Roşia Montană intră în Guiness Book

Organizaţia Guinness World Records a omologat recordul mondial pentru "cei mai mulţi oameni care caută simultan aur cu şaitrocul" realizat în comuna Roşia Montană din judeţul Alba, unde în luna august peste o sută de persoane s-au adunat pe un stadion pentru a căuta aur.

Urmărește
262 afișări
Imaginea articolului Roşia Montană intră în Guiness Book

Roşia Montană intră în Guiness Book (Imagine: Luiza Puiu/Mediafax Foto)

Astfel, Roşia Montană devine prima comunitate minieră din lume în care cei mai mulţi oameni au căutat simultan aur cu şaitrocul (unealtă tradiţională pentru căutat aurul).

Acţiunea pentru stabilirea acestui record a avut loc în 30 august, de Ziua Minerului, când peste o sută de localnici de toate vârstele s-au adunat pe stadionul "Minerul" din Roşia Montană, hotărâţi să intre în Cartea Recordurilor.

Condiţiile realizării recordului mondial au fost stabilite şi supervizate de Guiness World Records, iar organizatorii evenimentului, Primăria Roşia Montană, cu sprijinul companiei Roşa Montană Gold Corporation, au pus la dispoziţa participanţlor peste o sută de şaitrocuri, lucrate manual de meşteri locali, cu ajutorul cărora s-a căutat aur în aluviunile aduse de pe râurile din zonă, în jurul unui jgheab de aproape 50 de metri lungime.

Localnicii au găsit paiete de aur, care au fost apoi trimise pentru analiză la Facultatea de Biologie şi Geologie din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, mai exact la catedra de Mineralogie.

"Suntem bucuroşi şi totodată mândri de această reuşită a comunităţii din Roşia Montană. Practic, suntem singura comunitate minieră din lume care a intrat în Cartea Recordurilor. Este o premieră mondială, care atestă, o dată în plus, că mineritul în Apuseni este o îndeletnicire cu o veche tradiţie", a spus Eugen Furdui, primarul comunei Roşia Montană.

La ediţia din acest an a Zilei Minerului au participat peste 3.000 de persoane, aceasta incluzând şi prima ediţie a Festivalului comunităţilor miniere şi al tradiţiilor minereşti, la care au participat comunităţile din Roşia Montană, Abrud, Bucium, Baia de Arieş, Zlatna, Almaşul Mare, Ocna Mureş, precum şi din judeţele învecinate, Brad şi Certej din Hunedoara şi Popeşti din Bihor. Reprezentanţii acestor localităţi şi-au prezentat obiceiurile şi tradiţiile populare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici