- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (05.09.2013, 13:09)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ: "Regatul Alegria" - magia spectacolului marca Cirque du Soleil văzută din culisele show-ului - GALERIE FOTO
Cu o sală din care lipsesc aplauzele, dar pe o scenă impunătoare şi cu zeci de persoane care se perindă în jurul lor, artiştii Cirque du Soleil exersează, în timp ce, în culise, se pregătesc costumele, măştile şi machiajul pentru ca spectacolul "Alegria" să fie dezvăluit publicului, ca prin magie.
Urmărește
1536 afișări
REPORTAJ: "Regatul Alegria" - magia spectacolului marca Cirque du Soleil văzută din culisele show-ului (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
În corpul A al Complexului Romexpo, repetiţiile finale pentru spectacolul "Alegria", care va avea reprezentaţii de joi până duminică, sunt în toi. Acrobaţii, prinşi cu hamuri, încearcă noi mişcări. Jos, tehnicienii, dar şi antrenorii privesc atenţi numărul artiştilor. Ridicaţi la o înălţime de peste 15 metri, artiştii glumesc şi râd, iar, de la sol, totul pare destul de uşor. Mulţi ar putea crede că, pentru câteva secunde, ar putea intra chiar în pielea acrobaţilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Dar mai există şi rateuri şi doar sunetul scos de impactul cu plasa de protecţie este înspăimântător. "Este foarte normal să mai cadă. Zgomotul nu se aude la spectacolele noastre, pentru că avem muzică", spune, râzând, Vanessa Napoli, specialistul în PR al spectacolului "Alegria".
Acrobaţii repetă ultimul act din show-ul pe care îl vor pune în scenă în Bucureşti, începând de joi seară. Se trag mai multe "duble", până când totul iese perfect.
"Palatul Alegria" este impunător, scena fiind acoperită cu o cupolă uriaşă şi decorată cu coloane stilizate. În "regatul" pus în scenă de Cirque du Soleil este un întreg război pentru putere, după plecarea regelui de la curte. Astfel, pe scena "Alegria" se va da o luptă între tânăra generaţie şi "cea depăşită". Cei din vechea generaţie, apropiaţi regelui, nu acceptă că vârsta nu mai reprezintă atuul lor, îmbrăcându-se extravagant, cu multe bijuterii spectaculoase şi strălucitoare. Ei reprezintă regulile după care trebuie condus regatul. Noua generaţie reprezintă răzvrătirea, naivitatea şi tinereţea. Nicio parte a scenei nu se mişcă în timpul spectacolului, astfel încât în centrul atenţiei sunt doar acrobaţii şi talentul actoricesc al acestora.
Echipa spectacolului "Alegria" este formată din 100 de oameni, dintre care 55 de artişti şi muzicieni din 15 ţări. Spectacolul, cu o durată de două ore şi jumătate, prezintă acrobaţii uluitoare, inclusiv numărul "Synchro Trapeze", de o senzualitate dramatică, şi "Aerial High Bars", plin de vitalitate, unde acrobaţi îndrăzneţi se balansează la mai mult de 12 metri deasupra scenei. Vibraţia tinereţii este însufleţită de alertul "Power Track", cu coregrafii sincronizate şi sărituri la trambulină, care sunt dezvăluite ca prin magie pe scenă. În "Russian Bars", artiştii fac tumbe spectaculoase, zboară şi fac întoarceri în aer, aterizând pe o bară lată de 10 centimetri, aşezată pe umerii robuşti ai celor care trebuie să-i prindă.
Călătoresc în întreaga lume, de fiecare dată plecând spre noua destinaţie duminica seara, iar artiştii au întotdeauna zilele de luni şi marţi libere, pentru a fi, pentru puţin timp, turişti. Aşadar, întreaga recuzită este foarte bine aranjată, în cutii numerotate şi cu note explicative.
După ce vor încânta publicul bucureştean, Cirque du Soleil pleacă spre Bratislava, urmând apoi să ajungă la Minsk, Newcastle, Leeds, Liverpool, Nottingham, Lille, Bordeaux, Valencia, Gijon, Santander şi Madrid. Ultima reprezentaţie a show-ului este programată în decembrie, la Madrid, dar în orice moment pot apărea schimbări, spune reprezentanta Cirque du Soleil.
Napoli a povestit că antrenamentele depind de fiecare acrobat în parte, dar gimnaştii petrec cel puţin o oră pe săptămână executând exerciţii pe scenă. Apoi, fiecare îşi dedică timp pentru a se menţine în formă, exerciţiile cardio şi cele de ridicat greutăţii fiind foarte importante pentru menţinerea într-o formă bună a echipei.
Artiştilor şi tehnicienilor li se alătură şi patru bucătari, care se asigură că dieta acrobaţilor este una echilibrată şi sănătoasă. Şi, cum accidentele vin pe nepusă masă, doi fizioterapeuţi se ocupă de artişti, în cazul în care apar mici probleme la antrenamente sau chiar în timpul show-urilor. Partea feminină este slab reprezentată în echipa spectacolului "Alegria", doar 20% dintre artişti fiind femei. Cea mai tânără artistă are 21 de ani, iar cel mai bătrân, 49 de ani.
Costumele artiştilor evocă extravagantele creaţii vestimentare purtate de aristocraţia de la Versailles şi alte palate europene din secolul al XVII-lea. Potrivit reprezentantei Cirque du Soleil, realizarea unui astfel de costum durează aproximativ 200 de ore. Detaliile croşetate care sunt adăugate costumelor sunt realizate manual de patru femei, la sediul central al companiei în Montreal. Măştile personajelor sunt făcute şi ele manual, la Montreal, fiecare aparţinând unuia dintre artişti.
"Se face după o machetă a capului, pentru a fi siguri că totul se potriveşte. Fiecare mască aparţine unui acrobat. Este un material de calitate. Toate acestea sunt făcute de mână. Timpul necesar pentru a crea o astfel de mască este de aproximativ opt ore", a declarat Vanessa Napoli.
"Alegría" are peste 400 de costume, inclusiv pantofi făcuţi la comandă, peruci, pălării şi accesorii, iar, în turneele lor, echipa spectacolului se deplasează cu maşinile de spălat şi cu uscătoare. Pentru echipamentul stricat, există un mic atelier de croitorie, pentru pantofii multicolori, există oameni care îi vopsesc în fiecare săptămână, pentru că altfel îşi pierd luciul.
De asemenea, echipa călătoreşte cu tot ceea ce înseamnă machiaj. "Pentru a muta cutia este nevoie de aproximativ cinci bărbaţi puternici. Nu ştiu cât cântăreşte, dar este foarte grea. (...) Fond de ten, pensule, gene false, fard de obraz. Un adevărat rai al femeilor", a declarat acesta. Fiecare artist se machiază singur, aceştia având o mapă în care sunt explicaţi paşii care trebuie urmaţi pentru realizarea machiajului, de la buretele care trebuie folosit, fondul de ten până la pensulele necesare aplicării fardului şi a altor cosmetice. "Durează aproximativ 45 de minute şi reprezintă o adevărată provocare pentru bărbaţii din echipă. Problema lor nu este că vor sări de la o înălţime de 15 metri, ci faptul că trebuie să se machieze", a glumit Vanessa Napoli.
În spatele draperiilor mari, care despart zona de spectacol de cea a culiselor, una dintre contorsionistele spectacolului îşi face încălzirea pentru a merge la repetiţii pe scena acoperită cu pete impresioniste de lumină şi culoare, în timp ce ceilalţi membri ai echipei se antrenează în mini-sala de sport adusă într-unul din cele 22 de tiruri. Printre aceştia se află şi Oleg Juruc, un tânăr de 26 de ani din Republica Moldova, care practică această meserie de la 16 ani şi are o soţie şi un copil de patru ani care îl aşteaptă în Las Vegas.
"Am început circul după absolvirea liceului, la Chişinău. Nu cunoşteam nimic despre Cirque du Soleil. Aveam un unchi care lucra la circ şi m-am antrenat cu el, la Chişinău. Apoi, am plecat la Las Vegas, unde am lucrat timp de şase ani, am vizitat acolo mai multe spectacole ale Cirque du Soleil, unde am devenit şi eu un fan al acestora. Am participat la o audiţie, am fost o sută de artişti dintre care am rămas vreo 20 care au mers până la ultima etapă. După trei luni m-au contactat şi m-au invitat la un stagiu la Montreal", a declarat acesta.
A urmat stagiul de pregătire de trei luni, iar apoi i-au oferit un contract la spectacolul "Alegria". Lucrează de aproape patru ani şi spune că se fac foarte multe sacrificii în acest domeniu. Antrenamentul înseamnă minimum patru ore pe zi, dar poate reprezenta şi o zi întreagă.
"Nu pot să spun concret, pentru că noi întotdeauna ne antrenăm, seara - dacă ieşim la o plimbare, într-un oraş nou, ne gândim că mai bine am merge să dormim pentru că a doua zi avem (antrenament, n.r.)... Întotdeauna suntem încordaţi pentru cele cinci minute care ieşim pe scenă", a spus acesta.
În spectacolul "Alegria", numărul său este cel de bară rusească (Russian Bars) şi afirmă că este foarte greu să controlezi emoţiile atunci când urci pe scenă. "Eu cred că a lucra la Cirque du Soleil este cel mai important, visul meu a fost să ajung aici şi cred că fiecare acrobat visează asta", a completat acesta.
Mark Beiler, unul dintre artiştii spectacolului "Alegria", are 28 de ani şi este din Canada. Face parte din echipa Cirque du Soleil de cinci ani. Întrebat dacă a reuşit să viziteze Bucureştiul, acesta spune că a vizitat Centrul vechi şi i s-a părut foarte frumos. "Nu am fost în club. Nu avem restricţii atât timp cât nu afectează show-ul. Am munca şi viaţa personală. (...) Vorbesc foarte mult pe Skype cu familia şi prietenii mei apropiaţi, aşa încât distanţa de casă nu mai pare atât de mare", a povestit acesta.
Niciunul dintre acrobaţi nu are un înlocuitor. În cazul în care unul dintre artiştii care susţine un număr solo nu mai poate executa acrobaţiile, există un număr substituent, dar care nu este identic cu cel care trebuia prezentat.
Vanessa Napoli a spus, la vizita în culisele spectacolului "Alegria", că se menţine calitatea actului şi a declarat că, în cazul în care mai mulţi artişti nu mai pot pune în scenă spectacolul, la Montreal sunt persoane antrenate care pot susţine reprezentaţia.
Sub scenă este organizat un adevărat platou de televiziune. În faţa sistemelor de sonorizare sunt prinse ecrane, de unde tehnicienii de sunet, video şi de la lumini pot vedea ceea ce se întâmplă pe scenă, astfel încât totul să fie sincronizat.
Pornind de la un grup de 20 de artişti de stradă, la începuturile sale din 1984, Cirque du Soleil este în prezent o importantă organizaţie cu sediul în Québec, ce oferă divertisment de înaltă ţinută artistică. Compania are 5.000 de angajaţi, incluzând mai mult de 1.300 de artişti din aproape 50 de ţări diferite, inclusiv România. Peste 100 de milioane de spectatori din aproape 300 de oraşe de pe şase continente s-au lăsat uimiţi şi încântaţi până în prezent de Cirque du Soleil.
Pentru spectacolul "Alegria", biletele pot fi cumpărate online, de pe www.eventim.ro, sau prin reţeaua Eventim - magazinele Orange, Germanos, Vodafone, Domo, librăriile Humanitas, librăriile Cărtureşti. Preţurile biletelor pentru adulţi variază de la 110 lei la 500 de lei. Detalii pot fi găsite pe www.eventim.ro.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe