Secretele balenelor cu dinţi. Cum pot produce cele mai puternice sunete

Cercetătorii au descoperit că balenele cu dinţi produc cele mai puternice sunete din regnul animal, şi se pare că totul se află în nas.

Urmărește
363 afișări
Imaginea articolului Secretele balenelor cu dinţi. Cum pot produce cele mai puternice sunete

Sursa foto: Twitter

Întotdeauna a fost un mister modul în care delfinii, marsuinii, balenele ucigaşe, caşaloţii şi alte balene cu dinţi produc o serie de sunete - până acum.

Cele mai puternice sunete din regnul animal

Peter Madsen, profesor de fiziologie senzorială şi expert în biologia balenelor la Universitatea Aarhus din Danemarca, a declarat: „Balenele cu dinţi cu ecolocaţie produc cele mai puternice sunete din regnul animal prin forţarea aerului sub presiune ridicată prin structurile numite buze fonice din nas".
 
Profesorul Madsen a spus că buzele fonice se deschid timp de aproximativ o milisecundă şi când "se lovesc la loc creează o vibraţie a ţesutului care formează un clic foarte puternic în apa din faţa balenei, folosit pentru a ecoloca prada până la peste 1.000 de metri adâncime".
 
Buzele fonice sunt alcătuite din ţesut conjunctiv şi grăsime.
 
Studiul a relevat că sunetele produse funcţionau în diferite registre vocale, la fel ca vocea umană, potrivit SkyNews.
 
Oamenii de ştiinţă au spus că era vorba de un registru de frison pentru clicuri, un registru toracic pentru impulsuri în rafală şi un registru de falsetto pentru fluierături.
 
În cazul oamenilor, registrul fry reprezintă tonurile cele mai joase, registrul toracic reprezintă vocea normală de vorbire, iar registrul falsetto se află la o frecvenţă mai înaltă.
 
Se spune că sunetele sunt create "prin acelaşi mecanism, şi anume prin oscilaţii autoîntreţinute induse de fluxul de aer", a declarat co-liderul studiului, Coen Elemans, profesor de bioacustică la Universitatea din Danemarca de Sud.
 
„Dar diferenţa esenţială este că la om şi la alte mamifere terestre, aerul este folosit atât ca propulsor care face să vibreze faldurile vocale, cât şi ca mediu în care se propagă sunetele", a adăugat el.

Balenele şi-au dezvoltat un set complet nou de surse de sunet

Cercetătorii au folosit etichete de înregistrare a sunetelor pe caşaloţi, pe falsele balene ucigaşe şi pe delfinii cu botul mare pentru a studia producţia de sunete în mediul natural.
 
Aceştia au folosit imagini video de la un endoscop - un instrument subţire, asemănător unui tub - pentru a obţine imagini ale buzelor fonice la marsuini şi delfini bottlenose în captivitate. De asemenea, au analizat funcţionarea şi anatomia buzelor fonice la delfinii eşuaţi morţi.
 
Pe parcursul evoluţiei, balenele dinţate şi-au pierdut faldurile vocale, dar au dezvoltat un set complet nou de surse de sunet în nas", a adăugat profesorul Madsen.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici