- Home
- Life-Inedit
- (03.03.2023, 17:41)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Secretele balenelor cu dinţi. Cum pot produce cele mai puternice sunete
Cercetătorii au descoperit că balenele cu dinţi produc cele mai puternice sunete din regnul animal, şi se pare că totul se află în nas.
Urmărește
363 afișări
Sursa foto: Twitter
Întotdeauna a fost un mister modul în care delfinii, marsuinii, balenele ucigaşe, caşaloţii şi alte balene cu dinţi produc o serie de sunete - până acum.
Cele mai puternice sunete din regnul animal
Peter Madsen, profesor de fiziologie senzorială şi expert în biologia balenelor la Universitatea Aarhus din Danemarca, a declarat: „Balenele cu dinţi cu ecolocaţie produc cele mai puternice sunete din regnul animal prin forţarea aerului sub presiune ridicată prin structurile numite buze fonice din nas".
Profesorul Madsen a spus că buzele fonice se deschid timp de aproximativ o milisecundă şi când "se lovesc la loc creează o vibraţie a ţesutului care formează un clic foarte puternic în apa din faţa balenei, folosit pentru a ecoloca prada până la peste 1.000 de metri adâncime".
Buzele fonice sunt alcătuite din ţesut conjunctiv şi grăsime.
Studiul a relevat că sunetele produse funcţionau în diferite registre vocale, la fel ca vocea umană, potrivit SkyNews.
Oamenii de ştiinţă au spus că era vorba de un registru de frison pentru clicuri, un registru toracic pentru impulsuri în rafală şi un registru de falsetto pentru fluierături.
În cazul oamenilor, registrul fry reprezintă tonurile cele mai joase, registrul toracic reprezintă vocea normală de vorbire, iar registrul falsetto se află la o frecvenţă mai înaltă.
Se spune că sunetele sunt create "prin acelaşi mecanism, şi anume prin oscilaţii autoîntreţinute induse de fluxul de aer", a declarat co-liderul studiului, Coen Elemans, profesor de bioacustică la Universitatea din Danemarca de Sud.
„Dar diferenţa esenţială este că la om şi la alte mamifere terestre, aerul este folosit atât ca propulsor care face să vibreze faldurile vocale, cât şi ca mediu în care se propagă sunetele", a adăugat el.
Balenele şi-au dezvoltat un set complet nou de surse de sunet
Cercetătorii au folosit etichete de înregistrare a sunetelor pe caşaloţi, pe falsele balene ucigaşe şi pe delfinii cu botul mare pentru a studia producţia de sunete în mediul natural.
Aceştia au folosit imagini video de la un endoscop - un instrument subţire, asemănător unui tub - pentru a obţine imagini ale buzelor fonice la marsuini şi delfini bottlenose în captivitate. De asemenea, au analizat funcţionarea şi anatomia buzelor fonice la delfinii eşuaţi morţi.
„Pe parcursul evoluţiei, balenele dinţate şi-au pierdut faldurile vocale, dar au dezvoltat un set complet nou de surse de sunet în nas", a adăugat profesorul Madsen.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Primele țări care intră în 2025. În Australia, peste 1 milion de persoane s-au adunat în portul Sydney pentru focul de artificii
-
De la Mesopotamia la Calendarul Gregorian: Cum am ajuns să sărbătorim Anul Nou pe 1 ianuarie
-
BNR reuşeşte să păstreze cursul extrem de stabil şi afişează o cotaţie de 4,9741 lei/euro în ultima zi bancară din an
-
Generaţia europeană a României, la majorat: peste 3,6 milioane de copii s-au născut într-o Românie europeană, iar ei reprezintă astăzi aproape 20% din populaţia României.
Citește pe alephnews.ro: Ultimele ore ale lui Liam Payne au fost detaliate de un judecător. Cinci persoane sunt acuzate de moartea sa
Citește pe www.zf.ro: Final de an de coşmar: Una dintre cele mai cunoscute firme româneşti dă afară 40% din angajaţi
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Fake sau originală? Walmart a produs copii după gențile Birkin, denumite Wirkin. Cât costă produsul dupe
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Ilie Năstase și soția, Revelion la comun cu Brigitte și Florin Pastramă! Pericol de explozie în
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe