Reţete de cozonac pufos de Paşte: cu stafide, cu ciocolată, cu nucă. Cum să faci un desert tradiţional de succes, potrivit Sandei Marin

  • Desertul este deseori cel mai aşteptat moment de la masa de Paşte. Cozonacii tradiţionali pufoşi sunt la mare căutare în preajma Paştelui
  • În funcţie de reţetă, cozonacii cei mai populari sunt cei cu cacao, nucă sau stafide.
  • Sanda Marin dezvăluie cum să faci cozonaci pufoşi tradiţionali româneşti. Iată trei reţete.
Urmărește
7024 afișări
Imaginea articolului Reţete de cozonac pufos de Paşte: cu stafide, cu ciocolată, cu nucă. Cum să faci un desert tradiţional de succes, potrivit Sandei Marin

Reţete de cozonac pufos de Paşte: cu stafide, cu ciocolată, cu nucă. Secretul desertului tradiţional de succes

Ca urmare a unei îndelungate experienţe în arta culinară, Sanda Marin a devenit un etalon în domeniul gastronomic în România. Ea a învăţat numeroase persoane să gătească datorită cărţilor de reţete culinare publicate.

Reţetă de cozonac pufos cu stafide. Cum să-l faci delicios

Ingrediente:
1 kg fâină, 7 gălbenusuri, 4 albusuri, 300 g zahăr, 250 g unt (80% grăsime), 2 linguri ulei, lapte cât se cere, (circa 1/2 litru), 1 lingură rom, vanilie, 50 g drojdie, 1 linguriţă rasă de sare, 100 – 200 g stafide (după gustul fiecăruia).

Mod de preparare:
Se înmoaie drojdia cu puţin lapte călduţ (nu trebuie să fie fierbinte deoarece drojdia se opăreste şi nu mai creşte aluatul) si o bucăţică de zahăr. Se opăresc într-o oală mică 3—4 Iinguri de făină cu puţin lapte clocotit, amestecând bine să nu se facă cocoloaşe. Când s-a răcorit atât cât să nu te frigă degetul introdus în ea, se amestecă cu drojdia si apoi se bate bine până se fac băsici mari. Se presară puţină făină, se acoperă cu un servet si se pune la un loc cald să crească.

În acest timp, se freacă gălbenusurile, întâi cu sare, ca să-se închidă la culoare, apoi cu zahărul tos, sau dacă este zahăr pudră cernut printr-o sită fină si turnat câte puţin peste gălbenusuri. Se freacă bine până ce se fac ca o cremă spumoasă.

Când plămădeala a crescut destul, se toarnă peste restul de făină cernută într-un vas larg (pentru a putea frământa apoi în el) si ţinut la cald, se amestecă adăugând gălbenuşurile, puţin lapte călduţ si albusurile bătute spumă. Se frământă cel puţin o jumătate de oră, aducând aluatul de pe margini spre mijloc. Se pune uleiul, romul, puţin câte puţin, untul topit, cald, iar dacă aluatul pare prea tare, se mai adaugă puţin lapte călduţ. La frământat se adăugă şi stafidele, după ce au fost alese, spălate şi şterse întrun şervet.
Se adună aluatul în vas, se acoperă cu un prosop uşor, se asază la cald, şi se lasă să crească circa două trei, ore.

Când a crescut destul, se unge mâna cu unt, se iau bucăţi din el, se împletesc pe masa de aluat presărată cu făină si se pun în forme unse cu unt. Aluatul nu trebuie să ajungă la jumătatea formei. Se mai lasă să crească tot la cald, se unge cu ou, se presară deasupra zahăr tos şi nuci sau stafide. Se pun la copt la foc potrivit şi se ţin circa o oră. Când sunt gata, se scot din forme şi se lasă să se răcorească, nu însă la loc rece şi nici în curent.

Reţetă de cozonac pufos cu ciocolată

Ingrediente:
400 g aluat de cozonac după reţeta de mai sus.
6 ouă, 150 g zahăr pudră, esenţă de vanilie, 50 g cacao, 3 linguri lapte.

Umplutura se face în felul următor: se freacă bine gălbenuşurile cu zahărul pudră şi cu o linguriţă de esenţă de vanilie până se face ca o cremă. Se adaugă 50 g de cacao amestecată cu două linguri de lapte. Se amestecă totul bine şi la urmă se pun cele 6 albuşuri bătute spumă.

Din aluatul de cozonac se întinde o foaie groasă de circa 0,5 cm şi de mărimea tăvii în care se coace. Se unge tava cu unt, se asază foaia de aluat pe fund. Din alte două bucăţi se fac pe masa de aluat suluri de grosimea creionului, se împletesc şi se asază de jur împrejur, lipite
de marginea tăvii, apăsând capetele, ca să se unească între ele. Se lasă să crească. Se toarnă apoi umplutura în formă, să nu treacă însă peste marginea de aluat. Se coace circa 3/4 de oră.

Reţetă de cozonac pufos cu nucă

Ingrediente:
600 g făină, 1 cească lapte, 2 ouă întregi, 2 gălbenuşuri, 1/2 linguriţă sare, 140 g unt proaspăt, 2 linguri zahăr, 20 g drojdie, vanilie. Umplutura: 500 g nuci măcinate, 350 g zahăr pudră, un praf de sare, 1/2 cească lapte.

Mod de preparare:
Se înmoaie drojdia cu o linguriţă de zahăr şi puţin lapte călduţ. Se freacă untul spumă cu două linguri de zahăr. Se cerne într-un vas larg făina, se face loc la mijloc şi se toarnă plămădeală, o cească de lapte, două ouă întregi si două gălbenusuri frecate cu 1/2 linguriţă
de sare; se frământă, adăugând şi untul frecat spumă, până face aluatul băşici şi se desprinde de pe mână. Coca trebuie să fie ceva mai tare decât la cozonacul obişnuit (simplu). Se lasă să crească.

Umplutura: se amestecă nucile măcinate cu zahărul pudră şi cu un vârf de linguriţă de sare. Se opăreşte cu 1/2 ceaşcă de lapte clocotit şi se freacă până se face pasta potrivit de consistentă (dacă este necesar, se mai adaugă lapte, dar cu grijă, deoarece pasta devine uşor prea moale).
Aluatul crescut se desparte în două, se întinde prima foaie pe masa presărată cu făină, deasupra se întinde jumătate din nucă, într-un strat cât mai egal, se rulează şi se pune în forma  unsă cu unt. Acelaşi lucru se repetă cu a doua bucată de aluat. Se ung cu ou si se dau imediat la cuptor, fără să se lase aluatul în formă să crească, deoarece se fac goluri între nucă şi aluat. Se coace la foc potrivit.

Foto: 123rf.com

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici