- Home
- Life-Inedit
- LONDRA, (04.01.2019, 17:18)
- Razvan Tupa
Rusia caută cele 80 de tone de aur pe care le-ar fi ascuns trupele lui Napoleon Bonaparte în timpul retragerii
O nouă teorie privind cele aproximativ 80 de tone de aur pe care le-ar fi ascuns trupele lui Napoleon Bonaparte în timpul retragerii din Rusia după campania din 1812 a fost avansată de un istoric rus, arată bbc.com.
Urmărește
8783 afișări
Rusia caută cele 80 de tone de aur pe care le-ar fi ascuns trupele lui Napoleon Bonaparte în timpul retragerii
Viaceslav Rizhkov susţine că toţi cei care au încercat să găsească bogăţiile ascunse de Napoleon Bonaparte pe drumul de întoarcere, după ce a pierdut Moscova, au pornit în direcţii greşite.
Istoricul spune că rezolvarea problemei s-ar afla în oraşul său natal, Rudnia, în apropiere de graniţa cu Belarus.
S-a spus multă vreme că marea armată a lui Napoleon a plecat după înfrângerea din Rusia cu 80 de tone de aur şi alte obiecte preţioase furate de la Moscova. Când vremea s-a înrăutăţit, soldaţii ar fi îngropat comoara, dar, de 200 de ani, nu a fost găsită nicio urmă a bogăţiilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Philippe de Ségur, unul dintre cei care au stat alături de Napoleon, a spus că bogăţiile au fost aruncate în Lacul Semlevo din regiunea Smolensk. Informaţia părea credibilă, pentru că în apropiere s-au găsit mari cantităţi de armament şi de muniţie abandonate de trupele franceze. Lacul a fost cercetat de autorităţile ruse, arheologi şi vânători de comori încă din 1830, dar nu s-a găsit nimic.
Alţi istorici au considerat că indiciul oferit de generalul Segur nu era decât o încercare de a distrage atenţia căutătorilor de comori şi că bogăţiile s-ar fi aflat în râul Berezina din Belarus. În 2012, o expediţie care a inclus cercetători francezi şi din Belarus nu a reuşit să găsească vreo urmă a comorii.
Istoricul Viaceslav Rizhkov s-a remarcat în primele zile din 2019 cu ideea că tot detaşamentul trimis de Napoleon la Semlevo a fost o manevră menită să îi deruteze pe spionii ruşi, în timp ce împăratul şi comoara s-au îndreptat spre Rudnia. Potrivit noii teorii, armata franceză ar fi construit un dig şi ar fi ascuns aurul şi bijuteriile în mâlul de pe fundul Lacului Bolşaia Rutaveci.
În sprijinul teoriei sale, istoricul a vorbit despre relatările legate de un dig care s-a erodat treptat după 1812 şi o analiză a apei din 1989 care a arătat o concentraţie neobişnuit de mare de ioni de argint.
În acelaşi timp, Vladimir Porivaiev, un vânător de comori profesionist şi expert în campania napoleoniană, a descris noua teorie drept "ficţiune". "De secole bune, istoricii şi documentariştii analizează fiecare pas al campaniei lui Napoleon în Rusia.... Este absolut improbabil să-şi fi abandonat armata ca să fugă cu 400 de căruţe încărcate cu aur", a declarat acesta unei publicaţii moscovite.
Lacul vizat se bucură de un statut special de protecţie a mediului din 1975. Bărcile cu motor sunt interzise şi chiar ambarcaţiunile obişnuite sunt obligate să rămână în apropierea malului din considerente ce ţin de ecologie.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe