Anthony Malkin, reprezentantul proprietarilor, a declarat că acest proiect, în valoare de mai multe milioane de dolari, va permite reducerea cu 38% a consumului de energie în interiorul celebrei clădiri în stil art-deco, unul dintre simbolurile oraşului New York, figurând în numeroase filme, începând cu celebra peliculă din 1938 "King Kong", la doar doi ani de la inaugurare.
Imobilele comerciale produc 78% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră în oraşul New York.
"Acest proiect va servi de exemplu, dincolo de această clădire şi de acest oraş", a declarat Kathy Baczko, directoarea departamentului de mediu din cadrul Fundaţiei patronate de fostul preşedinte american Bill Clinton, care susţine această iniţiativă.
Acest proiect adaugă alte 20 de milioane de dolari pe lista celor 500 de milioane de dolari ce reprezintă costul unei renovări generale a clădirii.
Economia de energie va fi pe deplin eficientă începând din 2013, când va permite reducerea cheltuielilor de funcţionare cu 4,4 milioane de dolari pe an.
Inginerii au analizat nu doar soluţiile, ci şi cauzele problemelor existente. Studiul a durat 18 luni, în timpul cărora diverse sectoare ale clădirii au fost testate şi au fost alese principalele modificări ce trebuie operate: ferestre mai bine izolate şi senzori de prezenţă umană ataşaţi întrerupătoarelor electrice.
Renovarea va începe cu subsolul clădirii de 102 etaje, care are în vârf o săgeată luminată în fiecare seară prin culori diferite, în funcţie de diverse sărbători sau celebrări.
Vechea "sală a maşinilor", în prezent o încăpere imensă cu un perete acoperit în întregime de manete şi butoane luminoase, va deveni un simplu ecran de computer. Diverse programe informatice vor permite administrarea cu multă fineţe a temperaturilor de pe etajele clădirii.
Începând cu al 62-lea etaj, geamurile ferestrelor vor face parte integrantă din noul sistem ecologic inteligent. "Ne-am dat seama că cele 65.000 de ferestre produc multă lumină dar şi multă căldură", au explicat inginerii americani.
Un al treilea geam fin, ca o peliculă, va fi adăugat peste geamurile originale şi va conţine în interiorul lui un strat de gaze rare (argon, kripton) şi particule fine de aluminu, permiţând o mai bună izolaţie şi reflectarea razelor ultraviolete. "Lumina va intra, dar nu şi căldura", au precizat specialiştii americani.