- Home
- Life-Inedit
- (26.05.2022, 09:44)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
VIDEO Secretele salamandrelor paraşutiste din California. Cercetătorii sunt impresionaţi de salturile lor
- Salamandrele rătăcitoare trăiesc în cei mai înalţi copaci din lume, iar testele în tuneluri de vânt arată cum îşi fac amfibienii "salturile".
- Studiul, publicat luni în revista Current Biology, arată cum salamandrele sunt capabile să se paraşuteze în mod constant, încetinind viteza şi controlându-şi mişcările.
Urmărește
1157 afișări
Sursa foto: Twitter
Salamandrele nu sunt tocmai cunoscute pentru agilitatea şi dexteritatea lor, oamenii le asociază cu buşteni şi pâraie putrezite, a spus Christian Brown, doctorand în biologie la Universitatea din Florida de Sud. Dar studiul arată natura contraintuitivă a acestor creaturi şi are implicaţii pentru alte organisme care au abilităţi speciale.
În 2020, Brown şi colegii săi au publicat o descriere detaliată a modului în care salamandrele sar. Spre deosebire de alte specii, acestea foloseau două picioare în loc de unul. Ele nu decolează la fel de repede în mod orizontal, ceea ce sugerează ceva: săritura cu mai puţină putere ar putea contribui la stabilitatea după salt, a spus Brown. „Este mai bine să fii în control după salt decât să sari cu foarte multă putere".
Pentru a le testa abilităţile de paraşutare, Brown a pus salamandrele de 15 centimetri lungime în tuneluri de vânt minuscule, acelaşi tip pe care l-aţi putea vedea la un parc de paraşutism acoperit, doar că de mărimea unei salamandre. Şi, la fel ca paraşutiştii umani, salamandrele şi-au mişcat corpul şi membrele pentru a-şi încetini coborârea, reuşind să-şi reducă viteza cu 10%, au constatat cercetătorii.
Ei au aruncat alte trei specii de salamandre în tunelurile de vânt. Salamandrele rătăcitoare, spune Brown, "au încetinit cel mai bine". De asemenea, acestea şi-au pompat coada şi şi-au mişcat membrele pentru a-şi schimba direcţia pe orizontală.
Amfibienii sunt lipsiţi de plămâni: ei respiră prin piele şi prin ţesutul din jurul gurii, potrivit The Guardian.
Secretele din spatele salturilor
Una dintre idei este că acestea folosesc săriturile şi căderea pentru a scăpa rapid de prădători. În laborator, simpla gâdilare a cozii unei salamandre rătăcitoare o va face să sară.
O altă idee este că mişcările salamandrelor sunt o formă de locomoţie, un ascensor care urcă şi coboară pe bolta forestieră. Brown crede că majoritatea salturilor au loc de la un copac la altul, suficient de departe pentru ca o cădere să nu fie fatală.
Un alt studiu a arătat că salamandrele ar avea nevoie de ore până la zile pentru a se întoarce de la sol până la coroană. Salamandrele uriaşe din Pacific pândesc podeaua pădurii şi îi prădează pe rătăcitori, în timp ce toate resursele lor, hrană, umezeală, parteneri, s-ar afla departe, sus, în labirintul de covoare şi ferigi. Aşa că săritura ar fi o modalitate uşoară de a se deplasa. „Este mai eficient şi minimizează riscurile", a spus Brown. „În cele din urmă, credem că salturile sunt o prevenire a căderii până la solul pădurii".
Cercetătorii doresc acum să evalueze mai în detaliu modul în care salamandrele navighează prin aer în mediul lor natural, în vârful copacilor. Ei folosesc scări pentru a le lăsa să cadă la câţiva metri în aer liber, asociate cu observaţii la faţa locului de la o înălţime de până la 60 de metri, pentru a testa acest comportament pe teren. De asemenea, ei iau modelele de planare observate în laborator şi le suprapun cu hărţi ale coroanelor de sequoia şi ale locaţiilor salamandrelor pentru a vizualiza mai bine eficienţa planării la unghiuri abrupte în habitatul lor.
Studiul a arătat că salamandrele îşi pot mişca corpul în moduri complet neaşteptate, întorcându-se, paraşutând, planând până la următoarea creangă. „Nivelul de control este oarecum excepţional, aşa că este interesant", a spus el. „Acesta este un animal care poate sări cu dexteritate pentru a naviga în habitatul său ... şi s-ar putea să vă surprindă".
Watch these "skydiving" salamanders that parachute out of California redwoods.
A salamander that lives in the California coastal redwoods has some impressive aerial skills, a @UCBerkeley study found.
Read more: https://t.co/RVPrhHh8HE
🎥:Christian Brown/Roxanne Makasdjian pic.twitter.com/LifE41oLu1— San Francisco Chronicle (@sfchronicle) May 24, 2022ULTIMELE ȘTIRI
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20