Secretul sărutului pasional, descoperit de cercetătorii americani

Sărutul pasional declanşează o creştere a reacţiilor chimice din creier, care îi face pe parteneri să se simtă excitaţi, fericiţi sau relaxaţi, potrivit descoperirilor unor cercetători americani, informează The Sunday Times, în ediţia online.

Urmărește
965 afișări
Imaginea articolului Secretul sărutului pasional, descoperit de cercetătorii americani

Secretul sărutului pasional, descoperit de cercetătorii americani

Cercetătorii iau, de asemenea, în calcul posibilitatea ca hormonii responabili de aceste reacţii să fie activaţi prin schimbul de feromoni responsabili pentru stimulare sexuală, care intră în componenţa salivei.

"Acest studiu explică faptul că sărutul este mai complex decât se crede, cauzând schimbări hormonale şi declanşând reacţii la care nu ne-am gândit niciodată", a declarat Wendy Hill, profesor de psihologie la Lafayette College, Pennsylvania. "Avem tendinţa să de gândim mai mult la persoana pe care o sărutăm şi cum ne simţim atunci, şi totuşi se întâmplă mult mai multe lucruri", a mai spus Hill.

Oxitocina este un hormon despre care se ştie că este implicat în activităţile de socializare, astfel încât cercetătorii estimează că nivelul acestui hormon este mai ridicat în timpul sărutului, în timp ce nivelul cortizolului, supranumit şi hormonul stresului, scade. Rezultatele studiului arată că nivelul cortizolului scade la ambii parteneri, în timpul sărutului, deşi nivelul oxitocinei creşte la bărbaţi şi scade la femei, ceea ce i-a surprins pe cercetători. Aceştia au motivat acest rezultat, explicând că atmostera deloc romantică în care a fost realizat studiul a jucat un rol important în starea de spirit a participanţilor.

Pe de altă parte, alţi cercetători au studiat importanţa primului sărut, act care poate consolida sau rupe o relaţie. "Femeile acordă o mai mare importanţă respiraţiei şi danturii partenerului, deoarece aceste detalii arată cât de îngrijită este o persoană şi cât de importantă este pentru ea igiena personală", a declarat Susan Hughes, psiholog la Albright College, Pennsylvania.

Pe de altă parte, Wendy Hill este de părere că pe lângă factorii psihologici, într-un sărut sunt importanţi şi feromonii din salivă. La oameni, rolul feromoniilor este controversat deoarece nu există un organ care să îi detecteze, deşi Sarah Woodley, asistent universitar la Duquesne University, Pittsburgh, este de părere că feromonii pot fi simţiţi prin intermediul nasului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici