Secretul din părul lui Beethoven. O descoperire uimitoare după 200 de ani

Moartea compozitorului german Ludwig van Beethoven a fost probabil rezultatul unei infecţii cu hepatita B, exacerbată de consumul de alcool şi de numeroşii factori de risc pentru boli hepatice, reiese din analize recente ale ADN-ul din mostre autentificate de păr.

Urmărește
1701 afișări
Imaginea articolului Secretul din părul lui Beethoven. O descoperire uimitoare după 200 de ani

Secretul din părul lui Beethoven. O descoperire uimitoare după 200 de ani

Beethoven s-a stins din viaţă după o boală îndelungată în martie 1827. Ţintuit la pat încă de la Crăciunul precedent, a fost atacat de icter, cu membrele şi abdomenul umflate, iar fiecare respiraţie era o luptă.

În timp ce colaboratorii săi se ocupau de sortarea obiectelor personale, au descoperit un document pe care Beethoven îl scrisese cu un sfert de secol mai devreme - un testament în care îi ruga pe fraţii săi să facă publice detalii despre starea sa de sănătate.

Astăzi nu mai este niciun secret faptul că unul dintre cei mai mari muzicieni pe care i-a cunoscut vreodată lumea a fost surd funcţional. La aproape două secole de la moartea lui Beethoven, o echipă de cercetători a încercat să îi îndeplinească testamentul într-un mod pe care Beethoven nu l-ar fi crezut posibil, analizând genetic ADN-ul din mostre autentificate de păr.

"Scopul nostru principal a fost să facem lumină asupra problemelor de sănătate ale lui Beethoven, printre care, după cum se ştie, se numără pierderea progresivă a auzului, care a început la mijlocul sau la sfârşitul anilor 20 şi care a dus în cele din urmă la surditate”, a explicat biochimistul Johannes Krause de la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă din Germania într-o declaraţie de presă în 2023, când au fost dezvăluite rezultatele.

Cauza principală a acestei pierderi de auz nu a fost niciodată cunoscută, nici măcar de medicul său personal, Dr. Johann Adam Schmidt. Ceea ce a început ca un tinitus la 20 de ani a făcut încet-încet loc unei toleranţe reduse la zgomote puternice şi, în cele din urmă, unei pierderi a auzului, punând capăt efectiv carierei sale de artist interpret.

Într-o scrisoare adresată fraţilor săi, Beethoven recunoştea că era "iremediabil afectat", până la punctul de a se gândi la sinucidere.

Compozitorul nu a trebuit să se confrunte doar cu pierderea auzului. Se spune că a suferit dureri abdominale severe şi crize cronice de diaree.

Cu şase ani înainte de moartea sa au apărut primele semne de boală hepatică, o boală despre care se crede că a fost, cel puţin în parte, responsabilă de moartea sa la vârsta relativ tânără de 56 de ani.

În 2007, o investigaţie medico-legală asupra unei şuviţe despre care se credea că ar fi părul lui Beethoven a sugerat că otrăvirea cu plumb ar fi putut să-i grăbească moartea, dacă nu cumva ar fi fost responsabilă în cele din urmă de simptomele care i-au curmat viaţa. Un ultim studiu, publicat în martie 2023, a demontat însă teoria, dezvăluind că părul nu a provenit niciodată de la Beethoven, ci mai degrabă de la o femeie necunoscută.

Pare că moartea compozitorului a fost rezultatul unei infecţii cu hepatita B, exacerbată de consumul de alcool şi de numeroşii factori de risc pentru boli hepatice.

"Nu am reuşit să găsim o cauză definitivă pentru surditatea lui Beethoven sau pentru problemele gastrointestinale", a declarat Krause. „Într-un fel, rămânem cu mai multe întrebări despre viaţa şi moartea celebrului compozitor de muzică clasică. Unde a contractat hepatita? Cum a reuşit o şuviţă de păr de femeie să treacă drept a lui Beethoven timp de secole? Şi ce se ascundea în spatele durerilor de stomac şi a pierderii auzului? Având în vedere că echipa a fost inspirată de dorinţa lui Beethoven ca lumea să înţeleagă pierderea sa auditivă, este un rezultat nefericit. Deşi a existat o surpriză îngropată printre genele sale”.

O investigaţie suplimentară care a comparat cromozomul Y din mostrele de păr cu cele ale rudelor moderne care descind din linia paternă a lui Beethoven indică o neconcordanţă. Practic, o analiză a cromozomului Y dezvăluie o neconcordanţă, sugerând o paternitate extraconjugală în linia paternă a lui Beethoven, cu 7 generaţii înaintea naşterii sale.

Cercetarea a fost publicată în Current Biology.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici