Roboţii estonieni "invadează" piaţa online de produse vestimentare - VIDEO

Vreţi să vă cumpăraţi haine de pe internet, dar nu sunteţi siguri că acestea vi se vor potrivi? O companie din Estonia a lansat conceptul de "cabină de probă virtuală", care permite utilizatorilor să probeze online hainele pe care vor să le cumpere.

Urmărește
212 afișări
Imaginea articolului Roboţii estonieni "invadează" piaţa online de produse vestimentare - VIDEO

Roboţii estonieni "invadează" piaţa online de produse vestimentare

Site-ul Fits.me foloseşte imagini virtuale ale manechinelor-roboţi care sunt capabili să se adapteze la măsurile exacte ale clientului şi să îi propună articole vestimentare ajustate perfect după silueta acestuia, indiferent de marca produsului.

"Atunci când voiam să cumpăr haine pe internet în urmă cu câţiva ani, trebuia mai întâi să aflu dacă mărimea mea corespunde mărimii S de la Timberland, mărimii M de la Lacoste şi Levi's sau mărimii XL de la Abercombrie & Fitch", a declarat Heikki Haldre, cofondatorul în vârstă de 36 de ani al site-ului Fits.me.

Această tehnologie, pusă la punct de cercetătorii de la două universităţi estoniene, permite internauţilor să îşi treacă măsurile în câteva rubrici online, pentru a se asigura că pantalonii sau cămaşa pe care vor să le cumpere li se vor potrivi.

"Roboţii noştri şi tehnologia cabinei de probă virtuale au rezolvat principala problemă a vânzărilor de haine online - imposibilitatea de a proba hainele", a explicat Heikki Haldre.

Manechinele-robot pot căpăta aproximativ 100.000 de forme corporale diferite, însă doar 2.000 de modele sunt folosite pentru moment.

Firmele din comerţul online doresc astfel să asigure satisfacţia clienţilor şi să limiteze retururile de mărfuri.

Noua tehnologie interesează mai ales prima companie din moda online Otto, brandul de lux pentru bărbaţi Ermenegildo Zegna şi comerciantul en detail american Park and Bond.

Potrivit creatorilor site-ului Fits.me, comercianţii en detail care vor folosi noua tehnologie vor înregistra o creştere a vânzărilor şi o scădere a volumelor de haine returnate.

Creat în Estonia, o fostă ţară comunistă devenită o "campioană" a tehnologiilor de vârf, graţie unor invenţii precum programul Skype, ce permite efectuarea de apeluri telefonice şi video pe internet, site-ul Fits.me este deservit în prezent de doar 32 de angajaţi şi 14 roboţi. Însă comerţul online de articole vestimentare se află în plin avânt, susţine Heikki Haldre.

"În timp ce în anul 2000 doar 2% dntre haine erau vândute online în ţările industrializate, acest procent a ajuns astăzi la 10-13% şi va trece de 35% până în 2020", explică Haldre, citând o serie de studii internaţionale.

"În 2012, circa un articol vestimentar din opt este vândut pe internet. Clienţii returnează un articol din patru, în principal pentru că produsul pe care l-au cumpărat nu li se potriveşte", a adăugat Haldre.

Aceste retururi reprezintă o veritabilă problemă pentru comercianţii en detail şi pentru branduri, întrucât produsele returnate nu pot fi întotdeauna revândute la acelaşi preţ, iar un număr mare de clienţi nemulţumiţi afectează imaginea mărcii respective.

Potrivit unui studiu realizat de Fits.me, 74% dintre cumpărătorii online de îmbrăcăminte care au avut o experienţă neplăcută din acest punct de vedere ezită să îşi mai cumpere haine de pe internet.

Site-ul Fits.me, care şi-a lansat roboţii în 2011, a fost desemnat în acest an de revista de modă Vogue în rândul celor mai influente 100 de companii din acest sector.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici