Şcoală de gladiatori din apropiere de Viena, reconstituită de arheologi în 2D şi în 3D

O echipă de arheologi austrieci, germani şi belgieni a reuşit să reconstituie virtual, în 2D şi în 3D, o fostă şcoală de gladiatori descoperită în 2011 în situl roman Carnuntum, în apropiere de Viena.

Urmărește
126 afișări
Imaginea articolului Şcoală de gladiatori din apropiere de Viena, reconstituită de arheologi în 2D şi în 3D

Şcoală de gladiatori din apropiere de Viena, reconstituită de arheologi în 2D şi în 3D (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

"Hărţile arheologice şi planurile clădirilor, străzilor şi infrastructurilor romane au permis reconstituirea oraşului şi dezvoltarea peisajului natural şi urban în două şi în trei dimensiuni", au explicat autorii acestui proiect într-un articol apărut miercuri în revista ştiinţifică Antiquity.

Imperiul roman a avut aproximativ 100 de şcoli de gladiatori - "ludus" în limba latină - precum aceea de la Carnuntum.

"Singura şcoală cunoscută, comparabilă cu descoperirea de la Carnuntum este Ludus Magnus, parţial excavat, situat în spatele Colosseumului din Roma (Amfiteatrul Flavium)", au precizat arheologii.

La sfârşitul lunii august 2011, arheologii au descoperit, cu ajutorul radarelor, ludusul din situl Carnuntum, aflat la circa 40 de kilometri de Viena.

Ei au stabilit atunci că situl - în care se antrenau între 40 şi 60 de gladiatori - avea o vechime de 1.700 de ani, ca majoritatea ruinelor deja descoperite la Carnuntum. Suprafaţa sa totală este de 11.000 de metri pătraţi, din care 2.800 metri pătraţi sunt ocupaţi de arena centrală.

Carnuntum, situat la malul Dunării, era capitala provinciei romane Panonia, în Europa Centrală. Oraşul era în Antichitate o etapă importantă pe drumul chihlimbarului.

Parcul arheologic include mai ales ruinele a două amfiteatre, băi publice, ca şi fragmentul unui arc de triumf, monumentul cel mai impresionant al sitului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici