- Home
- Life-Inedit
- (07.11.2017, 08:39)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
SCANDALUL Paradise Papers: Evaziune, corupţie, sclavie, violenţă/ Când multinaţionalele sunt răspunzătoare în faţa acţionarilor, nu în faţa societăţii
Paradise Papers este nou scandal care zguduie liniştea companiilor, politicienilor şi figurilor publice care-şi protejează averile în paradisuri fiscale. Documentele fac referire, printre altele, la Apple, Nike, Facebook, Uber, Twitter, Whirlpool, Allianz, Deutsche Bank, Deutsche Post etc. Unele estimări arată că 80% din averile offshore sunt ale 0,1% din cele mai bogate familii ale lumii.
Urmărește
2477 afișări
SCANDALUL Paradise Papers: Evaziune, corupţie, sclavie, violenţă/ Când multinaţionalele sunt răspunzătoare în faţa acţionarilor, nu în faţa societăţii
O nouă investigaţie jurnalistică de amploare, Paradise Papers, arată modul în care Glencore, cel mai mare trader de materii prime din lume, a plătit un om de afaceri influent cu trecut dubios pentru a obţine aprobări guvernamentale.
Citeşte şi: PARADISE PAPERS. Regina Elisabeta a II-a, apropiaţi ai lui Trump şi ai premierului Canadei, pe lista „investitorilor” în paradisuri fiscale
În Paradise Papers, care a dezlănţuit scandaluri în Marea Britanie şi în alte părţi ale lumii expunând cum peste 120 de politicieni din 47 de state, dar şi figuri publice se folosesc de paradisurile fiscale pentru a evita plata taxelor, figurează şi alte nume de companii mari.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Documentele fac referire, printre altele, la Apple, Nike, Facebook, Uber, Twitter, Whirlpool, Allianz, Deutsche Bank, Deutsche Post, Bayer, lanţul hotelier Meininger, Standard Bank, cea mai mare bancă din Africa, şi Siemens.
Încă nu este clar ce păcate au pe suflet aceste multinaţionale, deoarece rezultatele anchetei sunt publicate treptat. Însă o investigaţie similară din 2015, Panama Papers, arată cum Siemens, o companie implicată în multiple scandaluri, se folosea de un fond special pentru a-şi netezi prin mită drumul spre contracte în diverse ţări.
Şi Paradise Papers, şi Panama Papers se bazează în principal pe documente ale unor firme de avocatură specializate pe scheme de evaziune prin paradisuri fiscale şi au ca platformă principală de distribuţie ziarul german Süddeutsche Zeitung.
O altă publicaţie germană de top, Handelsblatt, nu a vrut să rămână mai prejos şi a publicat o anchetă proprie privind modul în care producătorii de autovehicule electrice încurajează companii şi guverne care tolerează condiţii de muncă la limita sclaviei, exploatarea copiilor, corupţia şi violenţa din partea forţelor de ordine. Handelsblatt se concentrează pe producătorii auto germani, pe „Cele mai întunecate secrete ale industriei auto germane“, după cum sună titlul anchetei.
Articolul din Handelsblatt începe cu povestea unui tânăr sud-african, Magidiwana, unul dintre liderii celor 3.000 de mineri care au făcut grevă în august 2012 pentru a protesta faţă de condiţiile de muncă proaste şi salariile mici de la mina de platină Marikana. Minerii erau plătiţi cu echivalentul a 400 de euro pe lună pentru munci care le rupeau spinările la propriu.
Minele erau adesea zguduite de accidente, iar lucrătorii erau nevoiţi să îndure praful din subteran, iar la suprafaţă gazele toxice ale topitoriei de platină. Poliţia a ripostat brutal, în coordonare cu compania minieră britanică Lonmin. Rezultatul acţiunii a fost descris mai târziu ca fiind un masacru: au fost trase 400 de gloanţe în mulţime, au fost ucişi 37 de lucrători şi au fost răniţi mult mai mulţi. Magidiwana a fost împuşcat în abdomen şi în braţ şi a rămas handicapat pe viaţă.
Companiile germane au o parte din responsabilitate pentru încurajarea unor astfel de practici, spune Magidiwana, citat de Handelsblatt, cel mai mare ziar de business german. Companiile germane, dar şi altele, cumpără platină produsă la Marikana. Lonmin este furnizor pentru mai mulţi producători auto şi de componente din Occident.
Producătorul de chimicale BASF este unul dintre cei mai importanţi importatori şi foloseşte platina pentru convertori catalitici instalaţi pe maşinile germane.
În Congo, mii de copii sapă în mine după cobalt. În China, poluarea produsă de minele de grafit afectează muncitorii şi locuitorii.
În Peru, protestele unor mineri de la o mină de cupru au degenerat în violenţă. Materiile prime produse în toate aceste mine ajung în maşinile germane. Mult timp, constructorii auto au ignorat această problemă.
Tot ce conta pentru ei era calitatea materialelor şi preţul. Daimler, BMW şi VW nu neagă că sunt probleme în lanţul de aprovizionare şi că trebuie să se confrunte cu acestea.
CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI AICI
Citeşte şi: După ce a înotat toată Dunărea, Avram Iancu a fost nominalizat la titlul de "Înotătorul Anului" | VIDEO
Citeşte şi: Filmul "Licu, o poveste românească", de Ana Dumitrescu, Marele Premiu la DOK Festival, Leipzig
Citeşte şi: FOTO | Donald Trump, întâmpinat cu mesajul ”Bine ai venit în Kenya!” atunci când a ajuns în Hawaii. Motivul pentru cea mai INEDITĂ primire
Citeşte şi: Motivul pentru care a renunţat la slujbă unul dintre cei mai bine plătiţi oameni din lume
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: PARADISE PAPERS. Regina Elisabeta a II-a, apropiaţi ai lui Trump şi ai premierului Canadei, pe lista „investitorilor” în paradisuri fiscale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36