- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (26.09.2013, 18:30)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Romania International Film Festival, dedicat prieteniei şi speranţei, debutează luni în Capitală
Cea de-a noua ediţie a Romania International Film Festival (Ro-IFF) va debuta, luni, de la ora 20.00, în Sala Cinematecii Union din Capitală, evenimentul fiind dedicat prieteniei, speranţei şi fair-play-ului, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Urmărește
154 afișări
Romania International Film Festival, dedicat prieteniei şi speranţei, debutează luni în Capitală (Imagine: Facebook)
Anul acesta, toate filmele din programul Ro-IFF vor fi proiectate la Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române. Ro-IFF, care se încheie pe 6 octombrie, poartă provocatorul slogan "Festival de film cu buget mic şi filme mari" şi chiar dacă bugetul festivalului este substanţial redus faţă de ediţiile sale anterioare, Ro-IFF 2013 este dedicat prieteniei, speranţei şi fair-play-ului.
Cel mai bun exemplu în acest sens este filmul care, luni, de la ora 20.00, deschide ediţia a noua. "Filmul, inclus în secţiunea 'Panorama', are un titlu care ar putea constitui un al doilea slogan al festivalului 'Minunea de la Berna' ('Das Wunder von Bern/ The Miracle of Bern'). Dacă minunea nemţească este că naţionala RFG a câştigat Campionatul Mondial de Fotbal de la Berna, din 1954, în faţa favoritei Ungaria, minunea românească este că, deşi lipsit de sprijin, Ro-IFF a sperat, a rezistat cu fair-play şi, iată, a ajuns la a noua ediţie", se spune în comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
"Minunea de la Berna", cel mai mare succes al cinematografiei germane din anul 2003, este regizat de cunoscutul cineast german Sönke Wortmann, care semnează şi scenariul, împreună cu Rochus Hahn. Rolurile principale sunt interpretate de Louis Klamroth (Matthias Lubanski), Peter Lohmeyer (Richard Lubanski), Johanna Gastdorf (Christa Lubanski) şi Sascha Göpel (Helmut Rahn).
Vara lui 1954. Uniunea Sovietică trimite prizonierii de război acasă. Printre ei se află tatăl lui Matthias, un băiat de 11 ani, liniştit şi iubitor de fotbal, care locuieşte cu mama, sora şi fratele lui într-un oraş minier din Vestul Germaniei. Matthias a găsit cu ceva timp în urmă un tată-surogat în persoana lui Helmut Rahn, un antrenor local de fotbal, care l-a adoptat pe băiat ca fiind mascota lui.
Reîntoarcerea tatălui umbreşte fericirea familiei. Distrus de către anii prizonieratului, Richard întâmpină probleme în adaptarea la viaţa de după război, îndepărtându-şi familia prin severitatea sa. Pentru Richard, fotbalul nu are niciun rost, la fel ca şi Cupa Mondială care va avea loc la Berna, în Elveţia. Dar Matthias doreşte să fie acolo, alături de idolul său, selecţionat în echipa naţională a Germaniei. Prin intermediul pasiunii sale pentru acest sport, dar şi mulţumită spiritului său de luptător, Matthias reaprinde dorinţa de viaţă a tatălui său. Aşadar, la începutul ultimului meci al Cupei Mondiale, un mic miracol al iubirii şi generozităţii transcende graniţele pentru a ajuta un alt miracol - victoria lui Helmut Rahn şi a Naţionalei Germaniei, miracolul de la Berna.
Primii eroi din Germania de după război, demoralizată şi traumatizată de vină, au fost fotbaliştii. În 1954, Germania de Vest a devenit, în mod surprinzător, campioană mondială a primului turneu final televizat. În urma unui joc dramatic, finala jucată împotriva favoritei Ungaria a intrat în istoria Germaniei sub numele de "Minunea de la Berna". La nouă ani după cel de-Al Doilea Război Mondial, câştigarea titlului pare să elibereze un întreg popor de privaţiunile şi depresiile de după conflagraţie şi este considerată, chiar de atunci, momentul de naştere a Republicii Federale Germania. Filmul urmăreşte drumul eroilor de la Berna şi plasează întâmplarea în contextul situaţiei sociale de la mijlocul anilor '50. La fel cum fotbaliştii au oferit din nou germanilor sentimentul unei comunităţi, aşa şi familia se reuneşte în sfârşit, după reîntoarcerea celor dragi, despărţiţi de război.
Sönke Wortmann a dorit să devină jucător profesionist de fotbal şi şi-a început cariera la Westfalia Herne. După trei ani, a renunţat şi a studiat pentru un semestru sociologia, înainte de a intra la Academia de Teatru şi Film din München, pentru a studia regie de film. Apoi a mers la Colegiul de Arte din Londra. În timpul studiilor, a lucrat ca şofer de taxi şi actor. Filmul său de debut, "Der bewegte mann/ Maybe... Maybe not", a apărut pe ecrane în 1994 şi a devenit unul dintre cele mai de succes filme germane de după război. "Das superweib" a fost filmat, după cum el însuşi spune, pentru a dovedi că se poate face "un film de succes adaptat după un roman de succes". Wortmann a filmat "Der Himmel von Hollywood/ The Hollywood Sign", bazat pe cel mai bine vândut roman la nivel mondial al lui Leon de Winter, în Statele Unite ale Americii.
Wortmann vede "Minunea de la Berna" ca fiind cel mai mare succes al său. Acesta a devenit cel mai de succes film din cinematografia germană în anul 2003. În timpul Cupei Confederaţiilor din anul 2005 şi a Campionatului Mondial de Fotbal din 2006, s-a alăturat echipei naţionale de fotbal. La fiecare meci a stat pe banca de rezerve şi, la cererea managerului Jürgen Klinsmann, a pregătit filme care au fost prezentate ulterior jucătorilor, în scopul de a-i pregăti pentru următorul meci. Filmul documentar de două ore de la Cupa Mondială, produs din cele peste 100 de ore de material filmat, a fost prezentat echipei naţionale de fotbal a Germaniei pe 14 august 2006 ca avanpremieră. A avut premiera în cinematografe pe 5 decembrie 2006, sub titlul "Deutschland. Ein Sommermarchen / Germania. Un basm de vară". Filmul a avut peste 4 milioane de telespectatori. Profiturile nete ale filmului au fost donate către SOS-Children's Villages.
Romania International Film Festival este singurul festival care promovează cineaşti est-europeni din zona Mării Negre (în special prin competiţia CineBlackSea) şi, de asemenea, unicul din România cu o secţiune competiţională rezervată femeilor-regizor (Woman in Cinema).
Evenimentul se află sub înaltul patronaj al preşedintelui României, iar cei care fac posibilă această ediţie a Ro-IFF sunt Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) şi Arhiva Naţională de Filme - Cinemateca Română (parteneri instituţionali).
Romania International Film Festival (Ro-IFF), organizat de Fundaţia Artis, se află la a noua ediţie. Înfiinţat în 2005, este singurul festival internaţional de film care s-a adresat încă de la început producţiilor ţărilor din bazinul Mării Negre (Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Turcia, Grecia şi România). Pornit iniţial ca un festival rezervat acestor producţii, Ro-IFF s-a extins, iar în anul 2009 s-a adăugat o nouă secţiune competiţională, adresată femeii-regizor/ femeii în cinema.
Detalii privind festivalul pot fi găsite pe site-ul www.ro-iff.ro.
Fundaţia Artis a fost înfiinţată în 1998 şi are ca obiective principale susţinerea şi promovarea culturii, a tinerilor care activează în domeniul culturii (inclusiv a tinerilor cineaşti), distribuirea şi promovarea valorilor cinematografiei europene, precum şi a cinematografiilor din zona Mării Negre, zonă cu o mare diversitate culturală şi cu un mare potenţial creativ.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe