat trupa alături de care urma să cânte, The Copper Bottom Band, persoanele prezente la Sala Palatului au aplaudat intens, iar entuziasmul lor nu a scăzut deloc pe parcursul serii.

Replica "Bună seara, Bucureşti", rostită de Hugh Laurie într-o română cu accente britanice, a stârnit reacţii puternice în sală, oamenii aplaudându-l neîncetat. Coverul după piesa formaţiei The Dixie Cups "Iko Iko" a deschis seara într-o notă optimistă şi încărcată cu veselie. "Mulţumesc, Bucureşti!", a spus Hugh Laurie, la finalul piesei, şi a continuat cu "And that's it!" (Asta este tot, n.r), spre amuzamentul celor din sală.

"Mi-e teamă că asta este tot ce ştiu. Vă cer scuze. Sunt un englez idiot tipic. Ce pot să spun? Este teribil", a spus Hugh Laurie. "Este cineva aici care vorbeşte engleza?", a mai spus charismaticul artist, întrebare care a adus zâmbetul pe feţele oamenilor.

"Dacă nu vorbiţi engleza... dacă nu vorbiţi engleza, nu înţelegeţi ce spun. Dacă vorbiţi engleza şi staţi lângă cineva care nu vorbeşte engleza, poate aţi putea să-i traduceţi; nu în timpul cântecelor, ci între ele. Şi cine ştie, poate va fi începutul unei frumoase prietenii, poate chiar o aventură sentimentală, o căsătorie, copii, nepoţi. Totul se poate întâmpla aici, în această seară", a spus Hugh Laurie, pe scena Sălii Palatului.

Îmbinarea dintre muzică şi replicile pline de umor, care l-au ajutat să comunice cu publicul, i-au adus lui Hugh Laurie aplauze intense din sală, pe tot parcursul concertului. Astfel, artistul nu a pierdut ocazia de a le mulţumi românilor că au venit să-l vadă în concertul de la Sala Palatului.

"Este absolut minunat să văd atâţia oameni în acest oraş frumos. Mulţumesc foarte mult. Este incredibil. Trebuie să recunoaştem, v-aţi asumat un risc venind în această seară aici. Nu ştiţi la ce să vă aşteptaţi. Unii dintre voi s-ar putea să ştiţi că, până de curând, am fost actor. Este destul de ciudat. Eşti obişnuit cu cineva să facă un anumit lucru, apoi face altceva. (...) Dacă am fi împreună într-un avion şi vocea pilotului s-ar auzi şi ar spune «până de curând am fost igienist dentar, dar să zbor este ceva ce mi-am dorit întotdeauna să fac», aţi fi un pic agitaţi. Nu vă condamn. Vreau să vă asigur că sunteţi pe mâini foarte bune cu doamnele şi domnii din spatele meu, cea mai bună formaţie din lume, The Copper Bottom Band", a mai spus Hugh Laurie.

Simţul umorului l-a însoţit pe artist pe tot parcursul concertului şi astfel a reuşit să dialogheze într-un mod plăcut cu publicul. Aşadar, pentru următoarea piesă din repertoriul stabilit pentru concertul de la Bucureşti, Hugh Laurie a spus că are nevoie ca publicul să cânte alături de el.

"Unii oameni probabil spun: «nu, eu am cumpărat bilet, cântă tu!», ceea ce, apropo, înţeleg; şi eu, probabil, aş gândi la fel", a spus cântăreţul. Însă spectatorii au aceptat să cânte alături de el. Nu le-a ieşit din prima, dar, încet, încet, fanii au cântat la unison "Come on baby, let the good times roll".

Regalul muzical a continuat cu piese precum "Evenin'" şi "Buona Sera Senorita", dar şi cu poveşti spuse de Hugh Laurie, care, după fiecare piesă, i-a prezentat publicului pe membrii formaţiei alături de care a cântat. În plus, artistul nu a uitat să le mulţumească spectatorilor. "O să spun «mulţumesc» de atâtea ori că, până la sfârşitul serii, o să vi se facă rău", a precizat Hugh Laurie.

Gaby Moreno şi Jean McClain, din The Copper Bottom Band, au cucerit publicul din Bucureşti cu piesa "What kind of man are you" şi au continuat să-i încânte pe spectatori pe tot parcursul serii, iar aceştia nu s-au sfiit să le aplaude.

Unul dintre cele mai apreciate momente ale serii a fost cel în care Hugh Laurie a cântat, împreună cu Gaby Moreno, piesa "El Choclo/ Kiss Of Fire". Nu doar că au cântat, dar la sfârşitul piesei au şi dansat împreună, pentru ca momentul să fie perfect.

Au urmat piese precum "So Damn Good", "Send Me to the 'Lectric Chair", "You Don't Know My Mind", "The Weed Smoker's Dream", "Lazy River", "Didn't It Rain" şi "St. James Infirmary", iar Hugh Laurie le-a prezentat pe fiecare în parte, spunându-le spectatorilor poveştile lor.

Un alt moment interesant al serii a fost acela când Hugh Laurie şi membrii The Copper Bottom Band au băut whisky pe scenă, pentru a se "rehidrata", o tradiţie inventată, după cum a menţionat cântăreţul britanic, dar care trebuie respectată.

"Stau în faţa voastră cu un pahar cu whisky şi simt că este potrivit să vă ofer un toast. În primul rând, vă mulţumesc că aţi venit aici în această seară. Este un lucru minunat ce aţi făcut şi suntem incredibil de recunoscători. (...) Multe dintre melodiile pe care le cântăm sunt foarte vechi, de o sută de ani sau mai mult, şi ar fi atât de uşor ca aceste cântece să dispară, oamenii să uite (...), iar faptul că aţi venit aici, în această seară, pentru a asculta aceste piese vechi, este un lucru minunat. Vă salut şi vă doresc speranţă, fericire şi prosperitate", a spus Hugh Laurie, în engleză, continuând cu un "Noroc!", în limba română, în aplauzele publicului.

Înainte de piesa "Louisiana 1927", membrii The Copper Bottom Band au părăsit scena, iar Hugh Laurie a rămas singur. Un om cu un pian, care a făcut ca sala să vibreze pe acordurile piesei şi să îl aplaude intens la sfârşit.

De asemenea, la Sala Palatului s-au auzit, sâmbătă seara, piesele "Wild Honey", "I Hate a Man Like You", "I Wish I Knew How it Would Feel to Be Free" şi "Green Green Rocky Road', fiecare însoţită de povestea ei.

"Green Green Rocky Road" a fost şi ultima piesă din repertoriul serii, iar Hugh Laurie i-a invitat pe spectatori să se ridice în picioare şi să bată din palme, ceea ce au şi făcut. Cele aproximativ 4.000 de persoane care au umplut Sala Palatului au cântat, au dansat şi au aplaudat împreună cu îndrăgitul artist.

După ce i-a prezentat publicului pe cei din The Copper Bottom Band, Hugh Laurie a părăsit scena Sălii Palatului, în aplauzele celor prezenţi.

Însă spectatorii nu erau pregătiţi să plece acasă, iar aplauzele lor, care au răsunat preţ de câteva minute, i-au readus pe scenă pe Hugh Laurie şi pe membrii The Copper Bottom Band. Aceştia au mai cântat două piese, "Changes" şi "You Never Can Tell", înainte de a încheia spectacolul prezentat în premieră publicului din România, la Sala Palatului.

Aşadar, timp de mai bine de două ore, Hugh Laurie a cântat la pian, la chitară, a dansat, a vorbit cu spectatorii, a aplaudat şi a glumit. Pe lângă aplauze, artistul a primit şi câteva declaraţii de iubire. "I love you" (Te iubesc, n.r.) a fost cea mai auzită dedicaţie a serii, venită din partea femeilor din public.

Charismaticul Hugh Laurie, cunoscut din serialul de televiziune "Dr. House", care s-a încheiat în 2012, după cel de-al optulea sezon, şi-a fermecat fanii, la Sala Palatului, cu un show inedit, intim şi călduros, din care nu a lipsit umorul ironic specific, cu care şi-a obişnuit publicul.

Starul britanic a intrat în Cartea Recordurilor de două ori, fiind declarat cel mai bine plătit actor într-un serial TV, dar şi pentru "Dr. House", cel mai de succes serial TV din toate timpurile.

Anul trecut, Hugh Laurie şi-a lansat cel de-al doilea album muzical din carieră, "Didn't It Rain". Albumul, care include piese jazz şi blues, urmează materialului discografic lansat de Hugh Laurie în 2011, o colecţie de piese blues intitulată "Let Them Talk". Lansarea acestui prim album a fost urmată de un turneu de promovare, Hugh Laurie susţinând primul său concert live din carieră în Germania, la Hamburg, în aprilie 2011.

"A fost una dintre cele mai teribile experienţe din viaţa mea", a declarat, la momentul respectiv, pentru The Hollywood Reporter, Hugh Laurie despre acel prim concert. El a adăugat că s-a gândit la modul serios să apese alarma pentru incendii pe care o văzuse în holul clubului unde a susţinut concertul, pentru a-l anula în ultimul moment.

Ulterior, Hugh Laurie a susţinut alte peste 100 de concerte. Primul său album s-a vândut în peste un milion de copii, iar vedeta, în vârstă de 54 de ani, a susţinut concerte, alături de trupa sa, The Copper Bottom Band, în SUA, Europa, America de Sud şi Rusia.

Noul album al lui Hugh Laurie, care cântă la pian de la vârsta de 6 ani, include piese datând din epoca pionierilor genurilor blues şi jazz - W.C. Handy ("St Louis Blues") şi Jelly Roll Morton ("I Hate A Man Like You") -, dar şi cântece mai noi, precum cele ale Dr. John ("Wild Honey") şi Alan Price, membru al formaţiei The Animals ("Changes").

După lansarea triumfătoare a celui de-al doilea album, "Didn't it rain", şi un turneu sold-out în America de Sud, Australia şi Noua Zeelanda, Hugh Laurie şi-a extins turneul mondial şi în Europa, în această vară.

Hugh Laurie s-a născut în Oxford (Marea Britanie), pe 11 iunie 1959. A studiat la Oxford şi Eton. A jucat în filme de lungmetraj precum "Raţiune şi simţire" (1995), seria "Stuart Little", "Maybe Baby" (2000), "Street Kings" (2008), dar a devenit celebru pe plan mondial datorită rolului său din serialul TV "Dr. House", pentru care a trebuit să renunţe la accentul britanic. Pentru rolul din acest serial, Hugh Laurie a fost recompensat cu două premii Globul de Aur şi alte trei nominalizări la prestigioasele trofee, două premii ale Sindicatului actorilor americani, două premii ale Asociaţiei criticilor de televiziune şi a fost nominalizat de cinci ori la premiile Emmy.

Concertul pe care Hugh Laurie l-a susţinut sâmbătă, la Sala Palatului din Capitală, a fost organizat de Phoenix Entertainment.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici