La nivel mondial, 49 de jurnalişti, dintre care trei femei, au fost ucişi în 2019, comparativ cu 80 în 2018, potrivit raportului Reporteri fără Frontiere.
Dintre victime, 36 au fost jurnalişti profesionişti, zece, non-profesionişti şi trei, colaboratori media.
Mai mult de jumătate dintre aceştia, respectiv 29, au fost ucişi în zone paşnice, iar peste 60% au fost vizaţi special. Toate victimele au fost ucise în propria ţară.
Organizaţia Reporteri fără Frontiere, care publică acest raport anual din 1995, notează că din 2003 nu s-a mai înregistrat un număr atât de mic de victime.
„La nivel global, numărul deceselor înregistrate în ţările paşnice rămâne ridicat de la un an la altul. Mexicul are acelaşi număr de victime ca anul trecut, respectiv zece”, notează organizaţia.
Mexicul se situează, de altfel, pe primul loc în topul ţărilor cu cei mai mulţi jurnalişti morţi, la egalitate cu Siria.
În schimb, conflictele din Siria, Irak, Yemen şi Afganistan au avut drept consecinţă mai puţine decese ca în ceilalţi ani.
Raportul mai arată că 389 de jurnalişti au fost reţinuţi anul acesta în timp ce îşi făceau meseria, în creştere cu 12% faţă de 2018.
Aproape jumătate dintre jurnaliştii reţinuţi (186 din 389) se află în trei ţări, China – cu o treime din numărul total -, Egipt şi Arabia Saudită.
Totodată 57 de jurnalişti sunt ţinuţi ostatici, un număr aproape similar cu cel din 2018. Aceştia se află în Siria, Yemen, Irak şi Ucraina.