Prima pagină » Life-Inedit » „Supravieţuitorul” – cel mai popular film românesc

„Supravieţuitorul” – cel mai popular film românesc

"Supravieţuitorul", de Sergiu Nicolaescu, peliculă ce marchează revenirea comisarului Moldovan, a fost, în 2008, cel mai popular film românesc care a rulat în cinematografele de la noi, acesta fiind urmat în top de propunerea României la Oscar, "Restul e tăcere", potrivit Agenţiei Champions.
23 dec. 2008, 14:52, Life-Inedit

"Nunta mută" prezintă povestea a doi tineri îndrăgostiţi, care decid să îşi unească destinele într-o zi de joi. În mijlocul ceremoniei se anunţă moartea lui Stalin şi este declarat doliu internaţional de şapte zile. Nuntaşii hotărăsc, însă, să continue distracţia într-un mod mai puţin obişnuit.

Actriţa care interpretează rolul miresei, Meda Victor, este la primul său rol principal. Absolventă a Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii Hyperion, actriţa a jucat în filme precum "Şi totul era nimic", în regia Cristinei Nichituş, şi "Last Night", de Richard Crudo.

Alexandru Potocean, actorul care joacă rolul mirelui, este cunoscut pentru partiturile sale din "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", de Cristian Mungiu, şi "Hârtia va fi albastră", de Radu Muntean.

"Nunta mută", cu un buget de 1,5 milioane de euro, este o coproducţie Castel Film, Agat Films & Cie (Franţa), Samsa Films (Luxemburg), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, în colaborare cu BV MCCann Erikson şi Realitatea Media.

Drepturile de difuzare ale filmului "Nunta mută" pentru Franţa şi Germania au fost achiziţionate de Bac Films, pelicula urmând să aibă premiera pariziană pe 7 ianuarie. Mălăele a mărturisit în noiembrie, la vizionarea de presă, că filmul urmează să fie promovat în Franţa inclusiv de Costa Gavras, care, în prezent, este preşedintele Cintematheque Francaise. Filmul va participa astfel, anul viitor, la diferite festivaluri.

Topul este completatl, în ordine, de filmele "Poveste de cartier", care a avut încasări de 77.224 de lei şi 5.160 de spectatori, "Legiunea străină", de Mircea Daneliuc (încasări de 16.886 de lei şi 2.415 spectatori), şi "Schimb valutar", de Nicolae Mărgineanu, care a avut încasări de 18.077 de lei şi 2.118 spectatori.

În 2008 au mai avut premiera filme româneşti precum "Dincolo de America", de Marius Barna (încasări de 7.939 de lei şi 1.032 de spectatori), "Dragoste pierdută", de Petre Năstase, cu încasări de 10.815 lei şi 959 de spectatori şi "Un acoperiş deasupra capului", de Adrian Popovici (încasări de 23.959 de lei şi 1.480 de spectatori).

Pe ultimul loc al topului, realizat după încasările din perioada 1 ianuarie – 7 decembrie 2008, se clasează "5 succese mari pentru 5 filme mici", un proiect al Metropolis Film, care a avut încasări de 1.403 lei şi 268 de spectatori.

"5 succese mari pentru 5 filme mici" reuneşte cinci pelicule care au fost premiate recent la mari festivaluri internaţionale.

Acestea sunt: "Valuri", de Adrian Sitaru ( Leopardul de Aur la Locarno, în 2007), "O zi bună de plajă", de Bogdan Mustaţă, distins cu Ursul de Aur la Berlinale Shorts în 2008, "Alexandra" de Radu Jude, "Lecţia de box", de Alexandru Mavrodineanu, şi "Acasă", de Paul Negoescu.

Potrivit datelor furnizate de Agenţia Champions, "Supravieţuitorul" a avut încasări de 330.827 de lei şi 25.706 spectatori. Filmul lui Nicolaescu a fost lansat în cinematografe în aprilie.

O producţie a MediaPro Pictures, "Supravieţuitorul" continuă cu o temă nou, după mişcarea legionară şi instalarea comunismului, abordate în celelalte filme. După război, comisarul Moldovan (Sergiu Nicolaescu/ Petr Falc) a făcut ani grei de puşcărie politică.

Distracţia comandantului închisorii, un colonel sovietic (Ion Dichiseanu), era să îl oblige să joace ruleta rusească. Numai norocul incredibil şi spiritul de supravieţuitor l-au făcut pe Moldovan să apuce ziua graţierii. Ieşit din puşcărie, fostul comisar intră într-un circuit internaţional de jocuri de ruletă rusească organizate clandestin pentru o elită amatoare de spectacole extreme.

La sfârşitul anilor ’70, soarta îl aduce într-un oraş din centrul Europei, unde diabolicul Goldberg (Vladimir Găitan/ Cristian Moţiu), o veche cunoştinţă din tinereţe, patronează o variantă "îmbunătăţită" a acestui joc: ruleta rusească încrucişată, în care doi oponenţi trag unul în celălalt.

Atracţia spectacolului este confruntarea dintre Moldovan şi fostul interpret Cristian Vasile (Ion Ritiu/ Lucian Viziru) – deja veterani ai jocului şi prieteni din tinereţe. Treptat, comisarul întâlneşte numeroase alte figuri familiare – atât inamici, cât şi prieteni. Pare chiar că toată lumea interlopă a Bucureştiului anilor ’40 s-a mutat în acest oraş.

Amintirile îl bântuie pe Moldovan, care începe să desluşească iţele unei vechi întâmplări în care mai fuseseră implicaţi Goldberg, Cristian Vasile şi iubita acestuia, Zaraza (Ileana Lazariuc).

Folosindu-se de fler şi de două ajutoare de nădejde (Limbă, interpretat de Jean Constantin, şi un şofer de taxi, interpretat de Cristi Iacob), comisarul dejoacă planurile inamicilor şi îl "uşurează" pe Goldberg de un milion de dolari.

Totuşi, nu reuşeşte să îl salveze pe Cristian Vasile, care, în runda finală a jocului, alege să-şi zboare creierii în loc să-şi omoare vechiul prieten. În final, comisarul descoperă că omul care conducea jocul din umbră era nimeni altul decât colonelul rus care îi făcuse viaţa amară în puşcărie şi decide să îl înfrunte încă o dată.

Pe locul al doilea în box office-ul românesc s-a clasat "Restul e tăcere", de Nae Caranfil, o producţie grandioasă, care este, totodată, propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină. "Restul e tăcere" este un regal de scene comice, decoruri grandioase şi costume de epocă, dar şi de accente dramatice şi situaţii-limită. Filmul a avut încasări de 244.734 de lei şi 21.431 de spectatori.

Citeşte mai multe…