Rochia purtată de Kate Middleton la întâlnirea cu Michelle Obama, fabricată în România. Vezi în ce condiţii - FOTO, VIDEO

Rochia cu care Kate Middleton, soţia prinţului William, a făcut vâlvă la o întâlnire oficială cu prima doamnă a SUA, Michelle Obama, a fost fabricată pe bani foarte puţini într-un atelier din România.

Urmărește
5119 afișări
Imaginea articolului Rochia purtată de Kate Middleton la întâlnirea cu Michelle Obama, fabricată în România. Vezi în ce condiţii - FOTO, VIDEO

Rochia purtată de Kate Middleton la întâlnirea cu Michelle Obama, fabricată în România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rochia, comercializată de compania britanică Reiss - un brand preferat de ducesă -, a costat 175 de lire sterline (aproximativ 835 de lei, n.r.) şi a fost aleasă de Kate pentru întâlnirea oficială cu Michelle Obama, potrivit dailymail.co.uk.

Potrivit Daily Mail, rochia a fost confecţionată într-un atelier din sectorul 5 al Bucureştiului, de către croitorese care sunt plătite cu doar 99 de pence pe oră.

Produsul a fost realizat la preţul de fabrică de mai puţin de 15 lire sterline (71 de lei), de croitorese care câştigă semnificativ mai puţin decât salariul mediu oferit muncitorilor din industria textilă din România.

Ziariştii de la Daily Mail spun că rochia a fost confecţionată la un atelier al firmei Rimcor Ex, care numără circa 170 de angajaţi. Atelierul este înconjurat de ziduri solide de metal, iar la ferestre sunt puse bare. Ziariştii britanici mai spun că atelierul se află la mică distanţă de o celebră comună populată de romi, de unde este originară şi fetiţa care, anul trecut, a devenit una dintre cele mai tinere mame din lume - la vârsta de 10 ani.

Daily Mail continuă să descrie zona: "Un copil pe jumătate dezbrăcat îi croieşte calea prin grămezi de alimente mucegăite, iar un pisoi mort se poate vedea într-o baltă în apropiere. Localnicii spun că micuţii caută mâncare prin gunoaie, iar părinţii lor vând vechituri, înainte de a se întoarce la adăposturile lor improvizate" din diverse materiale.

Potrivit publicaţiei britanice, o croitoreasă câştigă în acest atelier 168 de lire sterline pe lună (aproximativ 800 de lei), mai puţin cu 22 de lire sterline decât salariul mediu oferit în industria textilă în România.

O muncitoare în vârstă de 44 de ani, numită Juliana Haita, care lucrează de 15 ani pentru companie, descrie condiţiile de lucru drept "bune", adăugând: "Mi se par normale. Sunt obişnuită". Însă adaugă că atelierul se încinge în timpul verii, când temperaturile urcă până la 30 de grade. Când se întâmplă acest lucru, muncitorilor le este permisă o jumătate de oră de odihnă în plus.

Multe dintre muncitoare abia ştiu cine este soţia prinţului William al Marii Britanii. Când i s-a arătat o fotografie a lui Kate alături de Michelle Obama, la palatul Buckingham din Londra, Haita a spus: "Este cu adevărat frumos că un lucru mic pe care îl realizez aici ajunge într-o sală de bal undeva în lume".

Publicaţia britanică mai scrie că nu există dovezi că aceste condiţii de muncă de la Rimcor Ex sunt sub standardele practicate în România.

Experţii citaţi de Daily Mail spun că marile companii textile se îndreaptă mai nou spre Europa de Est, după ani în care au folosit atelierele din Bangladesh şi India.

După ce a fost purtat de ducesa de Cambridge, cererile pentru acest model de rochie au crescut, stocul epuizându-se în 24 de ore. Rochia se vinde cu 600 de lire sterline pe eBay, iar o copie de 30 de lire sterline este în pregătire la lanţul de magazine Tesco.

Vineri, compania Reiss a anunţat că va relansa modelul în cinci - şase săptămâni.

Greg Muttitt, de la ONG-ul britanic ce militează împotriva sărăciei War on Want, a declarat, vineri, că ducesa Kate a făcut cunoscut faptul că sprijină industria modei britanică, dar, "în mod trist, pe spezele muncitorilor din străinătate". El a adăugat că ducesa ar trebui să verifice dacă oamenii care îi confecţionează hainele obţin un salariu decent şi că guvernul britanic ar trebui să introducă legi pentru ca retailerii autohtoni să nu mai exploateze muncitorii din străinătate.

Compania Reiss a fost înfiinţată în urmă cu 40 de ani, la Londra, de David Reiss, în vârstă de 67 de ani, afacerea valorând în prezent 125 de milioane de lire sterline.

Un purtător de cuvânt al companiei a declarat că salariul muncitorilor români depăşeşte pragul minim şi că angajaţii pricepuţi primesc mai mult decât salariul mediu din România. Iar zidurile înalte şi barele de la ferestrele atelierului sunt destinate protejării modelelor confecţionate acolo. El a mai spus că, în urma unei inspecţii de la Ministerul Muncii, atelierul a fost verificat, fără să se găsească nereguli.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici