Noii candidaţi la premiul decernat de Academia Americană de Film pentru cel mai bun film străin sunt Irlanda, reprezentată de lungmetrajul "Kings", de Tom Collins, şi Azerbaidjan, care a înscris în competiţie filmul "Caucasia" de Farid Gumbatov.
În 2007, 61 de ţări s-au înscris în competiţia pentru premiul Oscar pentru film străin, care a fost câştigat de Germania, cu filmul "Viaţa celorlalţi", în regia lui Florian Henckel von Donnersmarck.
Printre "numele grele" înscrise în competiţia din 2008 se numără polonezul Andrzej Wajda, cu filmul "Katyn", portughezul Manoel de Oliveira, cu "Belle toujours", şi rusul Nikita Mihalkov, cu "Cei doisprezece".
Notabile sunt prezenţele italianului Giuseppe Tornatore, care concurează cu filmul "L’inconnue", şi a canadianului Denys Arcand, cu "L’âge des ténèbres". Ambii au câştigat deja câte un Oscar pentru film străin, cu "Cinéma Paradiso", în 1990, şi, respectiv, "Invaziile barbare", în 2004. Wajda a fost la rândul lui recompensat cu premiul Oscar pentru întreaga activitate în 2000.
România a înscris în competiţia pentru premiul Oscar drama "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" de Cristian Mungiu, recompensată cu premiul Palme d’Or la cea mai recentă ediţie a Festivalului de la Cannes.
Printre celelalte ţări concurente se numără Irak, cu "Jani Gal" de Jamil Rostami, Iran, cu "M for Mother" de Rasoul Mollagholipour, Liban, cu "Caramel" de Nadine Labaki, şi Israel, cu "Beaufort" de Joseph Cedar.
Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin este acordat unui lungmetraj într-o altă limbă decât engleza.
Pe prima poziţie în topul ţărilor cu cele mai multe premii Oscar pentru film străin se află Italia, cu 11 victorii, urmată de Franţa, cu nouă statuete câştigate.