Roboţii vor deveni ”persoane electronice” - vot istoric al comisiei Parlamentului European

Este în acest moment un draft şi are un vot al comisiei Juridice-Legal Affairs a Parlamentului European. Roboţii sofisticaţi, cu un înalt grad de autonomie, ar trebui să aibă un statut legal, să fie ”persoane electronice”. Cu drepturi şi obligaţii, dacă fac bine sau provoacă infracţiuni.

Urmărește
1192 afișări
Imaginea articolului Roboţii vor deveni ”persoane electronice” - vot istoric al comisiei Parlamentului European

Roboţii vor deveni ”persoane electronice” - vot istoric al comisiei Parlamentului European (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

Raportul #robotics adoptat de Parlamentul European include o dezbatere privind impunerea de taxe şi impozite pentru acest tip de roboţi. Raportul vine din partea parlamentarului de Luxemburg Mady Delvaux şi cuprinde reguli de definire ale acestor persoane electronice, inclusiv interacţiunea cu persoanele umane. ”Suntem în epoca în care inteligenţa umană stă alături şi se sprijină pe cea artificială”-argumentează raportul.

Raportul este aici.

Proprietarii roboţilor trebuie să aibă în vedere un set de reguli prin care să interzică orice tip de rău făcut fiinţelor umane. “A robot may not harm humanity, or, by inaction, allow humanity to come to harm,” este statutul robotului. Delvaux a propus de asemenea şi un design care să nu-l facă vulnerabil, înfăţişarea sa să depindă de stările sufleteşti ale omului. Raportul va fi votat în Parlament, în februarie, cerând majoritate absolută.

Detalii suplimentare pot fi citite aici.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici