Sanda Weigl, într-un concert în cadrul Festivalului Dramaturgiei Româneşti

Cântăreaţa Sanda Weigl se întoarce în România, ţara pe care a părăsit-o când avea 13 ani, pentru a susţine un concert ce va avea loc pe 8 octombrie, în cadrul Festivalului Dramaturgiei Româneşti de la Timişoara, informează organizatorii evenimentului.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Sanda Weigl, într-un concert în cadrul Festivalului Dramaturgiei Româneşti

Sanda Weigl, într-un concert în cadrul Festivalului Dramaturgiei Româneşti

Amestecând sound-ul de jazz cu inflexiunile muzicii ţigăneşti şi ale celei vechi româneşti, Sanda Weigl a alcătuit un repertoriu inedit din care a rezultat şi albumul "Gipsy Killer", bine primit de presa de specialitate. Ea va prezenta pe 8 octombrie, la Teatrul Naţional din Timişoara, proiectul "A Gipsy Without a Song" alături de Lucian Ban, Alex Harding, Gerald Cleaver, Sean Conly, Lilly Henley. Acest eveniment reprezintă debutul unui turneu ce marchează revenirea Sandei Weigl în ţara natală, care se va încheia pe 13 octombrie, la Teatrul Odeon.

Sanda Weigl a plecat împreună cu părinţii în Berlinul de Est, unde tatăl său a reîntâlnit-o pe sora lui, Helen Weigl, văduva lui Bertolt Brecht şi pe atunci directoarea Berliner Ensemble. Sanda a crescut în tradiţia brechtiană, a studiat cu Helen şi a cunoscut-o pe Lotte Lenya (actriţă a lui Brecht, cunoscută şi dintr-o menţiune în celebrul standard de jazz "Mackie Şiş" al lui Louis Armstrong şi Bobby Darin). În Berlinul de Est, Sanda Weigl a cântat în adolescenţă cu un grup rock, Team 4, al cărui lider era viitorul ministru al Culturii din Germania de Est, Hartmut Koenig. La 17 ani a câştigat medalia de aur la Festivalul Internaţional al Cântecului de la Dresda, cu cântecul "Recruti", inspirat din muzica ţigănească.

Implicată în distribuirea de manifeste împreună cu alţi tineri, Sanda Weigl a fost arestată şi condamnată la doi ani de închisoare, apoi eliberată condiţionat şi forţată să lucreze trei ani de zile la o linie de asamblare. În cele din urmă, a reuşit să-şi termine studiile la Universitatea Humboldt şi a fugit apoi în Berlinul de Vest, unde şi-a început cea de a doua carieră, la Teatrul Schiller. Aici a lucrat, printre alţii, cu Luc Bondy, Juergen Flimm şi Robert Wilson. Cu ajutorul acestuia din urmă, Sanda şi soţul ei, Klaus Pohl, important dramaturg şi actor german, au plecat la New York, unde locuiesc şi astăzi. Aici l-a reîntâlnit pe prietenul său din copilărie, violonistul Alexandru Bălănescu, şi a cântat apoi muzică ţigănească cu Alexandru Bălănescu String Quartet.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici