- Home
- Life-Inedit
- (10.02.2023, 13:29)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Salvarea celui mai mare animal din lume poate contribui la reducerea emisiilor de carbon
- Oamenii de ştiinţă au descifrat potenţialul celor mai mari animale din lume, balenele, de a capta în ocean dioxidul de carbon, gaz cu efect de seră care provoacă încălzirea globală.
- Întreaga biomasă corporală a unei balene, care cântăreşte până la 150 de tone şi poate trăi peste 100 de ani, este compusă în mare parte din carbon.
Urmărește
3130 afișări
Salvarea celui mai mare animal din lume poate contribui la reducerea emisiilor de carbon
Studii anterioare au constatat că oceanele planetei sunt cele mai mari rezervoare de carbon, care absorb aproape o treime din emisiile de gaze cu efect de seră din atmosferă.
Într-un nou studiu, oamenii de ştiinţă, inclusiv cei de la University of Alaska Southeast din SUA, au analizat rolul balenelor în ciclul global al carbonului şi modul în care acestea pot contribui la reducerea globală a dioxidului de carbon din atmosferă, potrivit Independent.
„Înţelegerea rolului balenelor în ciclul carbonului este un domeniu dinamic şi emergent care poate aduce beneficii atât pentru conservarea mediului marin, cât şi pentru strategiile privind schimbările climatice", au scris oamenii de ştiinţă.
Întreaga biomasă corporală a unei balene, care cântăreşte până la 150 de tone şi poate trăi peste 100 de ani, este compusă în mare parte din carbon.
Oamenii de ştiinţă spun că aceşti giganţi ai oceanului constituie unul dintre cele mai mari rezervoare de carbon viu din marea liberă, o parte a sistemului marin responsabilă pentru stocarea a peste o cincime din totalul carbonului de pe planetă.
„Dimensiunea şi longevitatea lor permit balenelor să exercite efecte puternice asupra ciclului carbonului prin stocarea acestuia mai eficient decât animalele mici, prin ingerarea unor cantităţi extreme de pradă şi prin producerea unor volume mari de deşeuri", spun cercetătorii. „Având în vedere că balenele au unele dintre cele mai lungi migraţii de pe planetă, ele pot influenţa dinamica nutrienţilor şi ciclul carbonului la scara bazinelor oceanice", au scris aceştia.
Consumând zilnic aproape 4% din greutatea lor corporală masivă în kril şi plancton fotosintetic, o balenă albastră poate mânca aproape 2.000 de kilograme de hrană din aceste organisme.
Excrementele pe care balenele le produc după ce mănâncă aceste creaturi sunt bogate în nutrienţi importanţi care ajută la rândul lor krilul şi planctonul să înflorească, contribuind la creşterea fotosintezei şi la stocarea carbonului din atmosferă în oceane.
Atunci când aceşti mastodonţi oceanici mor, corpurile lor cad pe fundul mării, iar carbonul pe care îl conţin este transferat înapoi în adâncurile mării.
Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă avertizează că vânătoarea comercială a redus populaţiile de balene cu peste 80%, cauzând efecte necunoscute asupra ciclului nutrienţilor din carbon din ocean.
„Recuperarea balenelor are potenţialul de a spori pe termen lung şi în mod autosuficient absorbţia de carbon din ocean. Rolul complet de reducere a dioxidului de carbon al marilor balene va fi realizat doar prin intervenţii solide de conservare şi gestionare care promovează direct creşterea populaţiei", au scris cercetătorii. „Sugerăm ca principiul precauţiei să fie aplicat pentru a promova refacerea populaţiilor de balene ca obiectiv holistic al ecosistemului", au adăugat ei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe