Ruşii fugiţi de război aduc „banyas” şi „blinis” la Buenos Aires

Când Ilia Gafarov şi Nadia Gafarova vor organiza marea deschidere a „banya” lor, o saună tradiţională rusă, în aprilie, ei speră că aceasta va contribui la transformarea oraşului lor adoptiv, Buenos Aires, într-o casă permanentă, scrie Reuters.

Urmărește
1490 afișări
Imaginea articolului Ruşii fugiţi de război aduc „banyas” şi „blinis” la Buenos Aires

Sursa foto: X

Cuplul, un fost bancher şi recrutor din oraşul portuar Vladivostok, din estul Rusiei, s-a mutat în Argentina cu cele două fiice ale lor în urmă cu nouă luni, parte a unui val de migraţie din Rusia în America Latină de la invazia Ucrainei din 2022.

Soţii Gafarov au declarat că intenţionează să investească o mare parte din economiile lor în întreprindere şi să solicite cetăţenia atunci când vor deveni eligibili, la sfârşitul anului viitor.

„Comunitatea rusă a crescut semnificativ de când suntem aici, iar o banya este ceva ce îşi doresc şi ei”, a spus Ilia, care a menţionat, de asemenea, cererea localnicilor preocupaţi de sănătate.

Pe măsură ce războiul Rusiei din Ucraina intră în al treilea an, un număr tot mai mare de familii ruseşti îşi stabilesc rădăcinile în America Latină, potrivit datelor de aprobare a vizelor de rezidenţă din cinci ţări, care nu au fost raportate anterior, şi a interviurilor cu o mulţi exilaţi şi experţi.

Argentina, Mexic, Brazilia, Brazilia, Uruguay şi Paraguay, au acordat anul trecut rezidenţă temporară sau permanentă unui număr total de aproape 9.000 de ruşi, arată datele, în creştere de la puţin peste 1.000 în 2020.

Unii, precum familia Gafarov, îşi lasă amprenta asupra oraşelor lor adoptive. Familia găteşte, de asemenea, mâncăruri tradiţionale ruseşti, cum ar fi „blini”, pentru a se simţi ca acasă.

Exilaţii şi experţii au citat regulile indulgente privind vizele din America Latină şi căile mai uşoare de obţinere a cetăţeniei, stilul de viaţă accesibil, vremea bună şi ambivalenţa relativă faţă de sancţiunile internaţionale ca fiind atracţii majore pentru cetăţenii ruşi care caută să scape de război şi de impactul acestuia asupra economiei - în ciuda distanţei geografice.

Spre deosebire de Europa şi de Statele Unite, majoritatea ţărilor din America de Sud nu solicită vize de vizitator pentru cetăţenii ruşi, iar prelungirea şederii normale de 90 de zile este, de obicei, foarte simplă. În timp ce majoritatea ţărilor din regiune au condamnat invazia Rusiei din 2022 în Ucraina, niciuna nu a trimis ajutoare sau arme la Kiev.

„America Latină a fost un experiment pentru ruşi acum doi ani, acum cei care călătoresc pe continent vin cu intenţia de a rămâne”, a declarat Vladimir Rouvinski, politolog la Universitatea ICESI din Columbia.

Potrivit datelor guvernamentale, Argentina a fost principala destinaţie din regiune pentru emigranţii ruşi, eliberând 3.750 de vize de rezidenţă pentru cetăţenii ruşi în 2023, de peste zece ori mai multe decât înainte de începerea războiului şi de faptul că pandemia a frânat călătoriile la nivel mondial în 2020. Numai în luna ianuarie a acestui an au fost peste 500. Mexicul a acordat anul trecut 3.231 de permise de rezidenţă pentru 3.231 de ruşi, de trei ori mai multe decât în 2021, potrivit datelor guvernamentale. Iar Brazilia a acordat rezidenţă la aproximativ 1.000 de cetăţeni ruşi anul trecut, faţă de 400 în 2021.

În discuţiile de grup de pe aplicaţia de mesagerie Telegram, Reuters a văzut emigranţi ruşi din întreaga Americă Latină care au împărtăşit sfaturi despre cum să cumpere proprietăţi, să deschidă afaceri, să găsească grădiniţe şi să aplice pentru rezidenţă.

Afluxul schimbă treptat complexitatea cartierelor din oraş. Cafenele şi saloane de înfrumuseţare administrate de ruşi au apărut în Buenos Aires, în Recoleta şi în Palermo, oraşele bine cotate şi la modă. Grupurile bisericeşti ortodoxe ruseşti din oraşul Florianopolis, situat pe coasta de sud a Braziliei, sunt în căutarea unui preot permanent. Chelnerii, profesorii şi casierii au început să înveţe fraze simple în limba rusă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici