Reţeaua Twitter ar putea fi propusă la Premiul Nobel pentru pace

Mark Pfeifle, fost consilier pe probleme de securitate în cadrul administraţiei americane în perioada 2007-2009, apreciază, într-un editorial publicat în Christian Science Monitor, că serviciul de microblogging Twitter şi creatorii săi ar trebui să fie nominalizaţi la premiul Nobel pentru pace.

Urmărește
26 afișări
Imaginea articolului Reţeaua Twitter ar putea fi propusă la Premiul Nobel pentru pace

Reţeaua Twitter ar putea fi propusă la Premiul Nobel pentru pace

În editorialul scris pentru Christian Science Monitor, Mark Pfeifle a apreciat că Twitter ar trebui să câştige Premiul Nobel pentru pace pentru rolul pe care l-a avut în recentele revolte civile din Iran. Mark Pfeifle, care i-a fost consilier lui George W Bush, a sugerat că reţeaua de microblogging ar trebui să primească premiul pentru promovarea "fraternităţii între naţiuni" şi "susţinerea promovării păcii".

Premiul Nobel pentru pace a mai fost câştigat de personalităţi precum Maica Teresa, Martin Luther King Jr, Dalai Lama şi fostul vicepreşedinte american Al Gore, în 2007.

Pfeifle a apreciat că Twitter a fost extrem de util pentru aflarea de informaţii despre criza din Iran după rezultatele contestate ale alegerilor prezidenţiale care au avut loc luna trecută, conflictul în derulare fiind în continuare relatat prin intermediul serviciului de microblogging de mii de utilizatori din interiorul şi exteriorul Iranului. În momentele de vârf, Twitter a transmis circa 220.000 de mesaje din Iran pe oră.

"Atunci când jurnaliştii media tradiţionale au fost obligaţi să părăsească ţara, Twitter a devenit fereastra prin care lumea a putut vedea speranţele, eroismul şi oroarea iranienilor. A devenit redacţie, reporter şi producător. Şi, pentru toate astea, Twitter şi creatorii lui merită să fie luaţi în considerare pentru Premiul Nobel pentru pace", a scris Pfeifle, în editorialul său din Christian Science Monitor.

Fostul consilier pe probleme de securitate a mai spus că, aşa cum "Neda Agha-Soltan a devenit vocea mişcării iraniene, Twitter s-a transformat în megafon" al acesteia. El a menţionat pentru prima oară ideea acordării Nobelului pentru pace reţelei Twitter săptămâna trecută, într-un interviu pentru Fox News.

"Twitter a fost criticat şi categorisit ca pierdere de timp, o metodă prin care oamenii îşi informează prietenii despre derularea vieţii lor în mesaje de 140 de caractere. În ultima lună, cele 140 de caractere au fost suficiente pentru a aduce lumină asupra opoziţiei iraniene şi au ridicat Twitter la nivelul de agent al schimbării. Chiar şi guvernul iranian a fost obligat să utilizeze acest instrument în încercarea sa de a rămâne la putere", a precizat Pfeifle.

În cadrul editorialului său, fostul consilier american pe probleme de securitate a avut cuvinte de apreciere şi pentru celelalte reţele de socializare, cum ar fi Facebook, în cadrul căreia candidatul prezidenţial Hossein Mousavi a adunat peste 100.000 de susţinători, YouTube, unde iranienii au publicat peste 3.000 de videoclipuri, sau blogurile, unde s-au scris peste 2,2 milioane de posturi despre revoltele din Iran.

Procesul de selectare a laureaţilor Premiului Nobel pentru Pace a fost extrem de criticat de-a lungul celor 100 de ani a istoriei distincţiei, în special ca urmare a unor omisiuni notabile, inclusiv a lui Mahatma Ghandi, care nu a luat niciodată trofeul.

Câştigătorii sunt selectaţi de Comitetului Nobel, numit de Parlamentul norvegian. Premiul este decernat anual la Oslo, în prezenţa regelui, pe 10 decembrie, zi în care se comemorează decesul lui Alfred Nobel.

Câştigătorul de anul trecut a fost fostul preşedinte finlandez şi diplomat ONU, Martti Ahtisaari, care a acţionat ca trimis special al ONU în disputa Kosovo-Serbia.

La Premiul Nobel pentru pace pe 2009, care se va acorda pe 9 octombrie, sunt nominalizaţi şi preşedinţii american Barack Obama şi francez Nicolas Sarkozy, precum şi fosta ostatică franco-columbiană Ingrid Betancourt şi disidentul chinez Hu Jia. De altfel, anul acesta, la Institutul Nobel din Oslo au fost înregistrate 205 de candidaturi, dintre care 33 de organizaţii, pentru Nobelul pentru pace.

Fiecare premiu Nobel are o valoare de 10 milioane de coroane suedeze (904.500 de euro), sumă ce trebuie împărţită în mod egal în cazul în care distincţia este decernată mai multor candidaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici