Potrivit studiului realizat de o echipă de cercetători britanici, dieta mamei din timpul sarcinii contribuie la formarea gustului pentru anumite alimente al copilului nenăscut.
Studiul echipei de cercetători de la Colegiul veterinar regal din Londra a avut în vedere efectele dietei alimentare materne asupra apetitului şi greutăţii a 300 de pui de cobai.
Jumătate dintre cobaii mamă au primit, pe timpul sarcinii, o dietă alimentară normală, în timp ce cealaltă jumătate a primit hrană nesănătoasă precum gogoşi cu gem, brioşe cu ciocolată, bezele şi ciocolată.
La zece săptămâni de la naştere, puii femelelor din al doilea grup erau supraponderali. Ulterior, aceşti pui au preferat alimentele de tip junk food, bogate în sare, zahăr şi grăsimi.
Cercetătorii spun că expunerea la grăsimi şi alimente cu conţinut mare de sare, încă din perioada intrauterină, afectează părţile din creier asociate cu preferinţele alimentare, având efecte pe termen lung.
Specialiştii cred că astfel se poate explica de ce unele persoane reuşesc cu greu să-şi controleze alimentaţia deşi au acces la hrană sănătoasă.