- Home
- Life-Inedit
- WASHINGTON, (19.10.2007, 16:26)
Scoicile - sursă de inspiraţie pentru un adeziv universal
Cercetătorii americani au pus la punct o tehnică simplă, ieftină şi foarte eficace de a lipi aproape toate tipurile de materiale având ca sursă de inspiraţie banalele scoici, informează un studiu publicat în revista Science, potrivit AFP.
Urmărește
9 afișări
Scoicile - sursă de inspiraţie pentru un adeziv universal
Descoperirea poate avea multiple aplicaţii, în electronică, marină, aeronautică şi medicină, de exemplu, pentru o bună aderenţă a lentilelor sau pentru a lipi proteze, a explicat Phillip Messersmith, specialist în biomedicină la Universitatea Northwestern, Illinois, coordonator al acestui studiu.
Testele de laborator au demonstrat că "super-adezivul" poate lipi 25 de tipuri de materiale diferite, de la teflon la celuloză şi acrilice, ceea ce îl face unic. "Tehnicile existente care vizează modificarea suprafeţelor care trebuie lipite sunt limitate la materiale specifice şi ceea ce merge bine pentru sticlă, de exemplu, nu funcţionează pentru aur", a spus Philip Messersmith.
Noua tehnică a fost dezvoltată de cercetători după ce au studiat, timp de mai mulţi ani, procesul care permite scoicilor să se lipească, cu tenacitate, de orice fel de materiale organice şi anorganice. Cercetătorii au identificat dopamina, o mică moleculă care reproduce structura moleculară a proteinelor care permit scoicilor să se lipească de orice fel de suprafaţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Pentru crearea adezivului, cercetătorii au dizolvat dopamina în apa dintr-un recipient deschis, au reglat aciditatea apei (PH) pentru a fi identică cu cea a apei mării şi au introdus înăuntru un obiect, care, după câteva ore, s-a acoperit de un peliculă fină de polidopamină adezivă, adică "lipiciul universal".
Printre aplicaţiile adezivului se numără posibilitatea de a îmbrăca instrumentele medicale cu o peliculă de adeziv antibacterian înainte ca acestea să fie implantate în organism, evitându-se astfel infecţiile.
Adezivul ar putea fi utilizat si pentru acoperirea carcaselor de nave, a platformelor petroliere şi a altor structuri submarine, pentru a împiedica dezvoltarea microorganismelor şi a algelor.
Pelicula de polidopamină mai poate fi utilizată la retragerea din apă a unor substanţe metalice contaminante, precum mercur, plumb şi crom.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe