- Home
- Life-Inedit
- (09.02.2024, 18:37)
- Bianca Popa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Script nedescifrat de pe Insula Paştelui ar putea preceda colonizarea europeană
- Un studiu recent dezvăluie că o tabletă de lemn inscripţionată cu scriptul rongorongo de pe Insula Paştelui (Rapa Nui) datează din secolul al XV-lea, cu mai mult de 200 de ani înainte de sosirea europenilor.
- Datarea cu carbon radioactiv a confirmat că rongorongo a fost utilizat înaintea contactului european, indicând o posibilă origine independentă a scriptului de către poporul Rapa Nui.
- Cu peste 400 de glife nedescifrate, rongorongo rămâne un mister arheologic distinct, cu implicaţii semnificative pentru înţelegerea istoriei şi culturii insulei.
Urmărește
629 afișări
Sursa foto: X
Un studiu recent publicat în Scientific Reports dezvăluie că o tabletă de lemn inscripţionată cu enigmaticul script rongorongo de pe Insula Paştelui, cunoscută şi sub numele de Rapa Nui, datează din secolul al XV-lea, anterioară sosirii europenilor, scrie Live Science.
Această descoperire sugerează că poporul Rapa Nui a dezvoltat propriul său script independent de influenţa europeană. Studiul, condus de Silvia Ferrara de la Universitatea din Bologna, a analizat patru tablete rongorongo păstrate în Roma, una datând între 1493 şi 1509, cu peste 200 de ani înainte ca europenii să ajungă pe insulă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Datarea cu carbon radioactiv a tabletelor a indicat că trei au fost realizate din arbori doborâţi în secolele al XVIII-lea sau al XIX-lea, în timp ce a patra provine dintr-un arbore doborât în secolul al XV-lea, indicând utilizarea scriptului înaintea contactului european.
În ciuda eforturilor continue de a descifra rongorongo, cele 400 de glife rămân un mister, distincte de orice alt sistem de scriere cunoscut. Deşi nu este concluziv, studiul sugerează că rongorongo a fost o invenţie independentă, posibil unul dintre puţinele cazuri în care un sistem de scriere a apărut fără influenţă externă.
Rafal Wieczorek de la Universitatea din Varşovia, care nu a fost implicat în studiu, consideră aceste constatări ca un progres semnificativ, stabilind un cadru temporal pentru investigaţii ulterioare asupra originii scriptului. Studiul adaugă la intrigile arheologice în jurul Rapa Nui, aruncând lumină asupra patrimoniului cultural unic şi a misterelor trecutului său străvechi.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe