REPORTAJ: "Magie într-un pahar cu apă", un spectacol în care un broccoli "cucereşte" o fetiţă pofticioasă, va avea premiera sâmbătă - FOTO

"Magie într-un pahar cu apă", un spectacol în care un broccoli simpatic "luptă" pentru a căpăta un loc de seamă în meniul dulce al unei fetiţe pofticioase, va avea premiera sâmbătă, de la ora 11.00, la Teatrul de pe Lipscani din Bucureşti.

Urmărește
376 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: "Magie într-un pahar cu apă", un spectacol în care un broccoli "cucereşte" o fetiţă pofticioasă, va avea premiera sâmbătă - FOTO

Actorul Vlad Logigan, la repetiţiile pentru spectacolul "Magie într-un pahar cu apă", in care un broccoli "cucereşte" o fetiţă pofticioasă (Imagine: Mediafax Foto / Andreea Alexandru)

"Atenţiune! Începem!". Vocea producătorului Mişu Predescu anunţă începerea repetiţiilor. Actorii sunt pe scenă, ascultă indicaţiile pe care atât producătorul, cât şi regizoarea Ivona Boitan le oferă, astfel încât spectacolul să fie bine pregătit. Se reglează luminile, muzica, se mai ajustează costumele, totul cere timp. Deşi este vorba despre un spectacol de o oră şi un sfert, actorii repetă ore în şir, fără prea multe pauze, pentru ca magia să se producă. "E stres, e oboseală, dar rezultatul e important. O să fie frumos", spune un actor în timpul repetiţiilor. Asta se şi doreşte: un spectacol care, prin muzică, dans, joc, să-i facă pe părinţi şi pe copii să îşi dea seama ce problemă reprezintă zahărul.

Textul dramaturgic, semnat tot de Ivona Boitan, este un manifest împotriva zahărului. Astfel că se dovedeşte că spectacolul "Magie într-un pahar cu apă" este unul educativ, din care vor avea de învăţat atât copiii, cât şi părinţii.

După ce a fost aranjat decorul - un covor alb, o măsuţă, câteva scaune, o tăbliţă şi o numărătoare -, pe scenă apare Oti, interpretată de Alina Chinie, care fuge de mama sa (Magda Catone), pentru că nu vrea să mănânce broccoli. "E bun, e sănătos, e gustos. Mănâncă!", îi repetă femeia de zor, dar fetiţa o ţine într-una cu "nu şi nu".

Este o scenă care s-ar putea regăsi în multe locuinţe din România. Părinţi, care vor să le ofere copiilor cea mai sănătoasă alimentaţie, şi copii, care văd peste tot dulciuri. O luptă a zahărului cu toate alimentele sănătoase, aşa cum spune regizoarea spectacolului.

Aşa este şi Oti, o fetiţă căreia îi plac tare mult dulciurile. Ar mânca, fără să comenteze, ciocolată, îngheţată, acadele şi câte şi mai câte alte dulciuri, dar, când vine vorba de broccoli, "acea chestie verde şi dezgustătoare", fetiţa ar face orice ca să scape de alimentul sănătos, dar deloc gustos. Chiar dacă mama ei o avertizează că de la dulciuri ar putea să-i cadă toţi dinţii şi să arate ca "Baba Cloanţa" şi chiar dacă femeia îi prezintă beneficiile alimentului verde, Oti pare să nu înţeleagă cât de bun este broccoliul. Astfel că fetiţa încearcă, prin toate mijloacele, să scape de leguma buclucaşă. Chiar încearcă să i-o dea Motanului Şah, personaj interpretat de Lucian Ifrim, pentru că ar putea "să-i facă bine la blană".

În încercarea de a scăpa de broccoli, Oti ajunge să călătorească, împreună cu Motanul Şah, prin mai multe lumi imaginare, fiecare dintre acestea fiind monocrome şi cu o identitate proprie. Trecerea prin aceste lumi se face printr-un pahar magic. Prima lume în care ajunge este cea în care îl cunoaşte chiar pe împăratul Broccoli. Leguma verde este intepretată de actorul Vlad Logigan, care, aşa cum menţionează şi regizoarea spectacolului, este foarte expresiv şi vorbeşte "şi cu corpul, şi cu cuvintele". Aici fetiţei i se propune să devină "regina broccoliană" şi să aibă "servitori broccolieni". Ar avea astfel şansa să trăiască în "lumea verde", unde ar găsi fasole verde, ceapă verde, fistic verde. Dar, dacă nu e şi îngheţată cu fistic, nimic nu e. Aşa că fetiţa pleacă într-o altă lume.

Ceea ce este important pentru imaginea de ansambu a spectacolului este că, în fiecare lume, pe lângă "conducători", apar pe scenă patru actori-dansatori (Bogdan Iacob, Dana Rusu, Alex Sinca şi Ghighi Eftimie), care au identitatea lumii respective şi au intervenţii amuzante, ce ajută la formarea tabloului complet. Coregrafia întregului spectacol este semnată de Rasmina Calbajos, care, pe durata repetiţiilor, şi-a notat conştiincios scenele unde au intervenit mici probleme. E doar o repetiţie, aşa că până la premiera de sâmbătă, cu răbdare, toate se vor rezolva. Acesta pare a fi cuvântul de ordine la repetiţiile spectacolului "Magie într-un pahar cu apă": răbdare.

La rândul său, Alina Chinie ascultă cu atenţie toate sfaturile primite. Ea e oricum pregătită. Ştie toate replicile, ştie şi coregrafia, ar putea fi premianta grupului. Expresivă şi jucăuşă, cu o rochie albă cu buline roşii , Alina Chinie duce mai departe povestea fetiţei pofticioase. După ce a fost în lume verde, Oti ajunge în lumea galbenă. Aceasta pare a fi cea mai frumoasă dintre lumi. Nu sunt teme de făcut, toată lumea stă la plajă, tot timpul este vacanţă, se mănâncă non-stop îngheţată şi se beau sucuri de lămâie. Dar ceva nu este în regulă nici cu această lume. Fetiţei i se face rău de la căldură şi de la lumina galbenă şi puternică. Până la urmă, concluzia este clară: fără şcoală, nici vacanţa n-are nicio noimă.

La fel se întâmplă şi când ajunge în lumea roşie, unde toată lumea e agitată şi o întâlneşte pe Doamna Crab, interpretată de Magda Catone. Actriţa apare în fiecare lume în care călătoreşte fetiţa, pentru că "mama, şi în lumile imaginare, îşi păstrează identitatea, doar că este îmbrăcată altfel", după cum a precizat regizoarea spectacolului, pentru MEDIAFAX. Ultima lume în care ajunge fetiţa este cea de zahăr, "lumea capcană din care chiar nu te poţi salva". Aici apare "norişorul" Dana Rogoz, reprezentantul lumii albe.

În definitiv, ideea acestui spectacol, cu toate călătoriile prin lumi imaginare, este că, deşi lumea în care trăieşti ar putea să-ţi pară imperfectă, este, totuşi, cea mai bună dintre lumi. Acesta este un mesaj care se adresează atât copiilor care vin la spectacol, cât şi părinţilor care îi însoţesc. "Magie într-un pahar cu apă" nu este doar un spectacol în care cei mici, dar şi cei mari află despre "lupta" haioasă dintre zahăr şi alimentele sănătoase, ci şi un mod de a privi într-un mod mai permisiv viaţa şi de a se obişnui cu lumea în care trăiesc, pentru că, în cele din urmă, este cea mai bună.

Repetiţiile pentru spectacol s-au încheiat după multe ore de discuţii, reglări de lumini, dar şi multe glume. Pentru că, deşi actorii muncesc, acest lucru nu-i împiedică să glumească, să chicotească şi să se simtă bine în timpul "programului de muncă".

Actorul Vlad Logigan, care se află pentru prima dată în distribuţia unui spectacol pentru copii, spune că este foarte curios care va fi reacţia celor mici.

"În mod normal, la teatru, când joc, joc pentru oameni mari şi oamenii mari acceptă, şi din politeţe, o chestie, chiar dacă nu e mereu cea mai interesantă. Or, copilul nu ştie să asculte din politeţe. La el, dacă nu e superinteresant, superefervescent, imediat găseşte codiţele fetei de lângă mult mai interesante şi l-ai pierdut", a declarat Vlad Logigan pentru MEDIAFAX, spunând că e un exerciţiu amuzant pe care vrea să-l facă.

"Nu e un spectacol convenţional pentru copii. E ceva nou", spune regizoarea spectacolului, care precizează că, pe lângă tema generală, spectacolul conţine multe alte mesaje subsidiare, care îi pot ajuta pe copii.

Spectacolul "Magie într-un pahar cu apă" promite să le ofere părinţilor şi copiilor o oră şi un sfert de teatru, cu muzică şi dans, la finalul căruia cei mici ar putea trage singuri concluzii despre cum se trăieşte frumos.

Distribuţia spectacolului este alcătuită din actorii Magda Catone - Mama, Marian Râlea/ Lucian Ifrim - Motanul Şah, Vlad Logigan - Broccoli, Alina Chinie - Oti, Dana Rogoz - Norişorul.

Spectacolul conţine 14 cântece originale, compuse de Dan Pârvu, muzica veselă şi plină de energie fiind orchestrată de Viorel Sîrbu. Coregrafia este semnată de Rasmina Calbajos, textul şi regia aparţin Ivonei Boitan, de costume s-a ocupat Ioana Corciova, de scenografie, Radu Corciova, iar producător este Mişu Predescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici