- Home
- Life-Inedit
- EDINBURGH, (29.02.2008, 14:10)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Scoţienii vor să obţină drepturi de marcă naţională pentru kilt
Scoţienii vor să obţină, pentru kiltul tradiţional, aceeaşi protecţie de marcă naţională de care se bucură, la nivel european, parmezanul italian sau şampania franţuzească, informează The Independent.
Urmărește
1440 afișări
Scoţienii vor să obţină drepturi de marcă naţională pentru kilt
Aşa cum parmezanul veritabil provine numai din anumite regiuni ale Italiei şi şampania numai din regiunea Champagne din Franţa, kiltul tradiţional scoţian (fusta scurtă şi plisată din stofă cadrilată, care face parte din costumul naţional) este în centrul unei campanii care are ca obiectiv să protejeze marca naţională.
Potrivit sursei citate, campania a fost lansată la iniţiativa lui Howie Nicholsby, un fabricant de kilturi din Edinburgh exasperat de valul de aşa-zise kilturi scoţiene importate, ieftine şi de proastă calitate. El l-a contactat pe europarlamentarul scoţian Alyn Smith pentru a vedea dacă kilturile scoţiene ar putea fi protejate de Comisia Europeană ca marcă naţională, specifică ţării lor de origine.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Dacă această campanie are succes, înseamnă că numai kilturile cusute manual, realizate în Scoţia şi a căror stofă este din lână vor putea purta denumirea de "kilturi scoţiene". Restul obiectelor similare de îmbrăcăminte care nu îndeplinesc aceste criterii vor purta doar denumirea de kilt.
"Magazinele au început să vândă kilturi ieftine pe care le prezintă drept «scoţiene» şi care sunt în principal importate din India şi China. Acestea arată îngrozitor şi sunt un motiv de jenă pentru cultura şi pentru ţara noastră", a declarat Alyn Smith, europarlamentar scoţian şi membru al Partidului Naţionalist Scoţian.
Smith a trimis o scrisoare comisarului european pentru Protecţia Consumatorului, Meglena Kuneva, şi speră că va obţine protecţia de marcă naţională pentru kilturile scoţiene. Dacă acest lucru se va întâmpla, kiltul scoţian se va alătura unei liste pe care se află şi alte produse cunoscute cu statut similar, cum ar fi brânza feta, care se poate numi aşa numai dacă este făcută în Grecia, şi brânza Edam, care se fabrică numai în Olanda.
Kiltul a apărut pentru prima oară în secolul al XVI-lea, când era o fâşie lungă de material înfăşurată în jurul pieptului şi taliei. Versiunea modernă, din stofă cu modele diferite, reprezintă diverse clanuri şi a apărut până după1800. Recent, şi alte naţii de origine celtică, cum ar fi irlandezii şi locuitorii din Wales, au adoptat versiuni de kilt.
Numele vine de la cuvântul scandinav "kilt", care înseamnă a înfăşura haine în jurul corpului. Un kilt scoţian pentru adulţi necesită peste şapte metri de stofă din lână şi este lung până sub genunchi. De obicei, kiltul este purtat în combinaţie cu curea şi jachetă. Potrivit folclorului, un scoţian adevărat nu poartă nimic sub kilt.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:30
Ion Cristoiu: O fraudă electorală descoperită după un mileniu şi ceva
-
astăzi, 07:20