Roman Polanski a fost eliberat şi nu va fi extrădat în SUA - VIDEO

Cineastul franco-polonez Roman Polanski "nu va fi extrădat în Statele Unite, iar măsurile de restricţionare a libertăţii sale au fost ridicate", a declarat, luni, ministrul Justiţiei din Elveţia.

Urmărește
101 afișări
Imaginea articolului Roman Polanski a fost eliberat şi nu va fi extrădat în SUA - VIDEO

Roman Polanski a fost eliberat şi nu va fi extrădat în SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În timpul unei conferinţe de presă care a avut loc la Berna, Eveline Widmer-Schlumpg, ministrul Justiţiei din Elveţia, a declarat: "cercetările aprofundate care au fost efectuate nu au permis excluderea cu certitudine a posibilităţii ca cererea de extrădare făcută de autorităţile americane să conţină un viciu" de procedură.

Avocatul lui Roman Polanski, ambasadorul american, cel francez şi cel polonez au fost informaţi în legătură cu decizia autorităţilor elveţiene.

Cineastul Roman Polanski a fost arestat la sosirea sa în Elveţia în septembrie 2009. După mai multe luni petrecute în închisoare, regizorul franco-polonez a fost plasat în regim de arest la domiciliu, în reşedinţa lui de vacanţă din Elveţia, în aşteptarea unei eventuale extrădări în SUA, unde este cercetat într-un caz de pedofilie vechi de peste 30 de ani.

Avocaţii regizorului franco-polonez încercau de mai multe luni, prin acţiuni în justiţie, să evite o judecare a cazului pe teritoriu american. Ei au subliniat faptul că Polanski a efectuat deja o pedeapsă de 42 de zile, în urmă cu peste 30 de ani, în cadrul unui acord de înţelegere amiabilă cu procuratura americană, dezminţit însă, ulterior, de judecătorul care a instrumentat cazul.

Autorităţile elveţiene au declarat, printre altele, că aplicarea tratatului de extrădare cu Statele Unite a ţinut cont de "climatul de încredere" care se stabilise între cele state.

"Roman Polanski a călătorit adeseori în Elveţia, fără a-şi face griji, după ce şi-a cumpărat acea reşedinţă de vacanţă din Gstaad, în 2006. Cu siguranţă că Roman Polanski nu ar fi mers la Festivalul de Film de la Zurich, în septembrie 2009, dacă nu ar fi avut încredere în faptul că această călătorie nu va avea consecinţe juridice", a explicat Ministerul Justiţiei din Elveţia într-un comunicat prezentat în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă.

George Kiejman, avocatul francez al lui Roman Polanski, a declarat că este "foarte fericit şi foarte emoţionat" de decizia justiţiei elveţiene de a nu-l extrăda pe cineastul franco-polonez în Statele Unite, ţară în care speră că acesta va putea "să revină totuşi într-o bună zi".

"Evident, sunt foarte fericit şi foarte emoţionat, în calitate de prieten al lui Roman Polanski, deoarece cred că el a trecut printr-un lung calvar. Omagiile mele justiţiei elveţiene. Analiza ei juridică a fost corectă. Mă bucur pentru că el va putea să se întoarcă în Franţa şi va fi liber să-i revadă pe fiul său, fiica şi soţia lui Emmanuelle Seigner, pe care o laud pe această cale, deoarece a dovedit mult curaj în această perioadă. Consider că această neînţelegere care continuă să existe cu autorităţile americane va fi de acum înainte mai uşor de rezolvat şi sper că el va putea reveni într-o bună zi în Statele Unite", a declarat George Kiejman.

Pentru avocaţii cineastului, "următoarea etapă va consta în a convinge autorităţile americane că decizia pronunţată în trecut de judecătorul Rittenband nu a fost respectată de către acesta şi că pedeapsa pe care Roman Polanski trebuia să o execute a fost ispăşită", a explicat aceeaşi sursă.

În martie 1977, Roman Polanski, pe atunci în vârstă de 43 de ani, un regizor deja celebru pe plan mondial, a întreţinut relaţii sexuale cu Samantha Geimer, în vârstă de 13 ani, după o şedinţă foto ce a avut loc în vila actorului Jack Nicholson.

Câteva săptămâni mai târziu, în timpul procesului în care era acuzat de viol, în urma unei plângeri depuse de părinţii victimei, Roman Polanski s-a declarat, mai întâi, nevinovat, schimbându-şi ulterior strategia şi recunoscându-şi fapta.

Ulterior, regizorul a fugit în Europa, evitând de atunci să călătorească în ţările care aveau tratate de extrădare cu Statele Unite ale Americii. Potrivit avocatului regizorului, Hervé Témine, Roman Polanski ar fi fugit din Statele Unite deoarece un judecător american urma să denunţe un acord încheiat între părţi, deşi acesta era permis de legislaţia americană.

Anunţul făcut astăzi de autorităţile elveţiene a pus capăt unui lung suspans. Elveţia, care până în prezent a refuzat să ofere orice indiciu despre decizia urma să o ia, a primit cererea oficială de extrădare din partea autorităţilor americane în octombrie 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici