- Home
- Life-Inedit
- SUCEAVA, (05.05.2014, 15:30)
- Tibi Bujdei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"Sala Tronului" a fost instalată temporar într-un mall, pe durata restaurării Muzeului Bucovinei
"Sala Tronului" de la Curtea lui Ştefan cel Mare, principalul punct de atracţie al Muzeului de Istorie din Suceava, a fost mutată pe durata lucrărilor de modernizare a clădirii Muzeului Bucovinei într-un mall sucevean unde va putea fi vizitată în regim de muzeu, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
273 afișări
"Sala Tronului" a fost instalată temporar într-un mall, pe durata restaurării Muzeului Bucovinei (Imagine: TIberiu Bujdei / Mediafax Foto)
Expoziţia permanentă de la Muzeul Bucovinei, care include şi Sala Tronului ce reconstituie atmosfera de la Curtea lui Ştefan cel Mare, a fost închisă din 15 martie, în condiţiile în care clădirea, construită în anul 1903, urmează să fie restaurată printr-un proiect finanţat prin POR.
"Sala Tronului" include 15 personaje, între care domnitorul Ştefan cel Mare, doamna Maria Voichiţa, mitropolitul, postelnicul, plăieşi, boieri, preotul şi ţărani, iar hainele şi podoabele purtate de personaje sunt lucrate manual, respectând straiele originale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a precizat că s-a decis ca "Sala Tronului", cel mai vizitat punct al muzeului, să fie deschisă vizitării în perioada în care muzeul este modernizat.
El a arătat că noua prezentare a "Sălii Tronului" este un preambul pentru cum va arăta în clădirea modernizată, menţionând că în anul 1980, atunci când a fost inaugurată, s-a mers pe politica de atunci, fiind accentuat rolul ţărănimii, doi ţărani fiind în punctul central al ansamblului şi lipsea mitropolitul.
"Noua sală a tronului va avea ca element central voievodul", a spus Ursu.
El a mai declarat că "Sala Tronului" va putea fi vizitată în regim de muzeu, iar 35 la sută din suma obţinută din vânzările de bilete va reveni mall-ului care găzduieşte această expoziţie.
Consiliul Judeţean (CJ) Suceava a semnat, la sfârşitul lunii martie, un contract de finanţare de 60,6 milioane de lei cu Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est pentru consolidarea, restaurarea şi reamenajarea Muzeului de Istorie.
După modernizarea Muzeului de Istorie vor fi regândite expoziţiile permanente, urmând să fie prezentate două teme majore: Suceava medievală şi Bucovina.
Pentru depozitarea patrimoniului cultural-naţional se află în derulare procedura de selecţie a unui spaţiu special, cu microclimatul necesar conservării acestor obiecte.
În paralel cu procedura de încheiere a contractului de finanţare a proiectului s-au desfăşurat şi procedurile de selecţie a firmelor care se vor ocupa de execuţie, iar în perioada următoarea va fi anunţat şi câştigătorul licitaţiei.
Autorităţile sucevene intenţionează mutarea secţiei Arhivelor Naţionale din sediul actual, care este o aripă a clădirii unde funcţionează Muzeul de Istorie, urmând ca întreaga clădire să fie consolidată, iar după modernizare în spaţiul respectiv să fie amenajat Muzeul de Artă al Bucovinei.
Astfel, secţia Arhivelor Naţionale se va muta în clădirea unde funcţionează în prezent Serviciul de Paşapoarte, care se va muta alături de celelalte servicii de permise şi înmatriculări auto sau de evidenţa populaţiei.
Corpul central al clădirii actualului sediu al Muzeului Bucovinei a fost construit în perioada 1901-1903, după planurile arhitectului austriac Johann Buchner pentru sediul Prefecturii Districtului Suceava din perioada administraţiei austriece din Bucovina. Arhitectura clădirii are o dominantă neoclasică caracteristică instituţiilor administrative austriece.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe