Sătenii din Bugarach, exasperaţi de asocierea satului lor cu teza supravieţuirii după Apocalipsă

Satul francez Bugarach ar fi singurul loc pământean care ar scăpa de Apocalipsă, cred unii oameni şi, dacă ar fi adevărat, Pământul ar mai fi populat după ziua de vineri de 200 de săteni, ajunşi deja la capătul nervilor din cauza asocierii dintre localitatea lor şi zvonurile despre sfârşitul lumii.

Urmărește
591 afișări
Imaginea articolului Sătenii din Bugarach, exasperaţi de asocierea satului lor cu teza supravieţuirii după Apocalipsă

Sătenii din Bugarach, exasperaţi de asocierea satului lor cu teza supravieţuirii după Apocalipsă (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Pentru moment, afluxul de "iluminaţi" şi de curioşi, de care se temeau autorităţile locale, se lasă în continuare aşteptat în acest micuţ sat din sudul Franţei, care a obţinut în ultimele săptămâni o notorietate internaţională, de care locuitorii săi s-ar lipsi bucuroşi.

Sătenii rămân închişi în casele lor. Străduţele din Bugarach sunt străbătute de echipe de reporteri care, sub un cer jos şi cenuşiu, sunt în căutarea unui "vânat" rar: misticul. Atunci când apare un bărbat care poartă un pulover roşu cu dungi galbene, jurnaliştii intră imediat în priză.

Sylvain Urif, care spune că "numele (său) cosmic" este Oriana, venit dintr-o vale vecină, are astfel ocazia de a explica presei mondiale extaziate "adevăratul sens al Apocalipsei".

"21 decembrie nu semnifică un cataclism, ci o revelaţie, un fel de alchimie internă, care va oferi fiecăruia iubire şi compasiune", afirmă Urif. Pretinde că a cunoscut deja acest proces: "este ca o lumină aurie care are efectul a 10.000 de orgasme dintr-o dată".

Apare un al doilea bărbat, care a venit însoţit de fratele său, pentru "a vedea alinierea planetelor", pentru că "toate aceste planete aliniate trec pe deasupra muntelui şi există ceva acolo care se va deschide". Însă el şi fratele său, după ce şi-au instalat cortul pe munte, au fost rugaţi de jandarmi, "cu amabilitate", să îşi vadă de drum.

Dispozitivul poliţienesc amplasat în Bugarach nu permite căutarea de informaţii. Cameramanii filmează procesul de instalare a unor toalete portabile, alţii stau la pândă în faţa panoului care semnalează intrarea în localitate. O echipă de televiziune asiatică se încăpăţânează să îl filmeze pe un bărbat în vârstă, care începe să îi ameninţe cu bastonul.

"S-au spus doar tâmpenii", afirmă o localnică. Un consătean, cu un aer stoic, spune că "întotdeauna există sfârşitul lumii pentru cineva". Primarul Jean-Pierre Delord, încolţit lângă poarta primăriei de numeroase camere de luat de vederi, se enervează pe presă, pe care o acuză că se face vinovată de apariţia acelor zvonuri.

Potrivit jandarmilor, zvonul potrivit căruia Bugarach ar fi singurul loc din lume care ar garanta supravieţuirea după Apocalipsă a declanşat o isterie mediatică ce poate fi egalată doar de un meci important de fotbal: 244 de jurnalişti au fost acreditaţi pe lângă autorităţile locale, care, începând de miercuri de la prânz şi până duminică, au interzis accesul pe piscul Bugarach şi au instalat filtre de poliţie pe drumurile care duc spre satul lor.

Aproximativ 150 de jandarmi şi pompieri sunt mobilizaţi în zonă pentru a asigura dispozitivul de securitate. Şi ei ar fi salvaţi dacă sfârşitul lumii ar veni vineri.

Bugarach şi piscul său, punctul cel mai înalt din masivul muntos Corbières, cu ai săi 1.231 de metri, ar fi locul de pe Glob unde ar trebui să te afli dacă nu vrei să mori odată cu restul lumii, pe 21 decembrie, afirmă aceia care promovează teza cataclismului.

Jean-Louis Socquet-Juglard, un fotograf care locuieşte în satul vecin Sougraigne, se declară întristat de amploarea pe care au luat-o lucrurile. El este autorul unei cărţi poştale, devenită un bestseller, care arată - culmea ironiei - piscul Bugarach pe deasupra căruia trece o "farfurie zburătoare". Cartea poştală este semnată cu numele David Vincent, protagonistul serialului de televiziune american "The Invaders".

"Avem dreptul de a ne interesa în legătură cu energiile care s-ar degaja din acest loc şi despre legendele care abundă în regiunea Pays Cathare, fără a deveni însă fanatici", a adăugat el.

Locuitorii din Bugarach aşteaptă cu nerăbdare trecerea "sfârşitului lumii", pentru ca regiunea lor să îşi găsească o notorietate graţie mai degrabă calităţilor sale intrinseci - frumuseţea naturii şi istoria zonei. Alţii profită, totuşi, pentru a face bani, vânzând jurnaliştilor ceşti cu cafea la preţul de 2,50 euro fiecare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici