Prima pagină » Life-Inedit » Disney, dată în judecată pentru încălcarea drepturilor de autor pentru Winnie-the-Pooh

Disney, dată în judecată pentru încălcarea drepturilor de autor pentru Winnie-the-Pooh

Slesinger Inc, societate deţinută de moştenitorii lui Stephen Slesinger, cel care a făcut celebru personajul Winnie-the-Pooh, continuă acţiunile în justiţie împotriva Disney pentru încălcarea drepturilor de autor, în pofida unei sentinţe anterioare nefavorabile, informează BBC News Online.
Disney, dată în judecată pentru încălcarea drepturilor de autor pentru Winnie-the-Pooh
13 nov. 2009, 16:55, Life-Inedit

Creatorul personajului Winnie-the-Pooh, AA Milne i-a cedat drepturile de autor, în 1931, lui Stephen Slesinger, care i-a adăugat ursuleţului tricoul roşu şi care a realizat apoi şi alte produse care au la bază imagine celebrului personaj.

Drepturile de autor au fost apoi cedate către Disney, în 1961, care l-a transformat pe Winnie-the-Pooh într-un personaj al unei serii de animaţie. Ulterior, ursuleţul a devenit protagonistul unor cărţi şi show-uri TV.

Reprezentanţii Disney neagă acuzaţiile familiei lui Slesinger, care susţine că studiourile ar fi ascuns veniturile obţinute din vânzarea produselor derivate brandului Winnie-the-Pooh.

Potrivit lui Michelle Bergman, purtător de cuvânt al Disney, problemele au fost rezolvate în septembrie, când un judecător a decis că drepturile de autor pentru toate personajele din poveştile cu Winnie-the-Pooh aparţin Disney. Ea a mai adăugat faptul că lupta în justiţie a familiei Slesinger este o „aberaţie”.

Purtătorul de cuvânt al familiei Slesinger, Lonnie Soury, a declarat că, deşi instanţa a stabilit că licenţa aparţine Disney, compania e datoare să plătească anumite sume şi familiei Slesinger.

„Nu ştim exact despre ce sumă este vorba, deoarece contabilitatea Disney e contabilitate hollywoodiană”, a mai spus ea.

În 1983, Disney şi familia Slesinger au semnat un acord în ceea ce priveşte conţinuturile TV care îl au ca protagonist pe Winnie-the-Pooh. Potrivit acestui acord, Disney urma să obţină 98% din veniturile generate de aceste produse, iar familia Slesinger 2%.

Ulterior, familia Slesinger a iniţiat o acţiune în instanţă împotriva Disney, susţinând că suma este foarte mică. Reclamaţia a fost respinsă după ce un judecător a descoperit că un detectiv angajat de familia Slesinger a furat documente confidenţiale din coşurile de gunoi şi din birourile Disney.