- Home
- Life-Inedit
- WASHINGTON, (09.05.2008, 14:05)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sahara a devenit deşert după o lungă tranziţie - studiu
Sahara a devenit cel mai mare deşert al planetei în urmă cu 2.700 de ani, după o perioadă de transformare foarte lentă, potrivit unui studiu care repune în discuţie o teorie emisă în 2000, potrivit căreia deşertificarea ar fi fost bruscă, şi care a fost publicat în revista Science.
Urmărește
1165 afișări
Sahara a devenit deşert după o lungă tranziţie - studiu
În urmă cu 6.000 de ani, Sahara era foarte verde, acoperită de arbori, savane şi numeroase lacuri. Regiunea, care depăşeşte ca mărime Australia, era locuită de oameni, spun autorii studiului.
Cea mai mare parte din indiciile fizice care ar fi putut oferi informaţii despre evoluţia geografică a Saharei au dispărut. Însă, studiind straturile de sedimente prelevate de pe fundul unuia dintre cele mai mari lacuri care mai există în Sahara, Yoa, situat într-o regiune din nordul Ciadului, echipa de cercetători europeni, canadieni şi americani a putut reconstitui istoria regiunii din ultimii 6.000 de ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
Specialiştii au analizat sedimentele, au efectuat teste geochimice şi au examinat indicatorii biologici, precum polenul provenind din arbori şi plante care se găseau peste tot în zonă înainte ca deşertul să se instaleze. Cercetătorii au analizat şi rămăşiţele microorganismelor acvatice.
Rezultatele contrazic teoria potrivit căreia Sahara a devenit un deşert în urmă cu 5.500 de ani, în doar câteva secole, marcând sfârşitul perioadei umede africane, când ploi sezoniere precum musonii udau regulat regiunea, a explicat Stefan Kröpelin, geolog la Institutul de arheologie preistorică de la Universitatea din Koln, Germania, principalul autor al studiului.
În 2000, analiza sedimentelor obţinute în urma forajelor efectuate în largul coastelor din vestul Mauritaniei au indicat o creştere bruscă a prafului transportat de vânturi care suflau spre exteriorul Africii sahariene, potrivit unui studiu realizat de Peter deMenocal, de la Universitatea din Columbia, New York.
Datele colectate din lacul Yoa arată contrariul, adică faptul că tranziţia climatică a fost una treptată, a spus Kröpelin. Vegetaţia tropicală abundentă s-a redus treptat, după care a dispărut iarba care acoperea solul, apoi s-a instalat deşertul, a explicat acesta. Geologul german nu contestă datele culese de Peter deMenocal, însă este de părere că aceastea nu au fost interpretate corect.
Lacul Yoa, cu o adâncime de 24 de metri, continuă să fie alimentat cu apă de rezervoarele subterane care s-au umplut în perioada umedă a Saharei, ce a început în urmă cu aproape 15.000 de ani. Rezervele de apă sunt destul de bogate pentru a înlocui cei şase metri de apă pierduţi de lac anual prin evaporare, spun cercetătorii care adaugă că precipitaţiile anuale nu depăşesc câţiva milimetri.
Deşertificarea Saharei a avut drept consecinţă alungarea populaţiilor din sudul Africii de Nord şi ar putea fi resposabilă de venirea civilizaţiei egiptene a faraonilor, spun cercetătorii.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:44
O structură subacvatică, asemănătoare vulcanului, elimină gaze în largul coastei Alaska
-
astăzi, 12:27