- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (08.11.2013, 17:33)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ: Titulatura "Majestatea Sa", din nou pe buzele multor români
O nouă pagină a istoriei a fost scrisă, vineri, la Palatul Elisabeta, cu ocazia onomasticii Regelui Mihai I. Titulatura "Majestatea Sa" a fost din nou pe buzele multor români, care, cu emoţie în suflet, dar şi în voce, au vorbit cu veneraţie despre ce a înseamnat "Epoca Regelui".
Urmărește
384 afișări
FOCUS: Titulatura "Majestatea Sa", din nou pe buzele multor români (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Pavilionul Regal, arborat la Palatul Elisabeta, cadrele din Detaşamentul Cavaleriei al Jandarmeriei Capitalei, îmbrăcate în uniforme de paradă, concertul susţinut de fanfara "Muzica Reprezentativă a Armatei" în grădina castelului şi catifeaua vişinie care a îmbrăcat balconul reşedinţei au reconstruit atmosfera nobilă din perioada regală a României.
Porţile Palatului Elisabeta din Bucureşti s-au deschis, vineri, de la ora 10.00, pentru toţi cei care au dorit să îi ureze Regelui Mihai I "La mulţi ani", cu ocazia zilei de naştere (92 de ani, împliniţi pe 25 octombrie) şi a onomasticii. Cu puţin înainte de ora 10.00, sute de oameni erau aşteptaţi la intrare cu steguleţe tricolore. Alţii au preferat să apeleze la "recuzita personală", aducând steaguri mari cu stema regală, poze cu Regele Mihai şi mesaje scrise pe diferite pancarte. Chiar dacă anumite persoane prezente la eveniment nu au cunoscut ce înseamnă monarhia, bucuria de a-l vedea pe Regele Mihai la balconul Palatului Elisabeta a fost vizibilă pe faţa acestora.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Aşteptarea şi nerăbdarea a luat sfârşit la ora 11.10, când Regele Mihai I şi-a făcut apariţia la balconul Palatului Elisabeta, însoţit de Principesa Moştenitoare Margareta, Principele Radu şi Principele Nicolae. Apariţia Regelui Mihai I a atras aplauzele prelungite ale mulţimii care a umplut grădina reşedinţei Familiei Regale.
Regele Mihai, Principesa Margareta, Principele Radu şi Principele Nicolae au stat la balcon în timpul intonării Imului Regal, urmat de Corul Regal ce i-a cântat Regelui Mihai "La mulţi ani!", momentul fiind aplaudat de Familia Regală.
În timpul "Marşului Carol I" şi în aplauzele mulţimii, Familia Regală s-a retras de la balconul Palatului Elisabeta. Regele a revenit însă pentru câteva secunde pentru a-i saluta din nou pe cei veniţi să-l felicite. Oamenii au aplaudat, au strigat "Monarhia salvează România" şi "Regele Mihai", fluturând steguleţele tricolore în cinstea Familiei Regale.
Partipanţii la eveniment au venit din toate colţurile ţării - Arad, Teleorman, Piteşti - pentru "a-i aduce un gest de iubire, preţuire şi respect Majestăţii Sale", afirmând că sunt "cei care nu s-au lăsat spălaţi pe creiere de propaganda comunistă".
"În mod normal (această zi, n.r) ar trebui să trezească reîntorcerea la adevărata istorie şi cunoşterea în special de către tânăra generaţie a adevăratei istorii a României. Din păcate, chiar în aceşti 24 de ani aproape, s-a făcut prea puţin pentru cunoaşterea istoriei naţionale şi pentru cunoaşterea rolului extraordinar pe care l-au avut Familia Regală şi regii României în istoria ţării noastre", a declarat Victor Ciorbea pentru agenţia MEDIAFAX. Acesta a afirmat că momentul de la Palatul Elisabeta i-a trezit sentimente de bucurie, de pace, de linişte sufletească. "Este o zi precum inima Majestăţii Sale", a completat acesta.
Reîntoarcerea ţării la monarhie a fost unul dintre subiectele dezbătute de participanţii veniţi să-l felicite pe Regele Mihai. Aşadar, cum era de aşteptat, oamenii au discutat despre politica ţării, despre economie, dar şi despre viitorul României.
Astfel, inginerul Răzvan Sandu a declarat, pentru MEDIAFAX, că ziua de 8 noiembrie i-a provocat o emoţie extraordinară. "Gândul către monarhie îmi guvernează şi celelalte zile", a spus acesta.
El a mai afirmat că este convins de ideea că România "ar merge mult mai bine", dacă ţara ar reveni la monarhie. "Asta trebuie să decidă poporul nostru printr-un referendum, după o informare corectă", a spus Răzvan Sandu, afirmând, totodată, că şi acum, în manualele şcolare se păstrează dezinformările regimului trecut. "Repunerea stemei regale pe drapelul oficial, pentru că toate ţările din jurul nostru, chiar dacă sunt republici, inclusiv Rusia, şi-au pus simbolurile monarhice pe drapel. Numai noi nu am făcut-o", a declarat el, vorbind despre lucrurile care ar trebui realizate în România. "Nu ne recuperăm istoria, nu ne recuperăm adevărata identitate", a mai spus acesta.
În curtea Palatului Elisabeta, la umbra unui copac, după ce a cântat "Trăiască Regele", Ileana Popa, în vârstă de 87 de ani, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a crescut în spiritul monarhiei, afirmând că tineretul nu este, din păcate, educat în acelaşi fel. Aceasta a afirmat, cu lacrimi în ochi, dar cu putere în glas, că este monarhistă, la fel ca şi străbunicii, bunicii şi părinţii ei.
"Eu sunt a patra generaţie de monarhişti. Străbunicii, bunicii şi părinţii... şi eu m-am născut în Imperiul Monarhic Austro-Ungar, respectiv în Ardeal (...) M-am născut în monarhie şi ei toţi au fost monarhişti. Tatăl meu a fost cavaler al Ordinului Mihai Viteazu. Tatăl meu a eliberat în prima noapte de război Bucovina, Batalionul 4 Vânătorii de Munte şi sunt monarhistă. La şcoală cântam «Trăiască Regele» şi am fost străjeri. În spiritul acesta am crescut. Am venit cu mult drag pentru că nu ştiu dacă mai trăiesc", a mai spus Ileana Popa.
Printre toţi admiratorii Familiei Regale, îmbrăcat într-o camăşă albă, cu însemnele naţionale şi cu chipul domnitorului Mihai Viteazu, s-a strecurat şi "purtătorul unui mesaj", după cum şi-a spus chiar el. A venit din Aninoasa pentru a solicita un act, "ca un gând al său", ca domnitorul Mihai Viteazu să fie de asemenea comemorat, în acest sens un mesaj al Regelui Mihai "fiind hotărâtor pentru români". "Dânsul (Regele Mihai, n.r.) fiind cel mai înalt cavaler al Ordinului Mihai Viteazu, la rang de mareşal, cel mai în vârstă, practic maestrul Ordinului, ar putea să facă un lucru minunat şi în acest sens şi e un vis pe care dânsul ar vrea să-l îndeplinească", a spus acesta pentru MEDIAFAX.
Cămaşa pe care o purta, a spus el, este inspirată din steagul de luptă al lui Mihai Viteazu, "o combinaţie între ia naţională şi steagul său de luptă". "Năzuinţa aceasta de a-l face pe Mihai (Viteazu, n.r) simbolul neamului nu este a noastră. A fost dorinţa lui Ferdinand, Carol I, (...), iar Majestatea Sa poate susţine această idee pentru că este o idee a înaintaşilor şi un act deosebit din partea domniei sale", a completat acesta.
Mulţi participanţi au fost "împinşi" să vină la acest eveniment de anumite relatări spuse în familie. Unii au afirmat că poveştile din copilărie cu Regele Mihai erau cele mai furmoase, alţii şi-au amintit că istorisirile despre Regele Mihai se spuneau "doar între patru pereţi". Astfel, Rodica Popescu a afirmat, pentru MEDIAFAX, că tatăl său l-a întâlnit pe Regele Mihai la Sinaia, afirmând că acesta schia foarte frumos. Se întâmpla în 1940. Aceasta şi-a amintit că povestea îi era spusă de tatăl său în 1958 - 1960, când relatările despre Regele Mihai erau "cam interzise". Aşadar, rememorând istorisirile tatălui, Rodica Popescu a hotărât să vină la onomastica regelui sărbătorită public.
Canada, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii au fost şi ele reprezentate în mod simbolic la evenimentul de la Palatul Elisabeta, organizat pentru a-l sărbători pe Regele Mihai. Mai mulţi profesori străini, veniţi să viziteze şcolile din România, au poposit pentru un timp în grădina castelului. Au afirmat că ştiu anumite detalii despre povestea de viaţă a Regelui Mihai, nu foarte multe, apreciind însă că mândria românilor privind acest eveniment se poate vedea pe feţele lor. "Cred că este minunat acest eveniment (...) şi nu am mai văzut niciodată atât de multe steaguri ale României până acum. Este foarte frumos", a spus unul dintre profesori, afirmând totodată că următoarea oprire va fi la Castelul Peleş, acolo unde a locuit Regele Mihai, iar mai apoi la Castelul Bran.
Într-o zi cu un cer senin, cu un soare puternic şi cu un minunat covor multicolor, părinţii au considerat că acest eveniment este potrivit şi pentru a-i învăţa pe copiii lor o parte din istoria României. Chiar dacă nu au văzut un rege pe tron, încoronat ca în poveştile cu regi şi prinţi, cei mici au fost impresionaţi de ocazia pe care au avut-o. Lucian Purdescu şi-a adus băiatul cel mare la Palatul Elisabeta tocmai din Piteşti, dorind să transmită astfel, din generaţie în generaţie, aprecierea pentru monarhie. "Ziua de astăzi este cea mai frumoasă pagină de istorie din istoria României contemporane. (...) Mi-am dorit de foarte mult timp să vin aici. Vin şi pentru memoria bunicului meu, care a luptat sub Regele Mihai", a povestit acesta pentru MEDIAFAX.
"Să dea Dumnezeu că ne vină mintea la loc", au afirmat mai mulţi dintre bătrânii care au venit la Palatul Elisabeta, precizând că speră ca Regele Mihai să se întoarcă pe tronul României. Pe de altă parte, ei au spus că nu mai există cultură, întrucât aceasta a fost "fărâmată". De asemenea, ei se gândesc că dacă s-ar înmulţi oamenii care cred în monarhie, "poate reuşim să scăpăm de balaurii aştia".
Oamenii veniţi la Palatul Elisabeta şi-ar fi dorit să-i strângă mâna Regelui Mihai, să-i adreseze câteva cuvinte, dar, chiar şi în lipsa acestor momente, admiratorii săi s-au pregătit cu daruri pentru Familia Regală. Au venit cu flori, albume de numismatică, obiecte decorative, produse tradiţionale, poezii, volume de artă şi multe mesaje.
Agitaţia mare de la Palat a luat sfârşit în jurul orei 13.00, doamnele cu pălării şi domnii cu cravată retrăgându-se spre casele lor cu speranţa că "Regele se va întoarce pe tronul României".
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36