Reţeta "elixirului dragostei", prezentată, de Dragobete, la Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca

Conducerea Muzeului Farmaciei din Cluj-Napoca a prezentat, vineri seară, de Dragobete, reţeta "elixirului dragostei", poţiunea fiind oferită în secolul al XVIII-lea de farmaciştii clujeni, principalele ingrediente fiind vinul roşu, scorţişoara, cuişoare şi nucşoară.

Urmărește
1102 afișări
Imaginea articolului Reţeta "elixirului dragostei", prezentată, de Dragobete, la Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca

Reţeta "elixirului dragostei", prezentată, de Dragobete, la Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Custodele Muzeului Farmaciei din Cluj-Napoca, Radu Crişan, a declarat că "elixirul dragostei" era vândut în sticluţe speciale şi era produs după o reţetă care s-a păstrat în arhive.

"Este o reţetă din vechime a «elixirului dragostei», din secolul al XVIII-lea, păstrată în arhive. Era vândut ca poţiune a dragostei, în sticluţe speciale, de «poticarăşii», adică farmaciştii farmaciei «La Sfântul Gheorghe», cea mai veche din Cluj, şi care data din anul 1573. Ingredientele elixirului sunt vin roşu, nobil, 960 de mililitri, care se amestecă cu câte 1,75 de grame de scorţişoară, cuişoare, nucşoară şi cardamon. Se lasă totul la macerat 24 de ore, după care se strecoară prin pânză şi se bea", a spus Crişan.

Potrivit acestuia, în compoziţia licorii se mai poate adăuga piper boabe şi coji de portocale, iar pentru gust se mai poate adăuga zahăr alb.

"Are efect doar de Dragobete. Probabil, în acele vremuri, vreun flăcău a băut din acest elixir, a băut şi prietena sa, şi s-au îndrăgostit unul de altul. Aşa s-a născut legenda. Înainte de secolul al XVIII-lea, în compoziţie se mai adăuga şi schelet de şopârlă din Arabia, stincus marinus, dar s-a renunţat pentru că avea efecte nocive", a spus Radu Crişan.

Muzeul Farmaciei Cluj-Napoca, situat în clădirea monument istoric a fostei farmacii "La Sfântul Gheorghe", a fost înfiinţat în 1954 şi adăposteşte cea mai veche şi valoroasă colecţie de obiecte farmaceutice din România.

În cursul serii de vineri a avut loc la Muzeul Farmaciei şi un concert susţinut de trupa etno "OM".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici