Satelitul american care se va prăbuşi pe Pământ s-ar putea dezintegra în atmosferă

Satelitul american care s-ar putea prăbuşi pe Pământ în februarie sau martie se va dezintegra la intrarea în atmosferă, reprezentând un pericol minim pentru populaţie, au declarat experţi americani.

Urmărește
10 afișări
Imaginea articolului Satelitul american care se va prăbuşi pe Pământ s-ar putea dezintegra în atmosferă

Satelitul american care se va prăbuşi pe Pământ s-ar putea dezintegra în atmosferă

Resturile materiale care vor rezista frecării cu atmosfera probabil vor cădea în ocean, care acoperă peste 70 la sută din suprafaţa Pământului, speră Gordon Johndroe, purtătorul de cuvânt al Consiliului SUA pentru Securitatea Naţională. El a precizat că Statele Unite monitorizează traiectoria satelitului, examinând toate opţiunile pentru reducerea pagubelor.

Armata americană ar putea folosi o rachetă pentru distrugerea satelitului, dar manevra este destul de dificilă, pentru că pe orbită ar rămâne resturi materiale, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, atunci când China a distrus un satelit.

"Dat fiind că 75 la sută din suprafaţa Terrei este acoperită de apă, iar zone întregi nu sunt locuite, există şanse mari ca resturile să nu cadă în regiuni populate", explică Johndroe.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Bryan Whitman, a confirmat că în ultimii 50 de ani peste 17.000 de obiecte create de om au revenit pe Terra fără incidente majore.

"Îi monitorizăm traiectoria", a spus Whitman, precizând că satelitul va cădea la sfârşitul lunii februarie începutul lunii martie.

Satelitul de spionaj a fost lansat în 2006 de la baza spaţială Vandenberg (California), afirmă oficiali americani care au dorit să rămână anonimi. Aparatul - L-21 - a fost construit de compania Lockheed Martin şi a costat sute de milioane de dolari. În ultima vreme, el a avut o traiectorie descendentă, coborând 70 de kilometri pe orbită şi ajungând la nivelul de 280 de kilometri de Pământ.

Astronomii cred că satelitul continuă să coboare cu aproximativ 8 kilometri pe zi. Pentru că nu a funcţionat niciodată la parametri normali, satelitul are în rezervoare combustibil pentru alimentarea reactoarelor de deplasare. Acest combustibil poate reprezenta un pericol dacă nu va exploda în cursul frecării cu atmosfera.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici