Scrisori de dragoste de la JFK către o suedeză, scoase la licitaţie

Înainte de a fi preşedinte al SUA, când era senator american şi nu se căsătorise încă cu Jaqueline Bouvier, John F. Kennedy a început o relaţie pasională cu o suedeză, legătura lor continuând şi după mariajul lui JFK, dovadă fiind o serie de scrisori scoase la licitaţie în SUA, informează ABC News.

Urmărește
77 afișări
Imaginea articolului Scrisori de dragoste de la JFK către o suedeză, scoase la licitaţie

Scrisori de dragoste de la JFK către o suedeză, scoase la licitaţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Relaţia lui Kennedy cu Gunilla von Post este documentată printr-o serie de scrisori şi telegrame. Până recent, Von Post nu a făcut publice aceste scrisori, însă a decis de curând să le vândă la licitaţie.

În scrisorile transmise iubitei suedeze, Kennedy îşi exprimă sentimentele pentru Von Post.

Cei doi s-au întâlnit pe Riviera franceză în vara lui 1953, când el avea 36 de ani şi ea - 21 de ani. Ei au dansat o noapte întreagă şi s-au despărţit cu un sărut pasional.

Pe 28 iunie 1954, în vara de după cea în care s-a căsătorit, Kennedy i-a scris lui Von Post, spunându-i: "S-ar putea să iau o barcă şi să navighez în Marea Mediterană timp de două săptămâni, cu tine în loc de echipaj".

Kennedy i-a scris iubitei sale din Suedia din spital, după ce planurile lor de întâlnire s-au năruit, atunci când acesta a căzut şi s-a ales cu o rană serioasă la spate. În noiembrie 1954, el i-a scris acesteia o scrisoare dintr-un spital din Manhattan.

"Şi după două luni, sunt tot în spital. Am fost teribil de dezamăgit că, în ultimul moment, nu am mai fost capabil să vin în Europa, în special când ştiam că vei fi la Paris şi ne-ar fi putut fi atât de bine împreună", a scris JFK, promiţând că se vor întâlni cu siguranţă. În aceeaşi scrisoare, JKF o întreabă pe Von Post dacă există vreo şansă să vină în SUA.

Von Post, în prezent în vârstă de 78 de ani, a dezvăluit prima oară relaţia cu fostul preşedinte american într-o carte lansată în 1998 şi a descris, într-un interviu, că inima îi bătea foarte tare.

"Eram foarte fericită când primeam noutăţi de la el, însă mi-am spus că este «bărbat însurat»", a spus ea, într-o emisiune TV.

La doar un an după accidentul lui JFK, cei doi au reuşit să se întâlnească, într-un vechi castel din Suedia. "L-am împrumutat pentru o săptămână, o săptămână minunată pe care nimeni nu mi-o poate lua", a spus femeia.

Preţul de începere a licitaţiei care are ca miză achiziţia scrisorilor este de 25.000 de dolari.

John Reznikoff, preşedintele University Archives, a declarat că scrisorile "emană regret şi arată că, deşi cei doi voiau să fie împreună, nu le-a fost menit ca acest lucru să se întâmple". "Cu toţii am auzit zvonuri, ştim că JFK a avut numeroase amante, dar acum avem dovada", a spus el.

Von Post a descris sentimentele dintre ea şi Kennedy drept "electrice", spunând însă că nu au avut şansa să dureze.

În ultima scrisoare pe care i-a trimis-o lui Von Post, în august 1955, Kennedy i-a scris ca şi cum simţea că destinele lor se separă.

"Am primit de veste azi că soţia şi sora mea vin aici. Va fi totul complicat, după cum simt acum (...). Tot ce am făcut a fost să stau la soare, să mă uit la ocean şi să mă gândesc la Gunilla".

Scrisorile sunt licitate de LegendaryAuctions.com. Preşedintele site-ului crede însă că preţul de achiziţie va fi mult mai mare, estimând că scrisorile vor fi vândute cu circa 100.000 de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici